Βιβλιοάποψη: "Όταν ήμαστε ορφανοί"

---Επαναδημοσίευση: 27/03/2023---
---Αρχική δημοσίευση: 09/11/2020---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Γεννημένος στη Σαγκάη στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο Κρίστοφερ Μπανκς μένει ορφανός στην ηλικία των εννέα χρόνων, όταν εξαφανίζονται -ο ένας μετά τον άλλο- οι γονείς του. Τώρα, περισσότερο από είκοσι χρόνια μετά, είναι διάσημος ντετέκτιβ και οι υποθέσεις που λύνει μαγνητίζουν πάντα τη λονδρέζικη κοινωνία. Κι όμως, παρά την εμπειρία και την ικανότητά του, δεν έχει καταφέρει να ρίξει φως στις συνθήκες των υποτιθέμενων απαγωγών των γονιών του. Για τον λόγο αυτόν ο Μπανκς ταξιδεύει στη λαβυρινθώδη πόλη των παιδικών του χρόνων, με την ελπίδα να λύσει το μυστήριο του επώδυνου παρελθόντος του. Εκεί όμως ανακαλύπτει ότι ο πόλεμος καταστρέφει ανελέητα τη Σαγκάη και συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί ούτε τις αναμνήσεις του ούτε τους ανθρώπους γύρω του.
Αριστουργηματικό και ψυχολογικά διεισδυτικό, το "Όταν ήμαστε ορφανοί" είναι ένα βιβλίο για τη μνήμη και το παρελθόν, γραμμένο με τον μοναδικό τρόπο του βραβευμένου, με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Καζούο Ισιγκούρο.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Τον Καζούο Ισιγκούρο, τον λάτρεψα με το «Τα απομεινάρια μιας μέρας», με προβλημάτισε στο εφιαλτικό (αλλά παράλληλα ευαίσθητο) «Μη μ’ αφήσεις ποτέ», με δυσκόλεψε πολύ στον μαγικό μεσαιωνικό κόσμο του «Ο θαμμένος γίγαντας». Δεν μπορώ να πω ότι δεν περίμενα πως θα πάρει το Νόμπελ του 2017. Δεν ήταν έκπληξη για μένα. Ο βρετανοϊάπωνας συγγραφέας έχει καταφέρει να συγκεράσει τις δύο καταγωγές του και το κράμα που γεννάει η πένα του να μην είναι ξένο σε καμία από τις δυο πατρίδες του. Στα χέρια μου κρατώ την επανακυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Όταν ήμαστε ορφανοί» (2000) από τις εκδόσεις Ψυχογιός και σε μετάφραση της κας. Αργυρώς Μαντόγλου, που είναι εξαιρετική.

Ο Άγγλος Κρίστοφερ Μπανκς ζει στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα. Είναι ένας διακεκριμένος ντετέκτιβ με εξιχνιάσεις πολύ σημαντικών υποθέσεων στο ενεργητικό του. Τίποτα δε φαίνεται να τον σταματά και ο δρόμος για την επιτυχία ανοίγεται λαμπρός μπροστά του. Αυτό, όμως, που σκιάζει την προσωπική του γαλήνη είναι τα παιδικά τραύματα και ερωτηματικά που κουβαλάει. Ο ήρωας πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Σαγκάη, όπου ο πατέρας του είναι υψηλόβαθμο στέλεχος μίας υπερπόντιας αγγλικής εταιρείας, η οποία λειτουργούσε ως βιτρίνα για το παράνομο εμπόριο οπιοειδών που διεξήγαγε. Τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια του διακόπτονται απότομα όταν, πρώτα ο πατέρας του και λίγο αργότερα η μητέρα του απαγάγονται μυστηριωδώς και ο Κρίστοφερ επιστρέφεται στην Αγγλία και μεγαλώνει με έναν θείο του.

Στα χρόνια που έρχονται το μυστήριο της εξαφάνισης των γονιών του τον τυραννάει και μάταια προσπαθεί για χρόνια να δώσει κάποια εξήγηση. Είναι πολλά που δεν θυμάται ή τα θυμάται μέσα από ένα σύννεφο. Ευρισκόμενος στην ακμή της καριέρας του ως ντετέκτιβ, συνειδητοποιεί ότι έχει πια όλα τα εφόδια να ερευνήσει ο ίδιος την υπόθεση και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τον απασχολούν. Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε, αλλά και πάλι θεωρεί ότι τα ίχνη που έχουν απομείνει στην Σαγκάη είναι αρκετά για να τον οδηγήσουν στη λύση και την αποκάλυψη των υπευθύνων.

Η επιστροφή του στον τόπο που ξεκίνησε τη ζωή του συμπίπτει με τα χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και τους Σινοϊαπωνικούς Πολέμους. Η Άπω Ανατολή είναι ένα καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί. Ο ήρωας μπλέκει σε μία ιστορία όπου τα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας είναι συγκεχυμένα καθώς τα πολλά χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εξαφάνιση των γονιών του έχουν σβήσει σημαντικά στοιχεία αλλά και έχουν φέρει στην επιφάνεια κάποια νέα τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας. Η μάχη που δίνει με τις συνθήκες φτώχειας και παρακμής που επικρατούν στην πόλη και με τον υπόκοσμο είναι το ίδιο σκληρή με την εσωτερική μάχη που δίνει καθώς πρέπει να αποδεχτεί τα νέα δεδομένα της έρευνάς του. Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως πονούν και δημιουργούν νέες πληγές. Τίποτα τελικά δεν είναι όπως το θυμάται, αντιθέτως, συνεχείς ανατροπές αλλάζουν τα δεδομένα και θέτουν το μυστήριο σε νέες βάσεις. Υπό το νέο φως, οι αλήθειες που πρέπει να αποδεχτεί προκειμένου να οδηγηθεί στη λύση του μυστηρίου είναι ακόμη πιο σκληρές κι από την ίδια του την ορφάνια και τη μοναξιά.

Ο ίδιος ο ήρωας μάς διηγείται σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση τη ζωή του και το προσωπικό του ταξίδι για την εύρεση της αλήθειας. Τα παιδικά του τραύματα αιμορραγούν σε κάθε σελίδα του μυθιστορήματος. Η προσπάθειά του να ξεχωρίσει την αλήθεια από το φανταστικό με τράβηξε βαθιά μέσα στην ιστορία και απαίτησε την ψυχολογική μου συμμετοχή. Ο Καζούο Ισιγκούρο ομολογεί ο ίδιος ότι σκοπίμως δημιουργεί μία τεράστια αντίθεση στο πώς ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται τον χαρακτήρα του Κρίστοφερ. Στο πρώτο μέρος εκθειάζονται οι αναλυτικές ικανότητές του στην επίλυση μυστηρίων, ενώ στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος, που αντιστοιχεί με την επιστροφή του στη Σαγκάη, ο κόσμος βρίσκεται σε κατάρρευση όπως και ο εσωτερικός του κόσμος και καταδεικνύεται πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης που έχει οικοδομήσει στη ζωή του. Ανατρέπει όλα τα δεδομένα και ξαναρχίζει να σκιαγραφεί την προσωπικότητά του από την αρχή. Πόσο εξαρτημένος είναι, ένας ενήλικος άνδρας από τη (φροϋδική) επιβεβαίωση της μητρικής αγάπης;

Μπορεί το τέλος του μυθιστορήματος να είναι λυτρωτικό για τον ήρωα; Να έχουμε, δηλαδή, μία ευτυχή κατάληξη. Σε πρώτη επιφανειακή ανάγνωση θεώρησα ότι ναι, ήταν ένα νέο βάπτισμα γι’ αυτόν. Όσο περνάει ο καιρός και συλλογίζομαι την ιστορία του και την προσωπική του ανάγκη να σκαλίσει ακόμα περισσότερο την υπόθεση παρά τα εμπόδια που συναντά και τις νέες πληγές που ανοίγονται, πιστεύω ότι ο Κρίστοφερ θα φέρει πάντα πάνω του την εγκατάλειψη ως ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της ψυχής του. Όσα κι αν πετύχει στη ζωή του, η γνώση της αλήθειας θα τον πληγώνει. Ο μεγάλος νομπελίστας έχει δημιουργήσει ακόμα ένα δυνατό μυθιστόρημα εσωτερικής πάλης. Προσωπικά σας το συστήνω και το θέτω ανάμεσα στα πιο δυνατά μυθιστορήματα μυστηρίου και εσωτερικής αναζήτησης που έχω διαβάσει.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Καζούο Ισιγκούρο
Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 432 / Διαστάσεις: 14Χ21
Ημερ. έκδοσης: 24 Οκτωβρίου 2019
ISBN: 978-618-01-3056-0


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι το 1954, αλλά μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει γράψει επτά μυθιστορήματα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες, και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της εποχής μας. Το 2017 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του "Τα απομεινάρια μιας μέρας", που το 1989 τιμήθηκε με το Bραβείο Booker και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς, "Ο θαμμένος γίγαντας", "Μη μ'αφήσεις ποτέ", "Αχνή θέα των λόφων" και "Όταν ήμαστε ορφανοί", ενώ ετοιμάζονται και άλλα. Ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγο και την κόρη του.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr