Βιβλιοάποψη: "Κυνηγός κουνελιών"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Όλα ξεκινούν με ένα παιδικό ποιηματάκι. Δεκαεννέα λεπτά μετά, πεθαίνεις…

Ο Γιούνα Λίννα έχει εκτίσει ποινή δύο χρόνων σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας, όταν του δίνεται η ευκαιρία να εξασφαλίσει την ελευθερία του: η αστυνομία χρειάζεται τη βοήθειά του για να σταματήσει έναν μυστηριώδη δολοφόνο που ακούει στο όνομα Κυνηγός Κουνελιών. Το μόνο που συνδέει τα θύματα είναι ότι όλα ακούνε ένα παιδί να απαγγέλλει ένα παιδικό ποίημα προτού χτυπήσει ο δολοφόνος. Ένα παιχνίδι της μοίρας τοποθετεί απροσδόκητα τον διάσημο σεφ Ρεξ Μύλλερ στο επίκεντρο. Τη στιγμή που ετοιμάζεται να περάσει για πρώτη φορά τρεις βδομάδες χαλάρωσης με τον γιο του, βρίσκεται να δίνει μια τρομακτική μάχη επιβίωσης. Κι ο Γιούνα Λίννα πρέπει να σταματήσει έναν διαταραγμένο δoλοφόνο του οποίου τα καταστροφικά ίχνη οδηγούν τριάντα χρόνια πίσω σε μία φρικιαστική βραδιά βίας με αδιανόητες συνέπειες...

Ο Κυνηγός Κουνελιών αναδείχτηκε το πρώτο σε πωλήσεις μυθιστόρημα στη Σουηδία το 2016, καθώς και το πρώτο σε πωλήσεις αστυνομικό μυθιστόρημα στη Νορβηγία την ίδια χρονιά.


Η άποψή μου:
(γράφει η Γιώτα Βασιλείου)

Όλα ξεκινούν με ένα παιδικό ποιηματάκι...

[...] Δέκα κουνελάκια, όλα στα λευκά,
για τον παράδεισο κινήσαν σ’ έναν χαρταετό ψηλά.
Μα το σχοινί τους κόπηκε και πάρ’ τα κάτω όλα,
αντί για τον παράδεισο, την πύλη της...
Εννέα κουνελάκια, όλα στα λευκά,
για τον παράδεισο κινήσαν...[...]

Το ακούς και 19 λεπτά μετά, πεθαίνεις!

Λαρς Κέπλερ: Το εκδοτικό φαινόμενο από τη Σουηδία, που βρίσκεται εδώ και χρόνια, στην κορυφή των πωλήσεων όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και σε περισσότερες από 36 χώρες. Πίσω από το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Λαρς Κέπλερ βρίσκονται η Αλεξάνδρα Κοέλο Αντορίλ και ο Αλεξάντερ Αντορίλ, συνεργάτες στη συγγραφή και σύζυγοι στη ζωή. Στη χώρα μας γνωρίζουν τεράστια επιτυχία, ιδίως τα τελευταία χρόνια, οπότε άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό το έργο τους. Το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Πατάκη, ήταν «Ο υπνωτιστής», το 2011. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και μάλιστα μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, το 2013, από τον Λάσσε Χάλστρομ. Τα επόμενα βιβλία του συγγραφικού διδύμου είναι «Η μάρτυρας της φωτιάς», «Το συμβόλαιο του Παγκανίνι», «Άμμος στα μάτια», «Ο διώκτης» και τελευταίος ο «Κυνηγός Κουνελιών». Προς τα τέλη του 2020 αναμένεται το έβδομο βιβλίο της σειράς με το Γιούνα Λίνα. Ο τίτλος του πρωτοτύπου είναι «Lazarus».

Σε όλα τα βιβλία του συγγραφικού ζεύγους, πρωταγωνιστής είναι ο αστυνομικός επιθεωρητής Γιούνα Λίννα. Ένας απίστευτα γοητευτικός χαρακτήρας, ζωντανός, δυναμικός, ευφυής κι ιδιαιτέρως παρατηρητικός. Είναι ένας χαρακτήρας που είναι «γεννημένος» για να τον αγαπήσεις. Ένας χαρακτήρας ο οποίος δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο παρά μόνο αστυνομικός. Είναι ο ρόλος που του ταιριάζει γάντι. Στο πλευρό του Γιούνα, οι συγγραφείς τοποθετούν συνήθως γυναικείες μορφές. Δυναμικές, ανεξάρτητες, ευσυνείδητες γυναίκες και με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος. Στον «Κυνηγό κουνελιών» τον αγαπημένο αστυνομικό επιθεωρητή πλαισιώνουν οι αστυνομικοί Σάγκα Μπάουερ και Άνια Λάρσον και η ψυχολόγος Τζάνετ Φλέμινγκ. Ξεδιπλώνοντας την ιστορία τους, οι Λαρς Κέπλερ κάνουν μικρές ή και μεγαλύτερες αναφορές στην προσωπικότητα και τη προσωπική ζωή του καθενός, έτσι ώστε οι αναγνώστες να σχηματίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το άτομό τους.

Απέναντι στο αστυνομικό team που τον καταδιώκει, βρίσκεται ο δεύτερος πρωταγωνιστής. Αυτός που δίνει ζωή κι υπόσταση στον Γιούνα Λίνα. Ο δολοφόνος! Μυστηριώδης, σκοτεινός, ανατριχιαστικός, διαθέτει ψυχρή ιδιοσυγκρασία και σε συνδυασμό με την μαύρη του ψυχή, αποτελεί την προσωποποίηση του «κακού» όπως δε μπορεί κανείς να το φανταστεί. Πρόκειται για ένα πλάσμα βαθιά διαταραγμένο, στιγματισμένο από τα μικράτα του. Ένα πλάσμα που η συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του, θα φέρει μόνο τον όλεθρο και την καταστροφή.

Ποια είναι όμως η σχέση του δολοφόνου με τα κουνέλια; Και τι σημαίνει αυτό το τελετουργικό με το παιδικό τραγουδάκι που απαγγέλλει στα θύματά του πριν τα σκοτώσει; Και τι είναι αυτά που κρέμονται από το κεφάλι του; Οι δημιουργοί του Γιούνα Λίνα λατρεύουν να «μαγειρεύουν» τις ιστορίες τους, εμπλουτίζοντας το κείμενό τους με απωθημένα, εμμονές και τρομακτικά μυστικά. Και πάντα βάζουν αυτό το κατιτίς παραπάνω, που τις κάνει ιδιαίτερες και μοναδικές στο είδος τους. Έτσι και στον «Κυνηγό Κουνελιών»: Το μυστήριο κυριαρχεί και το σκοτάδι περικλείει κάθε λέξη του βιβλίου. Ένας στυγερός, σχολαστικός δολοφόνος και δέκα αθώα (;;;) θύματα. Καταστάσεις εκτός ελέγχου. Ένα αιματοβαμμένο παιχνίδι μεταξύ του «κυνηγού» και των «θηραμάτων» του. Αποκαλύψεις που κόβουν την ανάσα κι ένα τέλος λυτρωτικό, που αφήνει όμως αιχμές για τη συνέχιση της ιστορίας. Άλλωστε, υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες μέσα στο βιβλίο, που οι δυο Σουηδοί αφήνουν να απαντηθούν σε προσεχή έκδοση.

Όσον αφορά στην αφήγηση και τις περιγραφές τοπίων, ατόμων και καταστάσεων, οι Σουηδοί συγγραφείς αποδεικνύονται εξαιρετικά ταλαντούχοι. Έχοντας στήσει ένα υπέροχο σκηνικό στο φόντο και με τους άρτιους και καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες τους, πετυχαίνουν να δημιουργήσουν εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη, κρατώντας τον καθηλωμένο να παρακολουθεί την δράση, σαν σε θερινό σινεμά! Η καλοστημένη πλοκή, η ρεαλιστική απόδοση της σουηδικής κοινωνίας και η καθηλωτική δράση υπόσχονται την απόλυτη απόλαυση. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έχει τύχει πολλές φορές να διαβάζω μια σκηνή μάχης σώμα με σώμα και να μου είναι τόσο ξεκάθαρες οι εικόνες. Σα να συμβαίνει δηλαδή μπροστά μου! Συνήθως, σε αυτού του είδους τις περιγραφές «μπουκώνει» το μάτι και το μυαλό μου και δε μπορώ να τις παρακολουθήσω στενά, οπότε απλά τις σαρώνω με το βλέμμα. Όχι όμως όταν αφορά στις περιγραφές των Λαρς Κέπλερ. Πραγματικά είναι φαινόμενο οι άνθρωποι. Όσοι τους έχετε διαβάσει, ξέρετε ακριβώς τι εννοώ! Εγγυημένη επιτυχία!

Εν κατακλείδι, το «Κυνηγός κουνελιών» είναι ένα υπέροχο αστυνομικό μυθιστόρημα με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Γρήγορο, έντονο, ωμό, γεμάτο δράση και περιπέτεια κι εν τέλει απολαυστικότατο αποτελεί την τέλεια επιλογή για λάτρεις της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Πριν όμως, προτείνω να ξεκινήσει κάποιος από το πρώτο τους, αφού τα βιβλία ένα προς ένα συνδέονται μεταξύ τους και ιδίως τα δύο τελευταία είναι άρρηκτα δεμένα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Λαρς Κέπλερ
Μετάφραση: Μαρία Φακίνου
Σελίδες: 616
Ημερ. έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019
ISBN: 978-960-168-456-7


Βιογραφικό των συγγραφέων:
Λαρς Κέπλερ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο των Αλεξάντρα Κοέλο Αντορίλ (γενν. 1966) και Αλεξάντερ Αντορίλ (γενν. 1967), Σουηδών συγγραφέων και συζύγων. Το χειρόγραφο του "Υπνωτιστή", που γεννήθηκε από την κοινή τους αγάπη για τη νουάρ λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, το υπέβαλαν ανωνύμως στον εκδότη του Στιγκ Λάρσον στη Σουηδία. Το βιβλίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από την πρώτη στιγμή, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες και μεταφέρθηκε το 2013 στον κινηματογράφο από τον Λάσσε Χάλστρομ. "Το συμβόλαιο του Παγκανίνι" είναι το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Γιούνα Λίννα.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2019. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr