Βιβλιοάποψη: "Ζάχαρη άχνη"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Αύρα γεννιέται μια κρύα νύχτα του Γενάρη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη κι είναι το όγδοο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας. «Σε χρίζω μάνα» είπε η μια από τις τρεις μοίρες που στάθηκαν πάνω από την κούνια της. Κι αυτός ο ρόλος την ακολούθησε σ΄ όλη της τη ζωή. Πρώτο της μωρό το αδερφάκι που γεννήθηκε μετά απ΄ αυτήν, ύστερα η κούκλα που της έφερε ο αδερφός της από την Αμερική, κι ακολούθησαν ανίψια και παιδιά που δεν γέννησε. Ή μήπως γέννησε;

Έφηβη γνωρίζει τον Λεωνίδα, έναν φαντάρο που υπηρετεί τη θητεία του. Η απλή γνωριμία τους κατέληξε σ’ έναν βεβιασμένο γάμο που γρήγορα διαλύθηκε. Με τη στάμπα της ζωντοχήρας «φυγαδεύτηκε» από το χωριό για την Αθήνα, σε μια από τις αδερφές που μόλις είχε παντρευτεί και είχε γεννήσει. Ακόμα μια φορά ανέλαβε τον ρόλο της μάνας. Ώσπου θα έρθει στη ζωή της ο Αρίστος... Είναι γι’ αυτήν η αδερφή ψυχή, αλλά τα εμπόδια μπροστά τους ορθώνονται βουνό... Μια ζωή γεμάτη εμπόδια, μια ζωή πικρή, μια ευτυχία σαν ζάχαρη άχνη... που σκορπίζει στο παραμικρό φύσημα του ανέμου. Ένα συγκινητικό, τραγικό μυθιστόρημα, που ανατέμνει τις ανθρώπινες σχέσεις με συμπόνια και ψυχολογικό βάθος.


Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου)
Είναι γεγονός ότι η ζωή γράφει τα πιο απίστευτα σενάρια. Το βιβλίο της Μαίρης Γκαζιάνη αποκαλύπτει βήμα-βήμα μια τέτοια ιστορία που, κάθε φορά ο νους επαναστατεί και δεν πιστεύει πως «έτσι έγινε», και η επισήμανση στο εξώφυλλο «αληθινή ιστορία» σου κόβει την ανάσα!

Μια γυναίκα, η Ελπίδα, στέκει ανάμεσα στη γιαγιά και τη μητέρα της, πληγώνεται και από τις δύο, βιώνει την κοινωνική απόρριψη από παιδί, την απουσία της μητέρας και την ασύλληπτη αυστηρότητα της γιαγιάς, ψάχνοντας την αγάπη, γυρεύοντας το χάδι, απορώντας για τον Γολγοθά της ολοκληρωτικής μοναξιάς της. Όλα αυτά, αντί να την αποδυναμώσουν, την ατσαλώνουν και αποφασίζει να αφιερωθεί στην ψυχολογική βοήθεια των ανθρώπων που υποφέρουν.

Η συγγραφέας αναλύει τα γεγονότα όπως της τα έχουν αφηγηθεί με βαθιά κατανόηση, χωρίς να ρίχνει ευθύνες στα πρόσωπα. Χωρίς να κρίνει, μας αποκαλύπτει τις σκέψεις, τα συναισθήματα των ηρωίδων της, γράφοντας συχνά σε πρώτο πρόσωπο.

Οι χαρακτήρες γυμνώνονται κάτω από την πίεση της χαρισματικής πένας της, κερδίζουν τη συμπάθεια ή τον οίκτο μας, καθώς διαπιστώνουμε ότι η "Ζάχαρη άχνη" δεν είναι απαραίτητα γλυκιά, αλλά κάλλιστα πικρή- θεόπικρη.

Σας το συνιστώ!!!


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Ο θάνατος της Ελένης διέλυσε όλη την οικογένεια. Από πού μπορούσαμε ν’ αντλήσουμε δύναμη για να ξεπεράσουμε τον χαμό της; Είχαμε παλέψει με όλες μας τις δυνάμεις, σ’ έναν άνισο αγώνα και τον χάσαμε. Αραχνιασμένη πυξίδα έδειχνε την πορεία της ζωής της κι αναζήτησε τη λύτρωση στην αιωνιότητα. Έκοψε μονό εισιτήριο στην ασθένεια, χωρίς επιστροφή, κι αποχώρησε αμόλυντη, ανόθευτη, ανέγγιχτη. Δεν πρόλαβε να ρουφήξει ως το μεδούλι τη ζωή που της χαρίστηκε. Λαβωμένοι, πάνω στα συντρίμμια της λογικής του ανεξήγητου άγνωστου, ξοδεύαμε δάκρυα για τις ναυαγισμένες στιγμές που βούτηξαν σε σκοτεινά βάθη, και ποτέ δεν θα ζούσαμε μαζί της. Οι ματωμένες σιωπές μας έτρεχαν να κρυφτούν, να κλάψουν για το χαμένο γέλιο της που βυθίστηκε στο σκοτάδι.
Η νύχτα έβγαζε παρακλάδια και κυριαρχούσε στην ημέρα κρύβοντας τον ήλιο και οι ωδίνες πόνου γεννούσαν την απελπισία. Στραγγαλίσαμε τις αντιστάσεις στον πόνο για τα εξαθλιωμένα όνειρα των είκοσι χρόνων της. Η θλίψη μάς κρατούσε δέσμιους, κι εμείς είχαμε αλυσοδεθεί μαζί της. Η απουσία της Ελένης τρόμαζε την άφιξη χιλιάδων στιγμών χωρίς εκείνη. Το παρόν λουζόταν στην αλμύρα των δακρύων και το μέλλον φάνταζε άπειρο χωρίς προορισμό. Ήταν πρόωρο το ταξίδι της κι ο πόνος οξυνόταν ημέρα την ημέρα. Οι άμυνες είχαν εξαντληθεί και η δύναμη της ψυχής είχε λακέψει.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Μαίρη Γκαζιάνη
Σελίδες: 512
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2019
ISBN: 978-9600643-010-7


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Μαίρη Γκαζιάνη, γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία και τη ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το www.now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις σε καλλιτέχνες, επιστήμονες και συγγραφείς. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του Αιγαίο TV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Την περίοδο Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 συνεργάστηκε με το on line Πολιτιστικό Περιοδικό Books and Style ως Διευθύντρια Σύνταξης. Μεγάλες της αγάπες είναι ο χορός και το θέατρο με τα οποία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά.
Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω...». Τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 από τις εκδόσεις Όστρια το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής». Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» (εκδόσεις Βερέττα 2015). Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία εκδοτική. Το μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» είναι το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Ωκεανός.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr