Βιβλιοάποψη: "Έτσι άρχισαν όλα"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ποιος θα πιστέψει την ιστορία σου, όταν ο μοναδικός μάρτυρας είναι νεκρός;

Η Κλίο ξέρει πως θα έπρεπε να χαίρεται για τον αδελφό της τον Μαρκ. Κατάφερε να ξαναφτιάξει τη ζωή του μετά τον ξαφνικό θάνατο της πρώτης του γυναίκας. Όμως, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να συμπαθήσει την Ίβι...

Όταν η Ίβι αρχίζει να παθαίνει περίεργα ατυχήματα στο σπίτι, οι γύρω της μπαίνουν σε υποψίες. Μήπως αυτός που προξενεί τα «ατυχήματα» είναι ο Μαρκ; Ύστερα, ένα βράδυ, η αρχιφύλακας Στέφανι Κινγκ δέχεται μια κλήση για βοήθεια. Φτάνει εσπευσμένα στο σπίτι του ζευγαριού, που δεσπόζει στον βράχο πάνω από τη θάλασσα. Κι εκεί, βρίσκεται μπροστά σε δυο κορμιά αγκαλιασμένα πάνω στα λευκά, μουσκεμένα στο αίμα σεντόνια...

Πώς αρχίζει ο φόνος; Με το μαχαίρι που υψώνεται για να χτυπήσει; Ή πιο πριν, την πρώτη φορά που η βία περνά σαν σκέψη από το μυαλό; Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ από τη συγγραφέα που κυριάρχησε στη λίστα των μπεστ σέλερ του βρετανικού Amazon.


Η άποψή μου:
(γράφει η Γιώτα Βασιλείου)
Τα ψυχολογικά θρίλερ είναι ίσως η κατηγορία βιβλίων που με ιντριγκάρει περισσότερο απ’ όλα. Όσο πιο σκοτεινό, δυσοίωνο και ζοφερό, τόσο καλύτερα για μένα. Ως εκ τούτου, κάθε νέα κυκλοφορία η οποία φέρει την ταμπέλα "ψυχολογικό θρίλερ", μπαίνει αυτομάτως στη λίστα μου. Έτσι έγινε και με το «Έτσι άρχισαν όλα», από τη Rachel Abbott.

Στην αρχή «τρόμαξα» κι απογοητεύτηκα πολύ, γιατί μου έδωσε την αίσθηση του «χλιαρού». Επίσης μου έκανε πολύ κάτι σε χολιγουντιανή ταινία της σειράς. Πέρασε από το μυαλό μου να το παρατήσω και μάλιστα σε πολύ αρχικό στάδιο. Επειδή όμως το διάβαζα παράλληλα με μια φίλη, η οποία έχει πάνω-κάτω τα ίδια γούστα με τα δικά μου και μου είπε ότι σύντομα αρχίζει να έχει πολύ ενδιαφέρον, αποφάσισα να την εμπιστευτώ και να το συνεχίσω. Πράγματι λοιπόν -και με πολύ μεγάλη μου ικανοποίηση θα πρέπει να πω- κάπου μετά την 50ή-60ή σελίδα, το βιβλίο κατάφερε να με «αγκιστρώσει».

Με δυο λόγια η ιστορία έχει ως εξής: Ο Μαρκ Νορθ είναι χαρισματικός φωτογράφος πορτραίτων και πολύ ελκυστικός άντρας. Χήρεψε πριν από μερικά χρόνια, όταν η σύζυγός του είχε ένα φρικτό ατύχημα στο σπίτι. Έκτοτε έχει πέσει σε βαθιά κατάθλιψη κι έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τη ζωή και τη δουλειά του. Η Κλίο, η αδελφή του Μαρκ, διευθύνει την γκαλερί όπου εκείνος εκθέτει το φωτογραφικό του έργο. Την διακατέχει μια αρρωστημένη εξάρτηση από τον αδελφό της (η οποία χρονολογείται από όταν ήταν κι οι δυο παιδιά) κι ανησυχεί υπέρ του δέοντος για εκείνον. Όταν κάποια μέρα, ανοίγει η πόρτα της γκαλερί και μπαίνει μια όμορφη κοπέλα με το αίτημα να φωτογραφηθεί από τον Μαρκ, η Κλίο τον πιέζει να τη συναντήσει ως εν δυνάμει πελάτισσά του. Η Ίβι όχι μόνο γίνεται το επόμενο φωτογραφικό θέμα του Μαρκ, αλλά τον βγάζει και από το τέλμα στο οποίο ζούσε μέχρι τότε. Μάλιστα, σύντομα κάνουν σχέση, από την οποία προκύπτει ένα κοριτσάκι. Η Κλίο, αν κι ήταν η ίδια που έφερε σε επαφή το ζευγάρι, κάνει -όπως λέει- μεγάλη προσπάθεια αλλά δεν καταφέρνει να συμπαθήσει την Ίβι. Αντίθετα όμως λατρεύει τη μικρούλα ανιψιά της, σα να ήταν δικό της παιδί. Παρ'όλη την αντιπάθεια όλα φαίνονται να βαίνουν καλώς και το ζευγάρι να ζει ευτυχισμένα.

Το μοναδικό μελανό σημείο στη σχέση αυτή είναι κάποια παράξενα ατυχήματα που συμβαίνουν στην Ίβι κάθε φορά που ο Μαρκ φεύγει για επαγγελματικό ταξίδι. Μέχρι που μια μέρα, μια κλήση στην αστυνομία οδηγεί την ντετέκτιβ Στέφανι Κινγκ στο σπίτι του ζευγαριού και βρίσκει την Ίβι να κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το Μαρκ νεκρό. Είναι και οι δυο λουσμένοι στο αίμα. Η ουσιαστική λοιπόν ιστορία, ξεκινά από εδώ και πέρα. Η ντετέκτιβ Κινγκ καλείται να εξιχνιάσει την ιστορία και να αποδείξει εάν πρόκειται για μια απλή περίπτωση αυτοάμυνας έναντι στη συζυγική βία ή αν πρόκειται για κάτι βαθύτερο, που δε μπορεί να το βάλει ο νους μας. Φυσικά, την απάντηση θα σας αφήσω να την ανακαλύψετε μόνοι σας! ;-)

Το «Έτσι άρχισαν όλα» είναι μια ιστορία που παραπαίει μεταξύ του ψυχολογικού και του δικαστικού θρίλερ. Χωρίζεται δε σε δυο μέρη. Στο πρώτο, γνωρίζουμε τους βασικούς ήρωες και μαθαίνουμε για τους μεταξύ τους συναισθηματικούς δεσμούς, ενώ στο δεύτερο μέρος ακολουθεί η δικαστική διαμάχη, η οποία είναι ίσως και το πιο δυνατό κομμάτι του έργου. Προς αποφυγή των spoiler, δε μπορώ να πω πολλά περισσότερα εδώ, παρά μόνο πως η ιστορία κάνει ένα απίστευτο τουίστ, που αφήνει τον αναγνώστη άναυδο. Αν και κάποια στιγμή είναι η αλήθεια, μου πέρασε η εκδοχή αυτή από το μυαλό, η συγγραφέας κατάφερε και με αποπροσανατόλισε μια χαρά. Κι εννοείται πως το ξέχασα.

Κάτι που με εντυπωσίασε σε αυτή την προσπάθεια ήταν το γεγονός ότι, δεν ένιωσα κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα για κανέναν από τους ήρωες. Ούτε και ταυτίστηκα με κάποιον από αυτούς, όπως συνήθως μου συμβαίνει. Αντίθετα, τα συναισθήματά μου χόρευαν στο ρυθμό που έπαιζε με την πένα της η συγγραφέας, καθ’ όλη την διάρκεια της ανάγνωσης. Συμπαθούσα, αντιπαθούσα, λυπόμουν και χαιρόμουν κατά πως ήθελε να κάνω η Άμποτ. Θεωρώ ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο ατού της γραφής της. Το γεγονός δηλαδή ότι κατορθώνει να «χειραγωγήσει» τους αναγνώστες της, με τρόπο τέτοιο ώστε περνά σχεδόν απαρατήρητη η πρακτική.

Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, διαπίστωσα πως το φινάλε με απογοήτευσε ενώ πιθανότατα δεν έπρεπε. Δε μπορώ να επεκταθώ αλλά οι εξηγήσεις που δόθηκαν μου φάνηκαν πολύ ευσύνοπτες και ρηχές, σε σχέση με τον μέχρι τότε ρυθμό του βιβλίου. Λέω ότι δεν θα έπρεπε ίσως να με απογοητεύσει, γιατί αν το δω αντικειμενικά, το έκλεισε μια χαρά. Δόθηκαν απαντήσεις στα πάντα, χωρίς να μείνουν κενά ή απορίες. Κι επίσης, η κατάληξή του του είναι μια από τις δυο που του έπρεπε. Άρα όλα καλά. Το γιατί με απογοήτευσε είναι μάλλον ένα δικό μου, εσωτερικό θέμα, που πρέπει να διερευνήσω. Πρέπει τελικά να μάθω... Πως άρχισαν όλα... ;-) ;-)

Εν κατακλείδι, το «Έτσι άρχισαν όλα», αν και δεν κρύβει κάποια πρωτότυπη ιδέα πίσω του, είναι ένα πολύ καλογραμμένο ψυχολογικό θρίλερ, με πλοκή που ρέει άνετα και διαρκή εξέλιξη. Πλην μιας πολύ μικρής κοιλίτσας που κάνει κάπου στο μέσον του, η οποία από κάποιους πιθανόν θα περάσει κι απαρατήρητη. Γενικά δεν κουράζει καθόλου, αντίθετα δημιουργεί αίσθημα αγωνίας και περιέργειας για το τι θα γίνει παρακάτω. Είναι ένα βιβλίο που εγγυάται ότι ο αναγνώστης που θα το πιάσει θα περάσει καλά. Σας το προτείνω.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Ρέιτσελ Άμποτ
Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 440 / Διαστάσεις: 14 x 21 cm
Ημερ. έκδοσης: 23 Ιανουαρίου 2020
ISBN: 978-618-01-3295-3


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Ρέιτσελ Άμποτ βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων του Amazon σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ με το πρώτο της κιόλας θρίλερ "Only the Innocent". Όλα τα επόμενα έργα της έγιναν μπεστ σέλερ. Μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και οι συνολικές πωλήσεις της ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ζει στο Όλντερνι, ένα γραφικό νησάκι της Μάγχης, και στην περιοχή Λε Μάρκε της Ιταλίας, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στη συγγραφή.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr