Περίληψη οπισθόφυλλου:
Το 1951 ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ γράφει τη βιβλιάρα "Catcher in the Rye", ήρωας ένας Χόλντεν Κώλφηλντ, μούρλα το αγόρι. Το διαβάζω δεκατεσσάρων χρονών στην Παλιοξάνθη του 1978, τρώω τρελή φλίπα με τη Σίκαλη, λέω, αυτό είναι, πρέπει να την κάνω για Νέα Υόρκη, να τον βρω τον μπαρμπα-Σάλιντζερ, να του ζητήσω συμβουλές, να μην καταντήσω κάλπης ψευτένιος ή του γιατρού, τέτοιο άγχος είχα για το μέλλον μου.
Τότε δεν είχαμε και κωλοΐντερνετ για να ξέρω πως ο Σάλιντζερ είχε σαλτάρει και εξαφανίστηκε, νόμιζα πως έτσι και πήγαινα καμιά Νέα Υόρκη, όλο και κάπου θα τον πετύχαινα. Είχα και την Ντέμπι Χάρι των Blondie στο παιδικό μου δωμάτιο, μου ’λεγε όλο, έλα, έλα Μεγάλο Μήλο κι ό,τι μας προκύψει. Εγώ το άκουγα μέχρι και σαν πρόταση να παντρευτούμε αν το πράγμα πήγαινε.
Πρώτη δουλειά, μέχρι να πάρω τα πάνω μου και να γίνω διάσημος και ραδιοφωνικός, θα δούλευα ρεπόρτερ δρόμου στη φρι πρες Βίλατζ Βόις. Γιατί πολύ μου άρεσε, στην Ξάνθη, εκτός από τον Χόλντεν στη σίκαλη, να γράφω και για λογοτεχνία ή για ροκενρόλ. Δεν τα κατάφερα όμως, άλλη ιστορία αυτό, και να με εδώ, με εκπομπές στην άλλη Βόις, της Αθήνας. Ακούτε Ράδιο Σάλιντζερ, ροκενρόλ φουλάρα. Που πάνε κιόλας εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τζέι Ντι, κι έχουμε και τα επετειακά εδώ, έχουμε πάρτι, ρε συ Χόλντεν Κώλφηλντ.
Έχεις γίνει κομμάτια με το Born to Run του Μπρους Σπρίνγκστιν; Μικρός μήπως ήσουν ερωτευμένος με την Ντέμπορα Χάρι; Και μήπως το πιο αγαπημένο σου βιβλίο παραμένει το "Στη σίκαλη, στα στάχυα, ο πιάστης;". Τότε αυτό είναι ένα βιβλίο που θα λατρέψεις. Ροκ σταρ ή πώς να μείνεις για πάντα νέος: Το χρονικό μιας εποχής και μιας παρέας που μπορεί να είναι και η δική σας. Μια autofiction μαρτυρία, ένα βιβλίο που διαβάζεται δυνατά, μια ιστορία που διαβάζεται και ακούγεται, αφού αυτό ήταν, είναι και θα είναι το ροκενρόλ, είτε σε μορφή λογοτεχνίας είτε σε φορμάτ τραγουδιού: η αφήγηση της δικής μας ιστορίας μεγαλόκαρδα και μεγαλόψυχα, κόντρα στη μοναξιά και τη μιζέρια ή τη μισαλλοδοξία των καιρών.
Η άποψή μου:
Η εφηβεία είναι η εποχή του έρωτα· της καψούρας. Είναι η εποχή που ερωτεύεσαι το κορίτσι ή αγόρι με τα όμορφα μάτια, τους ήρωες των κόμικς, τους ηθοποιούς των ταινιών, τους σταρ των γηπέδων και των συναυλιών. Και ο έρωτας είναι συνήθως κεραυνοβόλος και αθεράπευτος· όσα χρόνια κι αν περάσουν, θυμάσαι το πρώτο φιλί που σε σήκωσε στα ουράνια, το πρώτο τραγούδι που χόρεψες, το πρώτο γκολ που πανηγύρισες· ή το πρώτο μυθιστόρημα που ταξίδεψες στις σελίδες του. Ο «Ροκ Σταρ» του ραδιοφώνου και της μουσικής Στέφανος Τσιτσόπουλος παραμένει ερωτευμένος· και όχι με όποιον κι όποιον: «Το 1951 ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ γράφει τη βιβλιάρα Catcher in the Rye, ήρωας ένας Χόλντεν Κώλφηλντ, μούρλα το αγόρι». Μα πώς κάνει(ς) έτσι, θα αναρωτηθεί κανείς. Κι άλλοι διάβασαν και αγάπησαν τον Φύλακα στη Σίκαλη, το μνημειώδες -ένα και μοναδικό- μυθιστόρημα του Σάλιντζερ. Δεν έγραψαν όμως όλοι οι άλλοι βιβλίο γι’ αυτό(ν), ούτε έψαχναν εισιτήριο για να ταξιδέψουν από την Ξάνθη στη Νέα Υόρκη, για να ανακαλύψουν τον ερημίτη και σνομπ συγγραφέα, αλλά και... «Τεκμήρια και αποδείξεις. Και για τα συμβάντα μετά την εξαφάνιση του μπαρμπα-Σάλι στο Κορνίς. Πως δηλαδή, εκτός από τον Τζακ Νίκολσον, μέχρι και η Μπριτζίτ Μπαρντό τού ζήτησε δικαίωμα μεταφοράς του Catcher στο σινεμά, αλλά όχι αυτός».
Αλλά αυτός, ο Σάλιντζερ δηλαδή, δεν ήταν ένας απ’ όλους εμάς. Ούτε ο ήρωάς του, ο Χόλντεν Κώλφηλντ, ο πιτσιρικάς που αντιπαθούσε τους «ιμιτιασιόν κάλπηδες», ακολουθούσε τις νόρμες της εποχής του. Το βιβλίο που μας συστήνει αυτές τις αντισυμβατικές προσωπικότητες, το «Ροκ Σταρ», δε θα μπορούσε να είναι ένα μυθιστόρημα σαν όλα τα άλλα. Από το ψυχεδελικό -σε χρώματα και σχέδια- εξώφυλλο, στις φωτογραφίες των πραγματικών ροκ σταρ και τα εξώφυλλα των δίσκων τους, που πετάγονται διάσπαρτα στις σελίδες του, μέχρι την αυτοβιογραφική διαδρομή του συγγραφέα που συχνά ακολουθεί την ηθελημένα άτακτη δομή του μυθιστορήματος, το «Ροκ Σταρ» είναι αντισυμβατικό όπως οι ήρωές του.
Αλλά, όπως ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ είπε την τελευταία λέξη για τον Φύλακά του, δικαιωματικά στον Στέφανο Τσιτσόπουλο ανήκει η τελευταία λέξη για τον Ροκ Σταρ του: «Έτσι αγνά και χωρίς φιοριτούρες ένιωθα πως έπρεπε να είναι γραμμένο το βιβλίο μου, χωρίς ροή, χωρίς ειρμό, ένα δύο, ένα δύο, να μην υπακούει σε κανέναν από τους γαμοκανόνες. Ροκενρόλ φάνταζι». Έτσι απλά, πρέπει να βουτήξει -κι όχι απλά να περιδιαβεί στις σελίδες του ο αναγνώστης. Γιατί δεν είναι όλα για όλους, και τούτο το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους μοναχικούς και απροσάρμοστους, στους επαναστάτες και αλλοπαρμένους, στον πιτσιρικά με το παπιγιόν και το μικρόφωνο στο στόμα, στην Ντέμπι Χάρι των Blondie με το ξυράφι στα μαλλιά. Στα εκλεκτά μέλη της Ταξιαρχίας Σάλιντζερ.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Στέφανος Τσιτσόπουλος
Σελίδες: 352
Ημερ. έκδοσης: 31/10/2019
ISBN: 978-618-03-2137-1
Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος είναι δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεόραση.
Σήμερα κατοικεί στην Αθήνα. Παλαιότερα αλλού, εντός κι εκτός.
Το «Ροκ Σταρ» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.