Βιβλιοάποψη: "Στοιχεία συγγραφής"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να προσφέρει συνοπτικές οδηγίες σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή και να αποκτήσουν την απαραίτητη πρώτη επαφή με αυτή. Μπορεί κάποιος να έχει έμφυτο συγγραφικό ταλέντο, αλλά αυτό δεν αρκεί όταν πρόκειται να παρουσιάσεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο σε έναν εκδοτικό οίκο για πρώτη φορά, ή πολλοστή σε περίπτωση που έχεις εισπράξει επανειλημμένως αρνητικές επιστολές για έκδοση, δίχως να γνωρίζεις την αιτία. Tο εν λόγω βιβλίο θα δώσει, μέσα από τρία θεματικά κεφάλαια, κάποιες βασικές κατευθύνσεις για τη σωστή οργάνωση, προετοιμασία και δόμηση ενός μυθιστορηματικού έργου, πληροφορίες για το χτίσιμο της πλοκής του, καθώς και όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σωστή μορφοποίηση και αποστολή σε κάποιον εκδοτικό οίκο, με απώτερο στόχο την έκδοσή του. Αυτό το βιβλίο, απευθύνεται και σε αυτούς που δεν θέλουν να εκδώσουν ένα βιβλίο, αλλά έχουν τη επιθυμία να γράψουν ένα για τον εαυτό τους, προς δική τους τέρψη ή και των φίλων τους.

Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Το παρόν βιβλίο είναι ό,τι ακριβώς ο τίτλος του ορίζει: "στοιχεία συγγραφής". Ο κ. Δραγούνης μάς δίνει κάποια στοιχεία επιγραμματικά, για το τι ρόλο παίζει ο καθορισμένος τόπος και χρόνος συγγραφής ως πηγή έμπνευσης. Μαθαίνουμε τα πρώτα βήματα ώστε να οριοθετήσουμε την ιστορία μας και να την πλαισιώσουμε με το κατάλληλο σκηνικό και τους χαρακτήρες που εμείς επιλέγουμε. Υποστηρίζει ότι η συγγραφή διδάσκεται κι ότι η έμπνευση είναι το αποτέλεσμα συνήθειας και στόχων. Δίδονται κάποιες οδηγίες για την πλοκή και το σασπένς, καθώς και για την περιγραφή και αναλύεται ότι η συγγραφή χρειάζεται εξάσκηση. Ορίζει σαν συγγραφέα το άτομο που γράφει συστηματικά κι όχι απαραίτητα αυτόν που έχει εκδώσει τη δουλειά του.

Η αλήθεια είναι ότι ο ορισμός αυτός με προβλημάτισε, διότι αν κάποιος έχει εκδώσει ένα και μοναδικό βιβλίο στη ζωή του, αυτό δεν τον κάνει συγγραφέα αλλά ούτε είναι συγγραφέας αυτός που γράφει συστηματικά, για δικό του όφελος, π.χ. ένα προσωπικό ημερολόγιο ή ένα ημερολόγιο συμβάντων πλοίου. Παρεμπιπτόντως, ο ορισμός αυτός του συγγραφέα με χαροποίησε επειδή αν γράφεις συστηματικά, αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις και η αγάπη είναι ένα κύριο συστατικό πολλών πραγμάτων. Δεν μπορείς λ.χ. να γίνεις ποτέ καλός μάγειρας αν μισείς την κουζίνα...

Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για να καταλάβω τι σημαίνει, όχι μόνο συγγραφέας αλλά, καλός συγγραφέας για μένα. Καλός συγγραφέας είναι αυτός που κάνει τον αναγνώστη να ψάχνει σαν τρελός να βρει πληροφορίες. Διεγείρει τις αισθήσεις του σε βαθμό, που να θέλει να ψάξει το συγκεκριμένο μέρος του βιβλίου ή τη συγκεκριμένη πάθηση ή -αν πρόκειται για λογοτεχνία του φανταστικού- να ψάξει πληροφορίες για οτιδήποτε αποτέλεσε πηγή έμπνευσης.

Στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου -το οποίο θεώρησα κι εξαιρετικά ενδιαφέρον- περιγράφονται όλες αυτές οι εγκεφαλικές διαδικασίες που βιώνει ο αναγνώστης διαβάζοντας. Γιατί η μαγεία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι καταφέρνεις και το ζεις! Αν δεν το ζεις, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με το βιβλίο. Όπως πολύ σωστά μας λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας «Οι άνθρωποι που διαβάζουν συχνά μυθιστορήματα ‘δραπετεύουν’ σε μια κατ’ επιλογήν εικονική πραγματικότητα». Σε αυτήν την ενότητα μαθαίνουμε επίσης κάποια πράγματα για την πλοκή, για το ‘χτίσιμο’ των χαρακτήρων και την αφήγηση, τι να προσέχουμε ξεκινώντας να γράφουμε, προκειμένου το κείμενό μας να είναι ζωντανό και αληθοφανές, ακόμα κι αν κινείται στο επίπεδο του φανταστικού.

Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο αφορά όσους θέλουν να εκδώσουν το πόνημά τους. Μιλά για την επιμέλεια, τους εκδοτικούς, την προώθηση, τα πνευματικά δικαιώματα, ακόμα και την ενδεχόμενη συνεργασία με οίκους του εξωτερικού. Στο παράρτημα του βιβλίου παρατίθεται απόσπασμα από δουλειά του ίδιου του συγγραφέα.

Πού απευθύνεται: σε επίδοξους συγγραφείς, καθώς παρέχει πληροφορίες σε όσους ξεκινάνε τώρα να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Όπως τόνισα όμως και στην αρχή, επειδή οι πληροφορίες είναι συνοπτικές, όποιος θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με τη συγγραφή, πρέπει επιπλέον να ανατρέξει και σε άλλα βιβλία του είδους.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Θεματολογία: Ανθρωπιστικές, οικονομικές & κοινωνικές επιστήμες / Εγχειρίδια
Συγγραφέας: Δημήτρης Δραγούνης
Σελίδες: 108
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2017
ISBN: 978-618-5318-20-8


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Παρακολούθησε μαθήματα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο των σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό. Στη συνέχεια με οδηγό το πάθος του για τη συγγραφή, συμμετείχε στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής της Μαρίας Γούσιου στη Θεσσαλονίκη και στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών Μυθιστοριογραφίας του Open University της Μεγάλης Βρετανίας. “Η έπαυλη” αποτέλεσε την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια (Οσελότος, Απρίλιος 2013). Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση με τίτλο “Η έπαυλη των νεκρών” κυκλοφόρησε σε e-book στην ελληνική γλώσσα και σε έντυπο και ebook στην αγγλική γλώσσα, από τις εκδόσεις Φυλάτος τον Απρίλιο του 2014.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr