Βιβλιοάποψη: "Η ιστορία των αλόγων"

---Δημοσίευση: 08/12/2021---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Το τρίτο βιβλίο της «Τετραλογίας του Περιβάλλοντος».
Πώς αντιδρά η Φύση όταν αποτυγχάνουμε να διασώσουμε τα είδη της;

1880. Ο νεαρός ζωολόγος Μιχαήλ παραλαμβάνει στον ζωολογικό κήπο της Αγίας Πετρούπολης ένα κρανίο που φαίνεται πως ανήκει σε ένα αρχαίο άλογο, πρόγονο του είδους. Ξεκινάει μια περιπετειώδη αποστολή στη Μογγολία, απ’ όπου επιστρέφει με άγρια άλογα για ζωολογικούς κήπους και καταφύγια ζώων στην Ευρώπη.
1992. Η Γερμανίδα ζωολόγος Κάριν ταξιδεύει στο ζωολογικό πάρκο Χουστάι της Μογγολίας για να υλοποιήσει το μεγαλύτερο σχέδιο φυσικής διατήρησης όλων των εποχών: να επιστρέψουν τα κάποτε ελεύθερα άγρια άλογα στις τεράστιες στέπες της καταγωγής τους.
2064. Η Εύα παλεύει να ζήσει σε ένα χωριό της Νορβηγίας που έχουν εγκαταλείψει σχεδόν όλοι οι κάτοικοι, μεταναστεύοντας όλο και πιο βόρεια σε μια Ευρώπη που διαλύεται από την κλιματική αλλαγή.

Τρεις ιστορίες που τις συνδέει η προσπάθεια διάσωσης του αλόγου Przewalski, του μοναδικού άγριου αλόγου στον κόσμο.


Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
“Climate fiction” αποκαλείται το νέο λογοτεχνικό είδος, που έχει επίκεντρο τα ζητήματα του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Είδος, κομμένο και ραμμένο στη Μάγια Λούντε, την οποία ο διεθνής Τύπος έσπευσε να χαρακτηρίσει ως την πιο επιτυχημένη εκπρόσωπό του. Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό. Γνωρίζοντας πως η ιστορία των αλόγων είναι το τρίτο κατά σειρά της τετραλογίας, το επέλεξα επειδή αγαπώ υπερβολικά τα άλογα! Σίγουρα διαβάζεται όμως και ως μία αυτοτελή ιστορία.

Η υπόθεση χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές χρονολογίες και ισάριθμες διαφορετικές τοποθεσίες: τη Ρωσία του 1880, τη Νορβηγία του 2064 και τη Μογγολία του 1992. Μεγάλη απόσταση θαρρείς, καθώς διαβάζεις το βιβλίο, όμως η συγγραφέας καταφέρνει με δεξιοτεχνία να δέσει πρόσωπα, χρονιές και χώρες με ένα σκοπό: τη διάσωση των σπάνιων αλόγων ράτσας Πρζεβάλσκι. Η αγωνία χτυπά κόκκινο στον αναγνώστη, για την τύχη των αλόγων. Μπορεί αυτό το βιβλίο να είναι ένα μυθιστόρημα, όμως φαίνεται ξεκάθαρα η έρευνα που έχει κάνει η Λούντε για τη συγκεκριμένη ράτσα αλόγων.

Οι ήρωες διακατέχονται από ευαισθησία, είναι αγωνιστές κι έτοιμοι να μπουν στην καρδιά σου! Μου έκανε εντύπωση η στάση του Μιχαήλ. Είναι από τις φιγούρες της ιστορίας που βλέπεις τη ζωή τους σαν μια ήρεμη λίμνη. Μπορεί να είναι ένας βαρετός ζωολόγος χωμένος στα βιβλία του, ζει με τη μητέρα του και γευματίζει μαζί της, ωστόσο, τοποθετείται από τη Λούντε σε μια επικίνδυνη αποστολή στη Μογγολία, είτε χάρη στο όραμά του, είτε χάρη στην έλξη που ένιωσε για τον επικεφαλής της αποστολής. Σε εκπλήσσει ο έντονος ρομαντισμός μα και ο ρεαλισμός του ομοφυλόφιλου αυτού ήρωα.

Δεν ξέρω αν μόνο εγώ το πιστεύω, αλλά το κλίμα της Ρωσίας του 1880 έχει μία αίσθηση από Άννα Καρένινα (με τα τρένα και τα γούνινα καπέλα)! Αν έπρεπε να επιλέξω μία από τις τρεις χρονολογίες, θα διάλεγα σίγουρα αυτή, αποφεύγοντας το 2064 που αν και 43 έτη κοντινό, είναι το πιο απογοητευτικό, εξαιτίας των δύσκολων περιβαλλοντικών συνθηκών.

Όπως λοιπόν, μια αλυσίδα δε θα είναι ποτέ η ίδια, εάν λείπει ένας κρίκος, έτσι και η τροφική αλυσίδα στο οικοσύστημά μας είναι σημαντική με τους κρίκους της. Κάθε πράγμα, κάθε οργανισμός έχει τη σημασία του και τίποτα δεν υπάρχει σε αυτή την πλάση χωρίς λόγο. Αυτό είναι που το κάνει αυτόματα μοναδικό. Δεν πρέπει λοιπόν, να εξαφανιστούν τα άλογα, αποτελώντας έναν από τους κρίκους της ανωτέρω αλυσίδας.

Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο και δεν θα ευαισθητοποιηθεί σχετικά με το περιβάλλον και τις σπάνιες ράτσες ζώων που μειώθηκαν ή εξαφανίστηκαν ανά τα χρόνια. Προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο, όσο εγώ ξεκινώ να διαβάζω την ιστορία των μελισσών...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Μάγια Λούντε
Μετάφραση: Δέσπω Παπαγρηγοράκη
Σελίδες: 592
Ημερ. έκδοσης: 16/04/2021
ISBN: 978-960-645-151-5


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Μάγια Λούντε γεννήθηκε το 1975 στο Όσλο. Είναι συγγραφέας και σεναριογράφος. Το 2015 της απονεμήθηκε το Βραβείο Βιβλιοπωλών και το Βραβείο Fabel για το μυθιστόρημα "Ιστορία των μελισσών", το οποίο έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες. Η Λούντε σπούδασε ΜΜΕ και έκανε Master στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Έχει γράψει επίσης παιδικά βιβλία, όπως το χριστουγεννιάτικο "Το πνεύμα του χιονιού" και το ανοιξιάτικο "Η Φύλακας του Ήλιου". "Η Ιστορία των αλόγων" είναι το τρίτο βιβλίο της «Τετραλογίας του Περιβάλλοντος», μετά την Ιστορία των μελισσών και την Ιστορία του νερού. Τα μυθιστορήματα αυτής της σειράς έχουν κερδίσει τους αναγνώστες διεθνώς, με πωλήσεις πάνω από δυόμισι εκατομμύρια αντίτυπα, τοποθετώντας τη συγγραφέα σε διακριτή θέση στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr