Βιβλιοάποψη: "Ποίηση" (μέρος Α')

---Δημοσίευση: 27/1/2022---
Εκεί που δεν με σπέρνουν / περίληψη:
Είμαι πιο πονηρός από ιερέα
πιο άδικος από δικαστή
πιο άνομος από αστυνόμο
πιο μικροπρεπής από βουλευτή.
Να με προσέχεις
-γιατί είμαι εσύ.

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιητής: Στέφανος Παντελίδης
Σελίδες: 92
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2019   /   ISBN: 978-960-638-023-5

Βιογραφικό του ποιητή:
O Στέφανος Παντελίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1973. Δεν σπούδασε Ελληνική Φιλολογία. Δεν έγραψε μελέτες, ούτε κριτικές βιβλίων. Οι δύο προηγούμενες ποιητικές συλλογές του "Εκτός νόρμας" (abookworm publication 2014) και "Πάω γυρεύοντας (κατά τον δαίμονα εαυτού)" (εκδόσεις Βακχικόν 2016) δεν τιμήθηκαν με βραβείο, δεν επανεκδόθηκαν, ούτε μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες. Κάποιοι του είπαν πως τους αγγίζει η ποίησή του. Θα ήθελε να ισχυριστεί πως γράφει μονάχα γι’ αυτούς. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν έχει επιλογή. Γράφει ποίηση επειδή αυτό του ορίζει επιτακτικά η φύση του.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

πέρασε καιρός / περίληψη:
Στη ζωή, όσα μου ’λεγες μοιάζαν προορισμός.
Ανάμεσα στις φυλλωσιές κρυβόταν το φεγγάρι.
Εκεί μακριά, ο χρόνος έτρεχε γρήγορα.
Αγκάλιασα τα όνειρά μου κι έμεινα.
Κενό στη σιωπή.
Κενός κι ο φόβος.
Πέρασε καιρός από τότε.
Όμορφη μέρα ξημέρωσε.

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιήτρια: Εύη Λούμπα
Σελίδες: 70
Ημερ. έκδοσης: Ιούλιος 2019
ISBN: 978-960-638-053-2

Βιογραφικό της ποιήτριας:
Η Εύη Λούμπα κατάγεται από το χωριό Πλατιά της Τήνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Απόφοιτη της σχολής DIDACTA, εργάστηκε στην Chase Manhattan Bank επί σειρά ετών και στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Από τον πατέρα της Νικόλαο Περράκη, τηνιακό μαρμαρογλύπτη, κληρονόμησε την ευαισθησία για την ομορφιά της τέχνης και της δημιουργίας. Από το 1991 κατοικεί μόνιμα στο Πόρτο Ράφτη. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πόρτο Ράφτη. Το 1996 υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ομάδας Βιβλίου της περιοχής. Από το 2000 είναι μέλος του Δ.Σ. του Θεάτρου ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ στο Μαρκόπουλο, στο οποίο διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας για πολλά χρόνια. Έχει κατά καιρούς παρακολουθήσει σεμινάρια αυτοβελτίωσης, ζωγραφικής, κατασκευής ψηφιδωτού, κοσμήματος, υποκριτικής και ορθοφωνίας με τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Σπύρο Κολιαβασίλη, αυτοέκφρασης με τη Μαρία Σκοπελίτη και αφήγησης παραμυθιού με τη Μάνια Μαράτου και τον Δημήτρη Προύσαλη. Η ποιητική συλλογή "πέρασε καιρός" αποτελεί το πρώτο της βιβλίο.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Απλή μετάβαση / περίληψη:
Απλή μετάβαση, είν’ όταν φεύγει κανείς,
με δίχως τη σκέψη της επιστροφής.
Και τότε ταξίδι βαθιά μπορετό,
θα κάνει στον κόσμο χωρίς δισταγμό.

Γιατί με τη δράση μαθαίνει κανείς,
στις ύστατες τόλμες εντός της στιγμής.
Που όταν θωράει δυο μάτια ανοιχτά,
τ’ αδύνατα γίνονται πια δυνατά.
Εικόνες τη θλίψη θα διώξουν μα... Εμπρός.
Ο χρόνος δεν στέκει, κυλά συνεχώς».


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιητής: Γιώργος Καράμπελας
Σελίδες: 44
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2019
ISBN: 978-618-5144-73-9

Βιογραφικό του ποιητή:
Ο Γιώργος Καράμπελας γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και μεταπτυχιακός φοιτητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως συνοδός ατόμων με αναπηρία και ως καλλιτεχνικό μοντέλο. Η Απλή μετάβαση είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Η άποψή μου για τα παραπάνω:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Για το "Εκεί που δε με σπέρνουν": Ο ίδιος ο ποιητής δηλώνει ότι «γράφει επειδή αυτό του ορίζει επιτακτικά η φύση του», και πραγματικά μπορεί κανείς να διαπιστώσει την ορμή και τη δύναμη με την οποία εξωτερικεύονται ερεθίσματα που δε μπορούν να μείνουν αγνοημένα στο υποσυνείδητο. Γράφει σε ελεύθερο στίχο, άλλοτε απόλυτα κατανοητά και άλλοτε με υποβόσκοντα μηνύματα, κάποια από τα οποία θα τα χαρακτήριζα σκωπτικά και κάποια άλλα καυστικά, ειρωνικά, με σκοπό να δημιουργήσει μια ρήξη, μία αμφιβολία. Η τρίτη συλλογή του Στέφανου Παντελίδη είναι κυριολεκτικά μια πρόκληση να αμφισβητήσουμε τα περιρρέοντα και τα επικρατούντα, μας παρακινεί να κοιτάξουμε την αλήθεια στα μάτια, μας μιλάει ωμά και μας ταρακουνάει. Απαιτεί να τον αφήσουμε να μιλήσει μέσα μας. Να φυτρώσει εκεί που δεν τον σπέρνουν...

«Προς τον βαρκάρη για τον άλλο κόσμο
Εμένα αλέ ρετούρ
παρακαλώ.»

Για το "πέρασε καιρός": Η πρώτη συλλογή της Εύης Λούμπα, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, είναι μία ενδοσκόπηση, μία βουτιά σε περασμένες εμπειρίες και αναμνήσεις. Σε ιδιαίτερα ευαίσθητο στίχο, με μεστό λόγο, ζωγραφίζει λεκτικά και μας μεταφέρει ζωντανά εικόνες άλλων εποχών, όχι πολύ μακρινών. Με λυρισμό και ρομαντικότητα έχουμε μία αφήγηση της ίδιας της ζωής της με μια προσωπική εξομολόγηση. Όλα αυτά υπό το πρίσμα μιας γραφής ιδιαίτερα κομψής και καλοδουλεμένης. Κρατάω έναν στίχο από το ποίημα «Προορισμός»:

«[...] Πάντα και παντού υπάρχουν προορισμοί.
Βρες,
ποιος θα’ ναι ο δικός σου.»

Για το "Απλή μετάβαση": Ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, μια Απλή Μετάβαση σε χαριτωμένο έμμετρο στίχο είναι η πρώτη ποιητική απόπειρα του Γιώργου Καράμπελα. Με έμπνευση από το άμεσο περιβάλλον του και με ελαφρύ και κατανοητό ύφος, μάς ταξιδεύει σε νέους κόσμους μακριά από τα συνηθισμένα και τα καθημερινά. Δραπετεύουμε λαμβάνοντας ένα «Σινιάλο», με όχημα τον έρωτα, την αγάπη, την «Αίσθηση». Αλλά και «Απρόσμενα», «Ατέρμονα», σε μια «Περιπλάνηση», αναζητώντας την «Πλήρωση» και τον «Προορισμό». Αρκετά προσεγμένη δουλειά.

«[...] Κι όταν πια θα’ χεις τελειώσει ,
Του μυαλού το λογισμό.
Με την πίστη θα κοιτάζεις, 
Της ζωής τον προορισμό.»

Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr