Βιβλιοάποψη: "Το μενού του έρωτα"

---Δημοσίευση: 05/04/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μια μαγευτική ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται μεταξύ κουζίνας και λογοτεχνίας. Η συνέχεια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Η εποχή των κερασιών».
Η Ορελί και ο Αντρέ δεν είναι μόνο ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους, αλλά φαίνεται πως και επαγγελματικά όλα τούς πηγαίνουν κατ’ ευχήν. Έπειτα από πίεση του εκδότη του, ο Αντρέ κάνει επιτυχημένες παρουσιάσεις του τελευταίου του βιβλίου. Το κοινό του, ως επί το πλείστον γυναικείο, κρέμεται από τα χείλη του. Ο Αντρέ απολαμβάνει την προσοχή, αλλά ο νους του είναι σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Έχει σκοπό να κάνει πρόταση γάμου στην Ορελί, τη γυναίκα της ζωής του, και μάλιστα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Όμως, την ίδια μέρα τυχαίνει το ρεστοράν της Ορελί να βραβευτεί με ένα αστέρι Μισελέν. Το μικρό εστιατόριο με δυσκολία αντεπεξέρχεται στην ξαφνική επέλαση πελατών, κι η νεαρή μαγείρισσα, παρ’ όλη τη χαρά της, έχει πελαγώσει. Όταν, τρεις μέρες μετά αποκαλύπτεται ότι στα περίχωρα του Παρισιού υπάρχει άλλο ένα εστιατόριο με το όνομα Le Temps des Cerises για το οποίο προοριζόταν κανονικά το αστέρι Μισελέν, η απογοήτευσή της είναι μεγάλη. Λίγο καιρό μετά, ενώ η Ορελί μιλά για τη συνάντησή της με τον βραβευμένο σεφ Ζαν Μαρί Μαρροννιέ -με τα μάτια της να λάμπουν και τα μάγουλά της αναψοκοκκινισμένα- ο Αντρέ συνειδητοποιεί ότι το μεγαλύτερό του πρόβλημα δεν είναι ούτε η ματαιωμένη πρόταση γάμου ούτε και το λάθος με το αστέρι Μισελέν. Γιατί, ξαφνικά, τον κυριεύει το -ως τότε- άγνωστο στον ίδιο συναίσθημα της ζήλιας...

  • Διαβάστε εδώ την άποψή μας για το "Η εποχή των κερασιών".
  • Διαβάστε εδώ την άποψή μας για το "Ερωτικά γράμματα από τη Μονμάρτη".

Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)

Το ξεκίνημα κάθε ερωτικής ιστορίας είναι τέλειο. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που αρέσει τόσο στα ζευγάρια να ανατρέχουν στην αρχή της ιστορίας τους. Εκείνη η μαγική στιγμή που ο άλλος γίνεται ξαφνικά ο πιο σημαντικός άνθρωπος στο σύμπαν και όλος ο υπόλοιπος κόσμος κάνει ένα βήμα πίσω και υποκλίνεται μπροστά στην τόση αγάπη.”
---Νικολά Μπαρρό, Γάλλος συγγραφέας---

Όμως, τι γίνεται από εκεί και πέρα; Αυτό είναι και το θέμα του νέου μυθιστορήματος του Νικολά Μπαρρό. “Το μενού του έρωτα” αποτελεί την συνέχεια του “Η εποχή των κερασιών”, στο οποίο περιγράφεται η ιστορία αγάπης του Αντρέ, ανερχόμενου συγγραφέα και της Ορελί, ιδιοκτήτριας του μπιστρό Temps du Cerise. Στο μυθιστόρημα οι δυο τους αντιμετωπίζουν την εξέλιξη της συναισθηματικής τους σχέσης και τις συνέπειες που απορρέουν.

Το ζευγάρι είναι μαζί εδώ και ένα χρόνο και η καθημερινότητα μπαίνει σιγά-σιγά στη ζωή τους. Ο Αντρέ σχεδιάζει να κάνει πρόταση γάμου στην Ορελί, αλλά το σχέδιο αποτυχαίνει, καθώς η νεαρή μαγείρισσα της Εποχής των Κερασιών βραβεύεται ξαφνικά με ένα αστέρι Michelin και η αναταραχή αρχίζει.

Είναι γνωστό πως ο Νικολά Μπαρρό ζει και ο ίδιος στο Παρίσι. Ως αναγνώστης, το νιώθεις αυτό σε κάθε σελίδα του μυθιστορήματος. Νιώθεις ότι μεταφέρεσαι στην πόλη, αναπνέεις την παριζιάνικη ατμόσφαιρα, απολαμβάνεις τη γαλλική κουζίνα! Ο συγγραφέας πλάθει κινηματογραφικούς χαρακτήρες και σκηνικά με μαγικά τοπία, ερωτευμένα ζευγάρια να προχωρούν πιασμένα χέρι-χέρι, συνταγές τόσο νόστιμες, που αναντίρρητα σου ανοίγουν την όρεξη, αμέτρητες εικόνες από τις γραφικές γωνιές των πολυσύχναστων σημείων της Γαλλίας.

Η αφήγηση του μυθιστορήματος είναι πρωτοπρόσωπη κι εναλλάσσεται ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, παίρνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλον, σε κρίσιμα γεγονότα. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται στον αναγνώστη η ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα τον εσωτερικό κόσμο και τα έντονα συναισθήματα των ηρώων.

Μια μικρή κωμωδία παρεξηγήσεων μας κάνει να αναλογιστούμε τις αλλαγές συμπεριφοράς που υφίστανται τα σημερινά ζευγάρια, που έρχονται αντιμέτωπα με την κυμαινόμενη δυναμική της οικογενειακής κατάστασης, την αβεβαιότητα για το μέλλον, τα μπερδέματα των νέων ξεκινημάτων.

Μια ρομαντική και αστεία ιστορία αγάπης στη γαλλική πρωτεύουσα, σαν όμορφη ταινία. Όποιος αγαπά το Παρίσι, αλλά και τις ρομαντικές ιστορίες αγάπης οφείλει να το διαβάσει. Εύχομαι σύντομα ο Αντρέ και η Ορελί να μας διηγηθούν τη συνέχεια της ιστορίας τους μέσα από τις σελίδες ενός νέου μυθιστορήματος, δια χειρός Νικολά Μπαρρό!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Nicolas Barreau
Μετάφραση: Πελαγία Τσινάρη
Σελίδες: 400
Ημερ. έκδοσης: Φεβρουάριος 2023
ISBN: 978-618-070-273-6


Βιογραφικό του συγγραφέα:
O Νικολά Μπαρρό γεννήθηκε το 1980 στο Παρίσι από Γερµανίδα µητέρα και Γάλλο πατέρα. Σπούδασε ροµαντική φιλολογία και πολιτισµό στο Πανεπιστήµιο της Σορβόννης. Εργάστηκε σε βιβλιοπωλείο στο κέντρο του Παρισιού, όντας όµως κάθε άλλο παρά αυτό που λέµε µoνήρης βιβλιοφάγος. Το πρώτο µυθιστόρηµά του "Η εποχή των κερασιών" (Πατάκης, 2014), µεταφράστηκε σε 36 χώρες, µεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο και στο θέατρο και απέσπασε επαινετικές κριτικές και ενθουσιώδεις αντιδράσεις από το αναγνωστικό κοινό. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα επιτυχηµένα µυθιστορήµατά του "Το Παρίσι είναι πάντα µια καλή ιδέα" (2018), "Ερωτικά γράµµατα από τη Μονµάρτη" (2019) και "Το μενού του έρωτα" (2023).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr