Βιβλιοάποψη: "Το λεύκωμα της Ευρυδίκης"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ύστερα από τριάντα ένα χρόνια "Το λεύκωμα της Ευρυδίκης" ξαναβλέπει το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για το λεύκωμα μιας νέας και ανύπαντρης τότε κοπέλας, στο οποίο έγραψαν ή ζωγράφισαν τριάντα δύο συνολικά γνωστοί πνευματικοί άνθρωποι, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, εικαστικοί κ.λπ., στη χρονική περίοδο 1939-1945. Αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, προ πολλού εξαντλημένο, κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση, συμπληρωμένο με τις αναμνήσεις της Ευρυδίκης και εμπλουτισμένο με φωτογραφίες -αρκετές αδημοσίευτες ως τώρα- προσώπων που σχετίζονται με το λεύκωμα.

Στο λεύκωμα έγραψαν ή ζωγράφισαν οι ακόλουθοι: Βίκτωρ Ζήνων, ηθοποιός, Σωτήρης Σκίπης, ποιητής, Θράσος Καστανάκης, συγγραφέας, Γιώργος Βακαλό, ζωγράφος-σκηνογράφος, Μενέλαος Λουντέμης, συγγραφέας, Θανάσης Απάρτης, γλύπτης, Γιαννούλης Σαραντίδης, σκηνοθέτης, Κλέανθος Καρθαίος, ποιητής, Μάρκος Αυγέρης, κριτικός-ποιητής, Δημήτρης Φωτιάδης, συγγραφέας, Αντώνης Γιαννίδης, ηθοποιός, Λιλή Πατρικίου-Ιακωβίδη, ποιήτρια, Νίκος Καββαδίας, ποιητής, Γαλάτεια Καζαντζάκη, συγγραφέας, Κώστας Παπαδάκης, ποιητής, Κώστας Βάρναλης, ποιητής-συγγραφέας, Δώρα Μοάτσου-Βάρναλη, ποιήτρια, Αλέκος Φωτιάδης, ποιητής, Στράτης Μυριβήλης, συγγραφέας, Ηλίας Βενέζης, συγγραφέας, Κάρολος Κουν, σκηνοθέτης, Γιώργος Παππάς, ηθοποιός, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, ποιήτρια, Μ. Καραγάτσης, συγγραφέας, Γιώργος Κοτζιούλας, ποιητής, Δημήτρης Καραντώνης, δημοσιογράφος, Έλλη Αλεξίου, συγγραφέας, Μελισσάνθη, ποιήτρια, Ρίτα Μπούμη-Παππά, ποιήτρια, Φώτης Κόντογλου, συγγραφέας-ζωγράφος, Νίκος Καστανάκης, ζωγράφος-σκιτσογράφος, Λεωνίδας Χαϊκάλης, ζωγράφος.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μαριάννα Φλέσσα)
Πρέπει να ομολογήσω ότι "Το λεύκωμα της Ευρυδίκης" δεν το είχα υπόψη μου. Ούτε ως φυσική υπόσταση, ούτε ως βιβλίο. Ανατρίχιασα όταν συνειδητοποίησα τι ακριβώς είναι! Από τις σελίδες του παρελαύνει ένα μεγάλο μέρος της λογοτεχνικής διανόησης της χώρας στα χρόνια 1939-1945. Πόσο μεγάλη τιμή για το κορίτσι αυτό και πόσο μεγάλη τύχη να της αφήνουν προσωπικά μηνύματα κι αφιερώσεις λογοτέχνες, καλλιτέχνες, εικαστικοί, άνθρωποι των τεχνών εν γένει!

Την επανέκδοση του λευκώματος επιμελήθηκε ο κ. Γιώργος Καραντώνης, γιος της Ευρυδίκης Καραντώνη, στην οποία ανήκε, ο οποίος και την προλογίζει. Εκτός από την ίδια την ιστορία του, μοιράζεται μαζί μας τις ιστορίες που συνοδεύουν κάποιες από τις αφιερώσεις του λευκώματος. Είναι μια πολύτιμη συλλογή που η αξία της είναι ανεκτίμητη!

Η νεαρή Ευρυδίκη έχει την τύχη μέσω του νονού της, Λουκά Καστανάκη, να συναναστρέφεται μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες λογοτέχνες και καλλιτέχνες στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Όταν κάποτε της χαρίζουν ένα τετράδιο-λεύκωμα αποφασίζει αντί να το χρησιμοποιήσει για να γράψουν οι συνομήλικές της αφιερώσεις και πειράγματα, να ζητήσει από τους αξιοθαύμαστους αυτούς καλλιτέχνες-φίλους της να της αφιερώσουν μερικούς στίχους, ένα σκίτσο, μια συμβουλή. Οι περισσότεροι δέχονται κι έτσι εμείς αυτή τη στιγμή κρατάμε την ανατύπωση αυτού του μικρού θησαυρού.

Στις σελίδες του, κάποιοι απλά της γράφουν μία αφιέρωση, άλλοι όπως ο Βενέζης και η Ρίτα Μπούμη-Παππά αντιγράφουν κομμάτια από τα βιβλία τους. Μερικοί με χιούμορ την πειράζουν, όπως ο τεράστιος θεατράνθρωπος Κάρολος Κουν, άλλοι όπως η Έλλη Αλεξίου της δίνουν χαριτωμένες σκωπτικές συμβουλές για το πως θα... διαχειριστεί τη νεότητά της! Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπαρξίστρια ποιήτρια Μελισσάνθη της αφιερώνει ένα... επίγραμμα, ενώ ο Νίκος Καββαδίας την πρώτη γραφή του ποιήματός του «Πούσι». Στο σονέτο που της αφιερώνει η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη εξυμνείται η ομορφιά, η χάρη, η νεότητα της Ευρυδίκης. Τέλος, πόσο τιμητικό είναι να γράψει για λογαριασμό σου ένα χιουμοριστικό ποίημα ο Κώστας Βάρναλης, αλλά γυρνώντας την επόμενη σελίδα γέλασα περισσότερο με την αφιέρωση της συζύγου του Δώρας Μοάτσου, που είναι και μια απάντηση στα πειράγματά του προς τη νεαρή κάτοχο του Λευκώματος!

Μια συλλογή ανεπανάληπτη όπου και η ίδια η Ευρυδίκη, στον επίλογο της ανατύπωσης του Λευκώματος ομολογεί, ότι θα μπορούσε να είναι πλουσιότερη δεδομένου ότι από πολλούς άλλους καλλιτέχνες που γνώριζε δεν τους ζήτησε να το υπογράψουν. Αποδίδει το γεγονός στην αναβλητικότητά της και στο ότι την εποχή εκείνη τους έβλεπε πολύ συχνά και άρα θα μπορούσε οποιαδήποτε στιγμή να τους ζητήσει να συνεισφέρουν στη συλλογή της.

Έμεινα κατενθουσιασμένη με το μικρό αυτό θησαυρό που έφτασε στα χέρια μου. Το σπουδαιότερο πλεονέκτημά του, για μένα, είναι ότι κάθε μία από αυτές τις αφιερώσεις φανερώνει κομμάτια της προσωπικότητας του καλλιτέχνη, άγνωστα στον κοινό άνθρωπο. Σα να ανοίγει ένα παράθυρο και να μπορώ να δω κομμάτια του χαρακτήρα τους, που δε θα είχα την ευκαιρία να τα γνωρίσω αλλιώς. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους!

«[...] Έτσι έγινε τότε, με μεγάλη πάλη για την αρχηγία του κόσμου: Στην αρχή έγινε το Χάος, ύστερα η πλατιά Γη, ύστερα η δύναμη που σέρνει τα σώματα, το ΄να στο άλλο, για να σηκωθήκατε η ζωή.[...]»,
-Η. Βενέζης, Γαλήνη, 1940-


Κύριε Καραντώνη, σας ευχαριστώ πολύ, είμαστε ευγνώμονες που το μοιραστήκατε μαζί μας!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Eπιμέλεια-Πρόλογος: Γιώργος Καραντώνης
Σελίδες: 124
Ημερ. έκδοσης: Απρίλιος 2019
ISBN: 978-960-638-031-0


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Γιώργος Καραντώνης, γιος της Ευρυδίκης Καραντώνη, ο οποίος επιμελήθηκε και προλόγισε την παρούσα έκδοση, γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Το 1964 τέλειωσε το Βαρβάκειο και την ίδια χρονιά πέτυχε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου πήρε πτυχίο Νομικής (1970) και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών (1973). Από το 1972 ως το 1997 δικηγορούσε στην Αθήνα. Από το 1974 ως σήμερα έχει εκδώσει συνολικά πάνω από τριάντα βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, αρθρογραφία, ενώ έχει προλογίσει και επιμεληθεί εφτά βιβλία άλλων συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το τελευταίο έργο του"Η συμφωνία της Αθήνας" (2018), ένα πρωτότυπο χρονικό για την πολιτεία και την καθημερινότητά της, μια περιπλάνηση στον αθηναϊκό χωροχρόνο.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr