Βιβλιοάποψη: "Εφιάλτης στην Αριζόνα"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Όντρα θέλει απλώς να φτάσει στην Καλιφόρνια.

Επιτέλους, βρήκε το κουράγιο να εγκαταλείψει τον καταπιεστικό της σύζυγο για να κάνει μια καινούργια αρχή με τα δυο παιδιά της. Διέσχισε τη χώρα προσεκτικά, από παράδρομους, με τα δυο παιδιά στο πίσω κάθισμα· κι όταν ένας σερίφης την σταματά στη μέση της ερήμου της Αριζόνας, η Όντρα πασχίζει να κρύψει τη νευρικότητά της. Πρέπει να το κάνει. Έπειτα όμως ο σερίφης βγάζει από το πορτ μπαγκάζ της ένα σακουλάκι με ναρκωτικά που η Όντρα πρώτη φορά βλέπει, και η νευρικότητά της γίνεται πανικός. Νομίζει ότι συνέβη το χειρότερο. Αλλά δυστυχώς, κάνει λάθος.

Το χειρότερο έρχεται.




Η άποψή μου:
(γράφει η Γιώτα Βασιλείου)
Τον είχαμε συνηθίσει να γράφει νουάρ ιστορίες που εκτυλίσσονταν στην Ιρλανδία, ωστόσο αυτή τη φορά ο αγαπημένος Stuart Neville μας, αλλάζει το όνομά του σε Haylen Beck και μας ταξιδεύει incognito στις κατακόκκινες εκτάσεις της Αριζόνας, με ένα γρήγορο και ζωηρό θρίλερ, το οποίο όμως εν τέλει, προσωπικά με απογοήτευσε.

Το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι αυτό της παιδικής πορνογραφίας, της παιδοφιλίας, της σωματεμπορίας και γενικά είναι ένα μίνι οδοιπορικό στους απεχθείς διαδρόμους του σκοτεινού διαδικτύου. Αφορά μια μητέρα που της αφαιρούν τα παιδιά της βίαια, προκειμένου να τα πουλήσουν σε υπανθρώπους, οι οποίοι προτίθενται να τα εκμεταλλευτούν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Η ιστορία είναι καταιγιστική και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Ενδεικτικό είναι ότι ο χρόνος που εκτυλίσσεται το στόρι είναι μόλις τρεις μέρες. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς για τι ταχύτητες αφήγησης μιλάμε. Αυτό και μόνο καθιστά την πλοκή κινηματογραφική, η οποία δεν σε κουράζει καθόλου κατά την ανάγνωση. Σε αυτό το σημείο να πω ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σενάριο Χολυγουντιανής ταινίας με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς ή την Τζένιφερ Λόπεζ, στον ρόλο της τραγικής μητέρας, τον Λίαμ Νίσον στο ρόλο του διεφθαρμένου μπάτσου και τη Χάλι Μπέρι ως την βοηθό του σερίφη! Μπορώ μια χαρά να τους φανταστώ με φόντο τους άγονους λόφους της Αριζόνας!

Το θέμα του βιβλίου και η κινηματογραφική του ταχύτητα, είναι για μένα τα μοναδικά ίσως θετικά στοιχεία του βιβλίου. Κατά τα άλλα, το βρήκα απολύτως προβλέψιμο, γνωρίζοντας από την αρχή ποιο θα ήταν το τέλος και φτωχικά γραμμένο. Οι χαρακτήρες που δημιούργησε με την πένα του ο Νέβιλ δεν με έπεισαν καθόλου. Ήταν πολύ επιδερμικά δοσμένοι και τους έλειπε το βάθος και η περιπλοκότητα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στους ήρωες των βιβλίων του. Επίσης, αν και γρήγορη -όπως είπα- η αφήγηση, προχωρούσε σε μια ευθεία γραμμή, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ή ανατροπές. Επιπλέον, το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε, αν και πραγματικά καυτό, μέσα από το κείμενό του αυτό σχεδόν έχανε την υπόστασή του, την σπουδαιότητά του.

Αν εξαιρέσω λοιπόν τα πολλά γκάζια, η ικανοποίηση που έλαβα ήταν ελάχιστη ή καθόλου από το νέο αυτό πόνημα του Haylen Beck ή κατά κόσμον Stuart Neville. Δεν ξέρω... πραγματικά πολύ απογοητεύτηκα. Ήταν λες και το είχε γράψει άλλος άνθρωπος. Είχα μεγάλες προσδοκίες από αυτό, τουλάχιστον για το τέλος του βιβλίου αλλά δυστυχώς και αυτό με διέψευσε.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Haylen Beck
Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη
Σελίδες: 376
Ημερ. έκδοσης: 08/11/2018
ISBN: 978-618-03-1418-2


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Πίσω από το ψευδώνυμο Haylen Beck κρύβεται ο γνωστός Stuart Neville, o μπεστεσελερίστας συγγραφέας που έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το βραβείο των Los Angeles Times και µε το Grand Prix Καλύτερου Ξένου Αστυνοµικού Μυθιστορήµατος στη Γαλλία. Από τις εκδόσεις Μεταίχµιο κυκλοφορούν επίσης οι περιπέτειες του επιθεωρητή Λένον: "Τα φαντάσµατα του Μπέλφαστ", "Συνωμοσία της φωτιάς", "Κλεμµένες ψυχές", "Πέπλο σιωπής". Για να διαβάσετε περισσότερα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr