Βιβλιοάποψη: "Οι αναμνήσεις της Ειμαρμένης"

---Επαναδημοσίευση: 07/04/2023---
---Αρχική δημοσίευση: 25/03/2020---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Στο βιβλίο αυτό δεν θα διαβάσετε προσωπικές µου απόψεις για τα γεγονότα του 2127. Παραθέτω αναλλοίωτο πρωτογενές υλικό προερχόµενο από επιλεγµένες καταγραφές µου, µε χρονολογική σειρά. Κάποιες αρχικές καταγραφές θα σας φέρουν σε επαφή µε την κρυφή τεχνολογία που απολάµβαναν µόνο οι εκλεκτοί. Σταδιακά, βέβαια, οι καταγραφές επικεντρώνονται αποκλειστικά στους πρωταγωνιστές, στα µοιραία πρόσωπα που έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στις δραµατικές εξελίξεις εκείνης της χρονιάς. Συν τοις άλλοις, θα βρείτε διάσπαρτες καταγραφές µε κρατικά µυστικά που οφείλαµε να δώσουµε στη δηµοσιότητα, καθώς και διαλόγους που φωτίζουν έναν κόσµο που κατέρρευσε. Οι εν λόγω πληροφορίες εύχοµαι να σας φανούν χρήσιµες και να σας βοηθήσουν να λάβετε τις ενδεδειγµένες αποφάσεις στους δύσκολους καιρούς που έπονται. Και αυτό γιατί, όπως έλεγε και ο Ηγεµόνας, το πρόβληµα της ανθρωπότητας δεν ήταν ποτέ πολιτικό, οργανωτικό ή ιδεολογικό, αλλά βαθύτατα υπαρξιστικό. Ονοµάζοµαι Κένεθ Μακγκρέγκορ και ήµουν µέχρι πρότινος υπουργός Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτά είναι τα απόρρητα έγγραφα του 2127. Αυτό είναι το βιβλίο µου.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Έχω πεισθεί ότι υπάρχει κάποια φυσική νομοτέλεια, αυτό το απροσδιόριστο κάτι, που έφερε στο δρόμο μου αυτό το βιβλίο. Χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις αστροφυσικής θα σας πω ότι αυτός ο χώρος με γοητεύει αφάνταστα. Η μορφή του βιβλίου γίνεται με την καταγραφή των γεγονότων ακριβώς όπως συνέβησαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2127. Μιλάμε για καταγραφές συνομιλιών απλών ανθρώπων της αυτοκρατορίας έως και καταγραφές νευραλγικών στελεχών της.

Η Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία μοιάζει να ανθεί τεχνολογικά και να έχει τον πλήρη έλεγχο γεγονότων και καταστάσεων όμως οργανωτικά, πολιτικά και ηθικά τα όρια έχουν ήδη ξεπεραστεί, με πρώτο και καλύτερο τον Ηγεμόνα, που συμπεριφέρεται ως ο άρχοντας των πάντων. Τα οφέλη της τεχνολογίας καθώς και η χρήση διαδικτύου έχουν περάσει στα χέρια των λίγων και εκλεκτών. Ο απλός πολίτης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ούτε σε απλά δεδομένα.

Κι αν αυτό το μέλλον σας φαίνεται αρκετά δυσοίωνο... που να διαβάσετε και όλο το περιεχόμενο του βιβλίου!

Ο φερόμενος ως καταγραφέας των σημαντικότερων γεγονότων της αυτοκρατορίας, Κένεθ ΜακΓκρέγκορ, είναι ο «Μεγάλος Αδελφός» του κόσμου. Αυτός που έχει τα μάτια και τα αυτιά του διαρκώς ανοιχτά και ως Υπουργός Πληροφοριών αξιολογεί κάθε σημαντική ή ασήμαντη πληροφορία, που περνά απ'τα χέρια του. Είναι μάλιστα σε θέση να παρακολουθεί και να καταγράφει ακόμα και τον ίδιο τον Κυβερνήτη!

Τι αλλάζει μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2127, θα το ανακαλύψετε μόνοι σας, ταξιδεύοντας στις σελίδες του. Ο αναγνώστης φαίνεται να έχει έναν ενεργό ρόλο στις σελίδες συλλέγοντας και καταναλώνοντας διάφορα αντικείμενα. Αυτό κάνει το ανάγνωσμα πιο ζωντανό και πιο θεαματικό.

Δεν δέθηκα με κανέναν χαρακτήρα του βιβλίου. Ήμουν γι'αυτούς ό,τι έπρεπε να είμαι: ένας απλός παρατηρητής γεγονότων. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι τα ερωτήματα που μου έφεραν στο μυαλό αυτοί οι χαρακτήρες.

Ποιο είναι το μέλλον τελικά της ανθρωπότητας;
Μέσα από τα μάτια του Ηγεμόνα είδα ένα είδος ατελές, μνησίκακο, αχάριστο, εκδικητικό κι επικίνδυνο, που αν αφήσεις ανεξέλεγκτο και χωρίς περιορισμούς, είναι ικανό να σκορπίσει τον όλεθρο γύρω του.

Υπάρχει αντίλογος;
Νομίζω πως όχι, καθώς δεν παρατήρησα ευγενή ιδεώδη ή ανιδιοτελή κίνητρα σε κανένα σημείο του βιβλίου.

Αυτοί είμαστε λοιπόν; Έτσι είναι στ'αλήθεια η ανθρώπινη φύση;
Πιστεύω πως όχι. Πάντα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που πορεύονται με συγκεκριμένη στάση και αξίες, ξεχωρίζουν από το πλήθος. Κι αυτό είναι αρκετό για να υπάρχει η ανθρωπότητα.

Τι θα μου μείνει, εκτός από την εξαιρετική εικονογράφηση και το εξώφυλλο του βιβλίου;
Με απασχόλησε πολύ το Πείραμα των δυο σχισμών. Ανέτρεξα σε δύο διαφορετικά βίντεο και αυτό που κατάλαβα είναι ότι τα σωματίδια μπορούν να συμπεριφερθούν είτε σαν κύμα είτε σαν σώμα κατά το δοκούν. Φυσικά με απασχόλησαν κι άλλα πράγματα: η θεωρία των υπερχορδών, η εντροπία καθώς και η πολυπλοκότητα του Σύμπαντος που οι πεπερασμένες αισθήσεις μας αδυνατούν να συλλάβουν (όπως είπα, αν σας αρέσει η αστροφυσική θα λατρέψετε το βιβλίο!). Η ύπαρξη -ή όχι- μιας θεότητας που καθορίζει τα πάντα είναι άλλο ένα ερώτημα, στο οποίο τίθενται διαφορετικές απόψεις. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν σε μια θεϊκή νομοτέλεια, άσχετα αν η λέξη «Θεός» είναι κάτι το πολύ διαφορετικό στο μυαλό των ανθρώπων από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Το τέλος του βιβλίου με ικανοποίησε απόλυτα. Το αναφέρω, γιατί είμαι σίγουρη ότι είναι αρκετές οι φορές που διαβάζετε κάτι και το τέλος σάς απογοητεύει. Κι αφού τελείωσε κι αυτό το αναγνωστικό ταξίδι, σας δίνω ένα αναπάντητο ερώτημα: Εσύ τι θα έκανες αν αυτό το μέλλον ήταν η κοντινή σου πραγματικότητα;...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Μιχάλης Ναυπλιώτης
Σελίδες: 504 / Διαστάσεις: 17Χ24
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2019
ISBN: 978-960-567-208-9


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Μιχάλης Ναυπλιώτης γεννήθηκε το 1971 στο Μοσχάτο. Έχει σπουδάσει Φυσική και κατέχει µεταπτυχιακούς τίτλους στη Φιλοσοφία, το Περιβάλλον και τη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων. Το 1999 ίδρυσε ένα από τα πρώτα e-shops στην Ελλάδα και το 2003 εταιρεία Game Development, µε διεθνή παρουσία, η οποία απέσπασε πολλά βραβεία καινοτοµίας. Ο ίδιος έχει τιµηθεί ως «Νέος Επιχειρηµατίας της χρονιάς» στα βραβεία Κούρος της Λέσχης Επιχειρηµατικότητας. ∆ραστηριοποιείται εθελοντικά ως µέντορας σε θερµοκοιτίδες νεοφυών επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε πανεπιστήµια, συντάκτης περιοδικού και εκπαιδευτής σε ιδιωτικά σχολεία και στο ΕΚ∆∆. Είναι παντρεµένος και έχει δύο κόρες.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr