Βιβλιοάποψη: "Κλεμμένες ψυχές"

---Δημοσιεύτηκε: 29/06/2021---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μια γυναίκα ξυπόλυτη τρέχει στους δρόμους του Μπέλφαστ. Οι διώκτες της είναι μόλις μια ανάσα πίσω της. Την έφεραν στην Ιρλανδία με την υπόσχεση μιας καλύτερης  ζωής, τώρα όμως το μόνο που θέλει η Γκάλια είναι να γυρίσει σπίτι της.
Μοναδική της ελπίδα ένας άντρας που της έδωσε έναν σταυρό και το τηλέφωνό του. Θα αφεθεί στο έλεός του αφού δεν έχει πουθενά αλλού να στραφεί.
Ο επιθεωρητής Τζακ Λένον το μόνο που θέλει είναι να περάσει ήσυχα τις διακοπές του  με την κόρη του. Όμως η επιθυμία του δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς ο πόλεμος ανάμεσα σε δυο αντίπαλες συμμορίες αφήνει μια σειρά από πτώματα σε όλο το Μπέλφαστ. Το σκοτεινό μονοπάτι της έρευνάς του θα τον οδηγήσει στην αλήθεια που είναι πολύ πιο απειλητική απ’ ό,τι είχε ποτέ φανταστεί -σε μια θανατηφόρα κούρσα ανάμεσα σε δυο πολύ διαφορετικούς δολοφόνους. Πορνεία, φόνοι και διαφθορά. Μια συνταρακτική αστυνομική ιστορία με βασανιστική αγωνία, που θα καρφωθεί στο μυαλό σας για πολύ καιρό...

Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου)
Χωρισμένο σε τέσσερα μέρη, το καθένα εκ των οποίων φέρει το όνομα ενός από τους ήρωες -ο ένας πιο σκοτεινός από τον άλλον- το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογίας παρουσιάζει ένα διαφορετικό γύρισμα.

Μια τραγωδία από αυτές που εξακολουθούν να μαστίζουν τον σημερινό μας κόσμο -το εμπόριο λευκής σαρκός- ξετυλίγεται και γίνεται το κύριο θέμα του βιβλίου. Τα ναρκωτικά είναι ο δεύτερος εφιάλτης των Κλεμμένων Ψυχών.

Έχουμε μια γρήγορη πλοκή και τον ίδιο ήρωα να προσπαθεί αιωνίως να μάχεται το κακό.

Η σκοτεινιά κυριαρχεί, μαυρίζει και τη δική μας ψυχή, καθώς η πένα του Νεβίλ είναι δυνατή. Οι αναλογίες του σκότους, του μίσους, του πάθους και του πόνου είναι σωστά μοιρασμένες και δημιουργούν ένα πολύ δυνατό θρίλερ.

Μένει στο τέλος μια πικρή γεύση, μια αίσθηση που μόνο η ενατένιση του υπέροχου τοπίου της Ιρλανδίας μπορεί να διώξει.

Για μένα προσωπικά, είναι η κορύφωση της τριλογίας, το καλύτερο από τα τρία βιβλία. Συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Διαβάστε την άποψή μου για τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας εδώ και εδώ.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
(η εντυπωσιακή αρχή του βιβλίου)
Αίμα ζεστό, στα χέρια της. Κόκκινο. Το πιο βαθύ κόκκινο που είχε δει ποτέ της. Το μυαλό της τρέκλιζε, η όρασή της χανόταν μέσα σε ένα μαύρο τούνελ.
Μη, μη λιποθυμήσεις.
Η Γκάλια πήρε βαθιά ανάσα, εισέπνευσε αέρα και μαζί μια μεταλλική μυρωδιά, που κατέβηκε κατευθείαν στο στομάχι της και το ‘κανε να σφιχτεί σαν γροθιά. Ένιωσε χολή να ανεβαίνει στον λαιμό της. Κατάπιε.
Τα πόδια του άντρα τινάχτηκαν, μόλις η Γκάλια δοκίμασε να βγάλει απ’ τη σάρκα του το γυαλί. Η μια του άκρη ήταν τυλιγμένη με μια λωρίδα σεντόνι -η λαβή του αυτοσχέδιου όπλου της. Αναπήδησε τρομαγμένη. Ο άντρας την κοίταζε με γουρλωμένα μάτια. Η Γκάλια έστριψε το γυαλί, που βρήκε σε κάτι σκληρό βαθιά μες στον λαιμό του, ώσπου κάτι σαν να ‘σπασε. Η λεπίδα γλίστρησε και βγήκε απ’ το δεύτερο στόμα που πλέον έχασκε κάτω από το πιγούνι του. Αίμα ξεχύθηκε απ’ την πληγή και έβαψε κόκκινο το κίτρινο μπλουζάκι της Εθνικής Λιθουανίας που φορούσε ο άντρας.
Η Γκάλια έκανε ένα βήμα πίσω, καθώς το αίμα απλωνόταν στο δάπεδο από λινέλαιο και πλησίαζε σιγά σιγά στα γυμνά της πόδια, ώσπου έφτασε στα δάχτυλά της, σαν ζεστό φιλί από τον ετοιμοθάνατο άντρα που κατέρρεε πάνω στον τοίχο και τα μάτια του σκοτείνιαζαν.
Ένα ουρλιαχτό ανέβηκε από τα σωθικά της, αλλά το παγίδευσε πίσω από τα δόντια της, κλείνοντας σφιχτά το στόμα με το ελεύθερο χέρι της. Ένιωσε την παλάμη της λεία στα χείλια της και τη γεύτηκε.
Το στομάχι της σφίχτηκε και αμέσως μετά εμετός κύλησε ανάμεσα στα δάχτυλά της. Τα γόνατά της λύθηκαν. Το πάτωμα ερχόταν καταπάνω της γρήγορα, σαν τρένο. Σωριάστηκε στο υγρό και ζεστό δάπεδο, προσπάθησε να απομακρυνθεί, αλλά τα γυμνά της πόδια γλιστρούσαν ολοένα.
Πάλι η ανάγκη να ουρλιάξει, κι αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να την καταπνίξει. Παρόλο που ήξερε ότι μπορεί να σήμαινε τον θάνατό της, η Γκάλια άφησε το ουρλιαχτό να ξεχυθεί από μέσα της, ίδιο τρομαγμένο πουλί που δραπέτευε από το κλουβί του, το στήθος της. Το ουρλιαχτό έκλεψε και το τελευταίο ίχνος αέρα από τα πνευμόνια της. Πήρε ανάσα, έβηξε, άλλη μια ανάσα, και ανέκτησε τον έλεγχο του μυαλού της.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Η τριλογία του Μπέλφαστ #3
Συγγραφέας: Stuart Neville
Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη
Σελίδες: 400
Ημερ. έκδοσης: 25/05/2016
ISBN: 978-618-03-0258-5


Βιογραφικό του συγγραφέα:
O Stuart Neville (Στιούαρτ Νέβιλ) αναδείχθηκε σε µπεστσελερίστα συγγραφέα µε το πρώτο του βιβλίο "Τα φαντάσµατα του Μπέλφαστ" (Μεταίχµιο, 2010), για το οποίο τιµήθηκε µε το βραβείο των Los Angeles Times και µε το Grand Prix Καλύτερου Ξένου Αστυνοµικού Μυθιστορήµατος στη Γαλλία. Έκτοτε έχει εκδώσει πολλά ακόµα πολύ επιτυχηµένα µυθιστορήµατα. Τα πέντε από αυτά ήταν υποψήφια για τον τίτλο Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year, ενώ το βιβλίο του "Ratlines" ήταν στη βραχεία λίστα για το CWA Ian Fleming Steel Dagger. Έχει µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσµο. Για να διαβάσετε περισσότερα για τον Stuart Neville, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr