Βιβλιοάποψη: "Η γυναίκα της βιβλιοθήκης"

---Δημοσίευση: 06/04/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Τζουν Τζόουνς δεν έχει φύγει ποτέ από το Τσάλκοτ, το μικρό αγγλικό χωριό όπου μεγάλωσε. Σε όλη την παιδική ηλικία της ήταν χωμένη μέσα σε ένα βιβλίο και κολλημένη στο πλευρό της μητέρας της, που ήταν η αγαπημένη βιβλιοθηκάριος της τοπικής βιβλιοθήκης. Τώρα, χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Τζουν έχει κλειστεί στον εαυτό της και στις αναμνήσεις της, δουλεύοντας στην ίδια βιβλιοθήκη. Ντροπαλή και μοναχική, η τριαντάχρονη κοπέλα προτιμά να περνά τον χρόνο της παρέα με τα αγαπημένα της βιβλία παρά να βγει έξω στον κόσμο.
Όταν το δημοτικό συμβούλιο ανακοινώνει τα σχέδιά του να κλείσει τη βιβλιοθήκη, ο κόσμος της Τζουν καταρρέει. Μια παρέα εκκεντρικών θαμώνων δημιουργεί την ομάδα Φίλοι της Βιβλιοθήκης του Τσάλκοτ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Ο παλιός συμμαθητής της Άλεξ Τσεν επιστρέφει στο χωριό και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει.
Θα καταφέρει η Τζουν να βγει από τη ζώνη ασφαλείας της και να σώσει το μόνο μέρος στο οποίο έχει τις πιο γλυκές αναμνήσεις;
Τα βιβλία σημαίνουν τόσο πολλά για κείνη, είναι όμως πρόθυμη να κάνει αλλαγές στη ζωή της και να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις; Πολεμώντας για την πολυαγαπημένη της βιβλιοθήκη, ίσως καταφέρει να σώσει και τον εαυτό της.


Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Αναμνήσεις από δανειστική βιβλιοθήκη έχω από μικρή. Ως παιδί, στο Ηράκλειο Κρήτης, θυμάμαι να δανείζομαι βιβλία με τη μητέρα μου από τη Βικελαία στο κέντρο της πόλης. Πολλά (πολλά όμως) χρόνια αργότερα, μαμά η ίδια πια, στην Αθήνα, αρχίσαμε να επισκεπτόμαστε με τον γιο μου τη βιβλιοθήκη του δήμου μας. Καθόμασταν στο παιδικό τμήμα παρέα για να διαβάσουμε και φεύγοντας παίρναμε μαζί μας βιβλία για το σπίτι. Ακόμα πιο μεγάλη (λίγο ντε!) και αφού η βιβλιοθήκη του δήμου μας εμπλουτίστηκε θεαματικά με νέα βιβλία, ξεκίνησα να δανείζομαι κι εγώ, ευγνωμονώντας την τύχη μου (και το πορτοφόλι μου) για την πρόσβαση σε τόσο πολλά και διαφορετικά βιβλία. Ένας κόσμος ολόκληρος σε μία αίθουσα!

Αυτό ήταν και για τη Τζουν Τζόουνς η τοπική βιβλιοθήκη: ο κόσμος της. Ένας κόσμος που βρισκόταν σε παύση από την ημέρα που έχασε τη μητέρα της από καρκίνο 8 χρόνια πριν. Βυθισμένη στη λύπη και τις αναμνήσεις, η Τζουν αφιερώνει όλον τον χρόνο της στη δουλειά της ως βοηθός βιβλιοθηκάριου, βρίσκοντας απάγκιο στα βιβλία και συντροφιά στους θαμώνες της. Όταν η βιβλιοθήκη του Τσάλκοτ κινδυνεύει με κλείσιμο, η 28χρονη αποφασίζει πως είναι ώρα να βγει από το καβούκι της και να αναλάβει δράση παρέα με τους φίλους της, φίλους δικούς της και της βιβλιοθήκης, που μόνο τότε συνειδητοποιεί πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζαν στη ζωή της.

«Η γυναίκα της βιβλιοθήκης» είναι ένα feelgood βιβλίο για όσους κατανοούν την αίσθηση της παρηγοριάς που βρίσκεις στις σελίδες των βιβλίων και την επαφή που αναπτύσσεται με άλλους εραστές του διαβάσματος. Είναι ένα βιβλίο για την απώλεια και πόσο εύκολα μπορείς να χαθείς μέσα της, για τη συντροφικότητα, τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα σου ακόμα κι όταν οι προσδοκίες για τη ζωή έχουν μειωθεί επικίνδυνα. Είναι ένα μυθιστόρημα για την ανάγκη των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας να παραμείνουν ενεργοί, να έχουν έναν χώρο-καταφύγιο, να νιώθουν ορατοί. Είναι ένα βιβλίο για τους εραστές του βιβλίου. Και στο τέλος, εκτελεί τον σκοπό του: σε κάνει να νιώθεις καλά.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Freya Sampson
Μετάφραση: Αγορίτσα Γ. Μπακοδήμου
Σελίδες: 372
Ημερ. έκδοσης: 01/09/2021
ISBN: 978-618-02-1725-4


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Φρέγια Σάμπσον εργάζεται ως παραγωγός στην τηλεόραση. Στα διαπιστευτήριά της περιλαμβάνονται δύο σειρές ντοκιμαντέρ για τη βρετανική βασιλική οικογένεια στο BBC και αρκετές ψυχαγωγικές σειρές. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το 2018 συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Exeter Novel. Ζει στο Λονδίνο με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους. "Η γυναίκα της βιβλιοθήκης" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο μέχρι στιγμής έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr