Βιβλιοάποψη: "Θέναρ"

---Δημοσίευση: 11/11/2021---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Παιδί
με αφαλό ένα ρόδι
και τον αστρίτη μες το βλέμμα
Παιδί
με το λινό φουλάρι
για προσκέφαλο
και το άλικο της παπαρούνας
στα ακροδάχτυλα
Παιδί
του νερού και της αγάπης
Των λαχουριών
τα σχήματα
σου δείχνουνε το μέλλον
Καλοκαίρι στην Αθήνα
Πηλός
Βασιλικός
Ελιές
και γάλα χυμένο
απ’ την άκρη
των νυσταγμένων χειλιών
Πιο δυνατό το μείγμα
κι απ’ τον παφλασμό της
Γης


Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)

«Θέναρ = ανατ. σαρκώδης προεξοχή τής παλάμης που σχηματίζεται από τους μυς τού αντίχειρα στη βάση του, το κοίλο της παλάμης, η χούφτα»

Η Αγγελική Δημουλή μας παρουσιάζει το ΘΕΝΑΡ, το οποίο αποτελεί την τρίτη ποιητική συλλογή της που εκδίδεται. Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι, η Δημουλή μάς συστήνει έναν κόσμο γεμάτο από ιδέες υψηλές, που συστρέφονται γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη και την ανάγκη της για διεξόδους. Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο όψεις των ποιημάτων της. Μία έμμετρη σε ελεύθερη γραφή και μία πεζή. Και οι δύο όμως αλληλοσυμπληρώνονται και αποκτούν ένα εννοιολογικό εύρος και σημασία.

Βαθιά η ελληνική παρουσία σε όλο το έργο της. Το ελληνικό καλοκαίρι, τα νησιά, ο ήλιος, ο έρωτας, αλλά και το Παρίσι προβάλλονται από τις λέξεις που, λες και αναδύονται αβίαστα στο χαρτί, μας χαρίζει η Δημουλή. Μικρά, συνοπτικά τα ποιήματα της, όπως και τα παράλληλα πεζά, με έκταση όμως νοημάτων και συναισθήματος. Πόση αλήθεια μπορεί να χωρέσει μέσα σε έναν στίχο ποίησης όπως το «...Τα τατατατά, τα μαμαμά...»; Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι θα πούνε "αν αυτό είναι ποίηση εγώ είμαι ο Όμηρος και ο Βιργίλιος μαζί". Κι όμως επέλεξα αυτές τις λέξεις από έναν στίχο, αυτό το συγκεκριμένο απόσπασμα από ένα ποίημά της, για να σας δείξω ότι αν φανταστείτε ότι λέγονται αυτές οι λέξεις από ένα μικρό παιδί, ένα μωρό που δε μπορεί ακόμα να αρθρώσει λέξεις, όπως μισαλλοδοξία, διανοούμενος, βροχή, επί το πλείστον, και άλλες πολλές, λέξεις που για εμάς είναι πλήρη νοημάτων, βγαίνοντας από το στόμα του είναι ήδη ποίηση! Μία τέτοια μορφή ποίησης λοιπόν, απλή αλλά και περιεκτική, αγνή και σχεδόν αθώα, όπως η ζωή ενός βρέφους μας χαρίζει στο ΘΕΝΑΡ η Αγγελική Δημουλή.

Ξέρω ότι η ποίηση είναι ένα δύσκολο είδος γραφής. Δύσκολο όχι τόσο για αυτόν που τη γράφει, αλλά κυρίως για αυτόν που τη διαβάζει. Γιατί πάντα ο αναγνώστης ενός ποιήματος ψάχνει να ερμηνεύσει τον ποιητή. Δε χρειάζεται, δεν είναι καθόλου αναγκαίο αυτό. Το μόνο που είναι απαραίτητο για τον αναγνώστη είναι το «άνοιγμα» ψυχής προς το ποίημα. Εκεί, όταν και εφόσον το κατορθώσει, θα συναντήσει τον ποιητή.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Ποιήτρια: Αγγελική Δημουλή
Σελίδες: 56
Ημερ. έκδοσης: Ιανουάριος 2019
ISBN: 978-960-638-009-9


Βιογραφικό της ποιήτριας:
Η Αγγελική Δημουλή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία και σκηνογραφία στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές της στη νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Univérsité Sorbonne-Paris IV). Το 2011 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή Έρδυλον (Ποιήματα των Φίλων), εμπνευσμένη από το κίνημα του Oulipo και το 2015 η ποιητική συλλογή Τα ετερόφωτα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ ποίησης και το 2014 ήταν η επίσημη ελληνική συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ρίγας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το θραυσματικό ποίημα «Λόγια Κεχριμπάρι» με το οποίο συμμετείχε, μελοποιήθηκε από την Gundega Smite και ερμηνεύθηκε από την Εθνική Χορωδία της Λετονίας υπό τη διεύθυνση του Marιs Sirmais (Dzintara Cels). Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στις βαλτικές γλώσσες, στα μαλτέζικα, στα ουκρανικά, στα γαλλικά, στα σλοβένικα, στα αραβικά και στα εβραϊκά. Μεταφράζει συστηματικά ποίηση (Τανέρ Μπαιμπάρς, Γκιουργκέντς Κορκμάζελ, Νεσέ Γιασίν, κ.ά) και αρθρογραφεί στο περιοδικό Vakxikon.gr. Διδάσκει στον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα μαθαίνει ελληνικά σε μετανάστες. Το Θέναρ είναι η τρίτη της ποιητική συλλογή.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr