Βιβλιοάποψη: "Άγρια φύση"

---Δημοσίευση: 08/04/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Πέντε γυναίκες εγκαταλείπουν την άνεση του κλιματιζόμενου εργασιακού τους περιβάλλοντος, φορτώνονται απρόθυμα τα σακίδιά τους και ξεκινούν να διασχίσουν ένα πάρκο άγριας φύσης στην αυστραλιανή ενδοχώρα. Στόχος αυτής της πεζοπορίας να ενισχυθούν οι μεταξύ τους συναδελφικοί δεσμοί και η ομαδικότητά τους. Στο τέλος της διαδρομής όμως θα μείνουν μόνο τέσσερις... Και καθεμία έχει μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία για το τι ακριβώς τους συνέβη. Ο ομοσπονδιακός πράκτορας Άρον Φαλκ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τύχη της αγνοούμενης πεζοπόρου. Καθώς η έρευνά του τον παρασύρει στην καρδιά της οργιώδους βλάστησης, ο Φαλκ ανακαλύπτει πως οι γυναίκες είναι μπλεγμένες μεταξύ τους σ’ ένα κουβάρι από μυστικά, υποψίες και προδοσίες. Θα μπορούσε κάτι απ’ όλα αυτά ωστόσο να οδηγήσει σε φόνο;
Η δεύτερη περιπέτεια του Άρον Φαλκ, μετά το συγκλονιστικό μπεστ σέλερ "Η Ξηρασία".


Διαβάστε την άποψή μας για το πρώτο βιβλίο της σειράς Άρον Φαλκ "Η ξηρασία" εδώ.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Το πρώτο βιβλίο "Η ξηρασία" δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Παρά το γεγονός ότι οι περιγραφές είναι άρτιες και μας δημιουργούν την αίσθηση μιας άνυδρης και αφιλόξενης γης, έχει πολλά παραπανίσια στοιχεία, που δυσχεραίνουν και δεν διευκολύνουν την πλοκή. Ωστόσο, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον ομοσπονδιακό πράκτορα Άρον Φαλκ και να καταλάβουμε τα αίτια και τις αφορμές που δημιούργησαν τον χαρακτήρα του.

Μετά από αυτή τη μικρή παρένθεση, περνάμε στο "Άγρια φύση", που μου άρεσε τόσο ο τίτλος, όσο και το εξώφυλλο -γι'αυτό σκέφτηκα να δώσω στη συγγραφέα μια δεύτερη ευκαιρία. Πράγματι, αυτή η νέα περιπέτεια δεν μπάζει από πουθενά! Διαθέτει ολοκληρωμένους χαρακτήρες, μπαίνει στα άδυτα των εταιρειών, θίγει τα θέματα συναδελφικής αλληλεγγύης και ασφαλώς κρίνει συμπεριφορές. Μέσα στο τρομακτικό μεγαλείο ενός δύσβατου μονοπατιού χάνεται μία από τις πέντε πρωταγωνίστριες. Αυτό από μόνο του είναι ήδη το ιντριγκαδόρικο κομμάτι του βιβλίου -αυτό τονίστηκε και παρουσιάστηκε πιο πολύ και όχι άδικα. Είναι έξυπνο. Ο αναγνώστης πριν αρχίσει να διαβάζει, έχει βγάλει συμπεράσματα και δυο-τρεις δικές του εκδοχές...

Ήδη από την αρχή ένιωθα σαν να μπήκα μέσα στο βιβλίο, είχα νερό δίπλα μου και έπινα συχνά σαν να αναζητούσα ένα είδος προστασίας. Αυτό ήταν κι ένας από τους λόγους που έκανε το ανάγνωσμα συναρπαστικό. Το βιώνεις, αισθάνεσαι την απειλή, θες να φύγεις από εκεί με κάθε τρόπο και από την άλλη, σε συναρπάζει η... άγρια φύση!

Η ομάδα των πεζοπόρων στα πλαίσια ενός εταιρικού προγράμματος είναι μια αντρική και μια γυναικεία. Φυσικό ήταν να με απασχολήσουν πιο πολύ οι γυναίκες, καθώς το πρόβλημα δημιουργήθηκε στη δική τους ομάδα. Έτσι, με μια πρώτη ματιά ονομάτισα τις «κοπέλες» της παρέας με το πιο κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους: Άλις η αυταρχική, Λορέν η συγκροτημένη, Μπεθ η προβληματική, Μπρι η αυτάρκης και Τζιλ η ψύχραιμη. Το γεγονός ότι η τελευταία είναι συνιδιοκτήτρια της εταιρείας μαζί με τον αδερφό της, δεν την κάνει να συμπεριφέρεται αποστασιοποιημένα από την ομάδα. Μπορώ να πω ότι μοιάζει να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και να συσφίγξει τις μεταξύ τους σχέσεις (αυτό είναι εξάλλου το νόημα της εκδρομής!), άσχετα από το αν το πετυχαίνει ή όχι. Στην πορεία φαίνεται ότι είναι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος, με άλλα όνειρα και άλλες προσδοκίες και αναγκαστικά ακολουθεί τις επιταγές τις εταιρείας -όχι από επιλογή.

Ωστόσο, θέλω να σταθώ λίγο στην Άλις, η οποία είναι το δεξί χέρι της Τζιλ. Αυτό της έχει δώσει τον αέρα και το θράσος να συμπεριφέρεται στους άλλους σαν να είναι υποδεέστεροι. Όπου βρίσκει αιτία κι αφορμή θέλει να δείχνει την υπεροχή της. Η Λορέν έχει τις ίδιες καταβολές με την Άλις, αλλά δείχνει πιο συγκροτημένη. Έχει αφήσει τα προσωπικά της να εισχωρήσουν στον χώρο εργασίας της, πράγμα που επηρεάζει τόσο την ίδια, όσο και τους άλλους γύρω της. Οι Μπεθ και Μπρι -δίδυμες μεν, διαφορετικοί χαρακτήρες δε- μοιάζουν περισσότερο μυστικοπαθείς, αλλά ο χαρακτήρας τους φαίνεται όταν αρχίζουν τα πράγματα να δυσκολεύουν. Η ομάδα αυτή, όπως καταλαβαίνουμε, είναι τελείως ανομοιογενής και με το πρώτο πρόβλημα χάνεται αμέσως αυτό που έπρεπε να υπάρχει για να αντιμετωπιστεί: η συνοχή. Διαφορετικές καταβολές, αντιλήψεις, στάση, βαθμός υπευθυνότητας είναι ακριβώς αυτά που δυσχεραίνουν τη θέση τους.

Η πλοκή προχωράει σε δύο επίπεδα, στο τι βίωσαν οι γυναίκες σε κανονική διήγηση και στο τι πιστεύουν οι αστυνομικοί που κάνουν την έρευνα. Ο Άρον Φαλκ γνωρίζει καλά την Άλις και πιστεύει ότι έχει κάθε λόγο να κρυφτεί -ίσως και να κινδυνεύει. Κάποια μυστικά που ίσως γνωρίζει, έβαλαν τη ζωή της σε κίνδυνο. Ο ίδιος μπλέκεται στην υπόθεση γιατί η τελευταία κλήση, με ένα δυσνόητο μήνυμα έγινε σε αυτόν!

Κάποτε σε αυτά τα μέρη υπήρχε ένας δολοφόνος που πέθανε στη φυλακή. Μήπως κάποιος συνεχίζει το έργο του; Τι πήγε τελικά τόσο στραβά σε αυτό το οδοιπορικό;

Ακολουθώντας κι εμείς αυτά τα δύσβατα μονοπάτια, που είναι πολύ εύκολο να συμβεί κάτι, μας συναρπάζει το τοπίο και μας τρώει κι η αγωνία για το τι έγινε. Οι υποψίες μου μοιράστηκαν σε διάφορες κατευθύνσεις, αλλά δεν μπόρεσα να σκεφτώ τίποτα ικανοποιητικό.

Η συγγραφέας ρίχνει φως στις εταιρικές σχέσεις, στις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και στις οικογένειες και αφήνει να αποκαλυφθούν αλήθειες, που εύκολα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί και στον αληθινό κόσμο. Κατέληξα ότι το τοπίο, οι περιγραφές, καθώς και η αληθοφάνεια των γεγονότων είναι τα μεγάλα ατού του βιβλίου. Δεν υπήρχε τίποτα περιττό! Τέτοια βιβλία απολαμβάνω πραγματικά να διαβάζω!

Επειδή έχει πέσει στην αντίληψή μου ότι τον μεταφραστή τον θυμόμαστε μόνο για τα άσχημα, νιώθω εδώ την ανάγκη να πω ότι η μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου μου άρεσε πάρα πολύ. Η απόδοση του κειμένου συντακτικά και νοηματικά, ήταν αξιοπρεπέστατη!


Στοιχεία βιβλίου:
Σειρά: Άρον Φαλκ #2
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Jane Harper
Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
Σελίδες: 448
Ημερ. έκδοσης: 17/10/2019
ISBN: 978-618-03-1925-5


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Γεννημένη στο Μάντσεστερ, η Jane Harper μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αυστραλία όταν ήταν οκτώ χρόνων. Επέστρεψε στη Μεγ. Βρετανία στην εφηβεία της, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος για αρκετά χρόνια. Το 2008 ξαναγύρισε στην Αυστραλία και συνέχισε να εργάζεται στα μίντια. Το 2014 ένα διήγημά της επελέγη για το ετήσιο Fiction Edition του περιοδικού Big Issue, και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα της συγγραφικής της καριέρας. Με το προσχέδιο του μυθιστορήματος που θα γινόταν "Η ξηρασία" έγινε δεκτή στο online πρόγραμμα δημιουργικής γραφής μυθιστορήματος του λογοτεχνικού πρακτορείου Curtis Brown. Μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο της ντεμπούτο, έγραψε την εξίσου επιτυχημένη συνέχεια "Άγρια φύση", με πρωταγωνιστή πάλι τον αστυνομικό Άρον Φαλκ. Το "Χαμένος" είναι το εκτός σειράς Φαλκ μπεστ σέλερ της, που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και με το οποίο συνεχίζεται η ανοδική πορεία της. Για να διαβάσετε περισσότερα για τη συγγραφέα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της και τη σελίδα του εκδοτικού οίκου.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr