Βιβλιοάποψη: "Η Μαντόνα της Νοτρ Νταμ"

---Δημοσίευση: 04/04/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
«Η τουρίστρια έκανε το σταυρό της, έπειτα πλησίασε στο κάθισμα. Μέσα από ένα μουρμουρητό χρωματισμένο με βαριά προφορά, ρώτησε τη νεαρή γυναίκα στα λευκά αν ήταν δυνατό να καθίσει δίπλα της για να προσευχηθεί. Εκείνη δεν είχε την ευγένεια να απαντήσει, συνεχώς ακίνητη, με το βλέμμα σαν μαγνητισμένο από το άγαλμα της Παναγίας των Επτά Θλίψεων... Τότε, σαν σε αργή κίνηση, σαν σε εφιάλτη που ήρθε από τα κατάβαθα της νύχτας, η λευκή μαντόνα κούνησε αργά το κεφάλι. Το πιγούνι της ακούμπησε στο στήθος, έπειτα, μαλακά, σχεδόν με χάρη, ολόκληρο το σώμα της έγειρε προς τα μπρος πριν σωριαστεί στα ασπρόμαυρα πλακάκια. Τότε ήταν που η χοντρή Αμερικανίδα άρχισε να ουρλιάζει

Η διήγηση ξεκινά την επομένη της γιορτής της 15ης Αυγούστου στη Νοτρ-Νταμ του Παρισιού. Μια νέα γυναίκα, πολύ όμορφη, ντυμένη στα κάτασπρα, βρίσκεται νεκρή στον περίγυρο του καθεδρικού ναού. Πολύ γρήγορα συλλαμβάνεται ένας ύποπτος, αλλά η αστυνομία μοιάζει να συγχέει την ταχύτητα δράσης με τη βιασύνη να κλείσει την υπόθεση. Μπροστά σε ένα προαναγγελθέν δικαστικό λάθος, ένας αντικομφορμιστής ιερέας αρχίζει έρευνα, με τη βοήθεια μιας νέας αντιεισαγγελέως.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μαρία Σκούφου)
Ένα μικρό αστυνομικό μυθιστόρημα, καλαίσθητο, με υπέροχη μετάφραση και οργανωμένες επεξηγήσεις, του οποίου οι σελίδες χτίζουν σε νουάρ -πάντα- αποχρώσεις μια μινιατούρα- κομψοτέχνημα του ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Ο τίτλος του βιβλίου κατ' εμέ, αποτελεί λογοπαίγνιο, καθώς σε πρώτο επίπεδο γίνεται αναφορά στον ναό, μέσα στον οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση. Σε δεύτερο επίπεδο θεωρώ ότι αναφέρεται στη γυναίκα πρωταγωνίστρια (θύμα), η οποία συμβολίζει τη θέση της γυναίκας στη θρησκεία και στον νόμο. Μέσω ενός γυναικείου σώματος κλονίζεται η πίστη πολλών χαρακτήρων του βιβλίου, είτε ως προς την Ορθοδοξία, είτε ως προς τη Δικαιοσύνη.

Η πλοκή θυμίζει κάτι από μυστήριο κλειδωμένου δωματίου: μια ημέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο και τη Λιτανεία της Μετάστασης μέσα στον ναό, βρίσκεται το πτώμα της Λουνά Αμάς, μιας πανέμορφης έγχρωμης γυναίκας, ντυμένης στα λευκά με τα γεννητικά της όργανα σφραγισμένα με κερί, σε στάση προσευχής. Στη διάρκεια της Λιτανείας υπήρξε θύμα επίθεσης από έναν νεαρό με τραυματισμένη ψυχική υγεία, εμμονικό με την Παναγία και με μια ιδιάζουσα σεξουαλικότητα γύρω από τη μορφή της.

Το σκηνικό πλαισιώνεται από τον οξυδερκή αστυνομικό Γκομπρόβιτς, την αντιεισαγγελέα Κλαιρ Κάουφμαν, τον πάτερ Κέρν, τον Σεβασμιώτατο ντε Μπρασύ, έναν άστεγο, έναν βαρυποινίτη και τη φίλη του θύματος, Νάντια. Αθόρυβος χαρακτήρας-κλειδί μια μοναχική κυρία με λουλουδάτο καπέλο, που ανήκει στο ποίμνιο. Κι όλα μαζί συνδέονται μετατραυματικά με μια παλιά ιστορία στο Αλγέρι, με θύμα, ένα άλλο κορίτσι κι έναν Γάλλο υπολοχαγό. Στην όλη θρησκευτική ατμόσφαιρα έχουμε μια δεμένη πλοκή που ρέει, διάχυτο αέρα μυστηρίου, πολλά ερωτηματικά και υποψήφιους υπόπτους, που μπερδεύουν. Το βιβλίο κυλάει γρήγορα και απολαυστικά, εντός και γύρω από το εκκλησιαστικό πλαίσιο.

Ως που μπορεί να φτάσει κάποιος για τη διαλεύκανση μυστηρίου με την αθωότητα και την αμαρτία ως όψεις του ίδιου νομίσματος; Τελικά σε ποιες περιπτώσεις ο σκοπός όντως αγιάζει τα μέσα;


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Σκοτεινό Στερέωμα
Συγγραφέας: Alexis Ragougneau
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κωστογιανvόπουλος
Σελίδες: 272
Ημερ. έκδοσης: 2014
ISBN: 978-960-8061-38-5


Βιογραφικό του συγγραφέα:
O Αλεξί Ραγκουνιό (Alexis Ragougneau) γεννημένος το 1973 είναι θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος. Έχει δημοσιεύσει δώδεκα θεατρικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν παρουσιαστεί επί σκηνής στη Γαλλία και την Ελβετία. Έχει γράψει επίσης τα αστυνομικά μυθιστορήματα “Η Μαντόνα της Νοτρ Νταμ” (Στερέωμα, 2014) και “Évangile pour un gueux” που έγιναν ενθουσιωδώς δεκτά από το αναγνωστικό κοινό στη Γαλλία και το εξωτερικό. Το μυθιστόρημα "Νιλς" περιλαμβανόταν στη μικρή λίστα του Βραβείου Goncourt 2017.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr