Περίληψη οπισθόφυλλου:
Οι ευεργεσίες των βιογραφούμενων ανθρώπων αποτελούν ένα σημαντικό παράδειγμα προς μίμηση για εμάς, καθώς είναι σύμβολα μεγάλων αξιών, αλτρουισμού, γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας, αρετών που πρέπει να λειτουργήσουν ως παρότρυνση προς την προσωπική και εσωτερική μας βελτίωση για την επίτευξη ενός κοινού και σημαντικού σκοπού: για την κατανόηση και αγάπη του ελληνικού μας πολιτισμού, άρα και τη διατήρησή του, και την απόκτηση εθνικής και συλλογικής συνείδησης. Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τη σημασία των ευεργεσιών αυτών των ανθρώπων και κατανοώντας όλα αυτά που πρεσβεύουν, αποφάσισα να εργαστώ πάνω στο έργο και τη ζωή τους αποκτώντας έτσι πληροφορίες και μεταδίδοντας αυτές με σκοπό να διευρύνουμε τους γνωστικούς μας ορίζοντες και να αποδώσουμε έτσι φόρο τιμής στο αξιέπαινο έργο τους.
Στο παρόν βιβλίο δεν βιογραφήθηκαν μόνο εθνικοί ευεργέτες, οι κάτοχοι δηλαδή του τίτλου που τους απονεμήθηκε, με επίσημο και θεσμοθετημένο τρόπο από την ελληνική Πολιτεία, αλλά και πρόσωπα που δίχως τυπικά να ανήκουν, εμπίπτουν όμως ουσιαστικά στην παραπάνω κατηγορία. Η ονομαστική αναφορά τους δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύψουμε το πνεύμα της ευεργεσίας και μέσα από αυτό να εμπνευσθούμε για υψηλότερα ιδανικά και σπουδαίους οραματισμούς. Αυτή η απαράμιλλη ευεργετική ευποιία ίσως φαντάζει ασύλληπτη και δυσνόητη έννοια στις μέρες μας, αποτελεί όμως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Γνωρίζοντας το ανιδιοτελές έργο και αποτίοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους μεγάλους ευεργέτες του έθνους μας, θέτουμε τις βάσεις για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα του αύριο. Στο βιβλίο βιογραφούνται οι σημαντικότεροι ευεργέτες της Ελλάδας μεταξύ των οποίων: Αβέρωφ, Αρσάκης, Βαρβάκης, Εμμανουήλ Παππάς, Ζάππας, Ζωσιμάδες, Παπάφης, Σίνας, Τοσίτσας, Υψηλάντης...
Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)
«Αν έχετε μια ευγενική ψυχή, θα καταλάβετε μια μέρα πως η μόνη δυνατή ευτυχία είναι η προσφορά του εαυτού σας».
-Γεώργιος Θεοτοκάς, Έλληνας συγγραφέας-
Μία εξαιρετική προσέγγιση σε βιογραφίες πενήντα (50) παρακαλώ, μεγάλων «ευεργετών» του Ελληνικού έθνους, είναι αυτό το βιβλίο του Χρήστου Μπουτάτου. Βάζω κι εγώ εντός εισαγωγικών τη λέξη «ευεργέτης», γιατί όπως ο ίδιος ο συγγραφέας προλογίζει, δεν βιογραφεί μόνο τους απονεμημένους με τίτλο εθνικούς ευεργέτες, αλλά κυρίως αυτές τις προσωπικότητες που με τη στάση τους και την προσφορά τους, ανόρθωσαν είτε το φρόνημα των Ελλήνων, είτε το ίδιο το κράτος που προσπαθούσε να ανασυσταθεί εκ του μηδενός.
Ωστόσο, ομολογώ ότι μου λείπουν ονόματα όπως της Έλενας Σκυλίτση Βενιζέλου, του Γεώργιου Οικονόμου Αφεντάκη εκ Κιμώλου, του Σπυρίδωνα Μπαλτατζή από το Συρράκο Ηπείρου, του Ανδρέα Συγγρού, της Αικατερίνης Ζλατάνου, του Όθωνος Σταθάτου εξ Ιθάκης κ.α. Αναγνωρίζω ότι η λίστα είναι μεγάλη κι η προσφορά των Ελλήνων που ευεργέτησαν τη χώρα είναι μακροσκελής, οπότε ο τόσο καλός και εμβριθής συγγραφέας σίγουρα θα είχε κάποιον λόγο που άφησε άλλους εκτός και συμπεριέλαβε κάποιους άλλους.
Οι βιογραφίες είναι συνοπτικές. Δεν κουράζουν τον αναγνώστη με περιττή και πιθανόν, ανούσια ύλη. Τα στοιχεία που παραθέτει ο συγγραφέας είναι αυτά που πρέπουν. Όλα αυτά δηλαδή που σκιαγραφούν και αναδεικνύουν τα όσα οδήγησαν όλους αυτούς τους ανθρώπους -που σημειωτέον, με τα σημερινά δεδομένα πολλοί εξ αυτών θα καταλογίζονταν σε λίστες των πλουσιοτέρων ανθρώπων των χωρών που ζούσαν- να αφήσουν μέχρι τελευταίου νομίσματος τις τεράστιες περιουσίες τους στον ελληνικό λαό και το κράτος του.
Δεν ξέρω ειλικρινά αν θα μπορέσει ποτέ, στη σημερινή εποχή, άνθρωπος να πράξει το ίδιο. Και μη διανοηθούμε ή προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε το τότε με το τώρα. Ότι τάχατες τώρα υπάρχει διαφθορά, ρεμούλα, κλοπή και διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος. Και τότε τα πράγματα, οι πολιτικές συνθήκες, οι πολιτικοί ταγοί δεν ήταν καλύτεροι. Απλά οι ευεργέτες έχοντας, πρωτίστως, ως σκοπό την παράδοση της περιουσίας τους στον λαό, πολύ σωστά, οι περισσότεροι, έβαλαν δικλείδες ασφαλείας στις παροχές που έκαναν. Πέρα όμως από το «τυπικό» του πράγματος, αυτό το βιβλίο είναι ένας οδηγός, ένας «μπούσουλας» για το τι δεν μπορεί να κάνει το «χρήμα» μερικές φορές. Μας διδάσκει ότι η προσφορά, το μέγεθος της ανιδιοτέλειας και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο κυρίως, είναι πέρα από τσέπες και οφίτσια.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Χρήστος Μπουτάτος
Σελίδες: 280
Ημερ. έκδοσης: Ιούλιος 2018
ISBN: 978-618-5318-45-1
Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο συγγραφέας Χ. Ε. Μπουτάτος είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Από το 2009 είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Management & Strategy, MSc» από το London School of Economics & Political Science (LSE) του Λονδίνου.
Πλέον δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επιχειρηματίας στην Ελλάδα.