Βιβλιοάποψη: "Τατουάζ"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται υπό τον τυραννικό ζυγό του Φράνκο, ο πρώην πράκτορας της CIA, πρώην κομμουνιστής και νυν ιδιωτικός ερευνητής Πέπε Καρβάλιο έχει καταντήσει τόσο κυνικός, που μόνο το φαγητό και το σεξ φαίνεται να τον απασχολούν πια. Έχει αποκτήσει μάλιστα τη συνήθεια να καίει, πού και πού, κάνα βιβλίο στο σπίτι του στη Βαρκελώνη, έτσι, για να απολαμβάνει το γεύμα του συντροφιά με τη φωτιά στο τζάκι.

Όταν αναλαμβάνει ν’ ανακαλύψει την ταυτότητα του πτώματος ενός άντρα που ξεβράζεται στη θάλασσα, θα ξυπνήσει απ’ τον λήθαργό του. Η αστυνομία υποψιάζεται ότι το έγκλημα σχετίζεται με τους εμπόρους ναρκωτικών και τους οίκους ανοχής της περιοχής, και αρχίζουν οι έφοδοι στα μπαρ και οι οχλήσεις στις πόρνες. Το ένστικτο του Καρβάλιο όμως του λέει ότι κάτι άλλο συμβαίνει, και ότι για άλλη μια φορά οι μπάτσοι κάνουν λάθος. Καθώς η αστυνομία δημιουργεί όλο και περισσότερες εντάσεις ο Καρβάλιο μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην έρευνα έχοντας για οδηγό ένα μόνο στοιχείο: το τατουάζ στην πλάτη του νεκρού.


Η άποψή μου:
(γράφει η Γιώτα Βασιλείου)
Τις προάλλες σε μια κουβέντα που είχα με μια φίλη, μου μίλησε για το "Τατουάζ", του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν. Σημειωτέον, ότι τον Μονταλμπάν τον γνώρισα αρχικά μέσω της ποίησής του.
Διαβάζοντας το "Τατουάζ", κατέληξα στα εξής τρία πολύ σημαντικά συμπεράσματα:

1. Ο Θεός είναι πολύ άδικος που πάει και παίρνει ανθρώπους με τόσο μεγάλο ταλέντο, οι οποίοι έχουν να δώσουν πολλά στην ανθρωπότητα.

2. Πόσο ανόητη στάθηκα που δεν φρόντισα να τον γνωρίσω "αναγνωστικά" νωρίτερα...

3. Πρέπει να κάνω άμεσα μαθήματα Ισπανικών, για να μπορέσω να διαβάσω όλα αυτά τα βιβλία του Μονταλμπάν, τα οποία δεν έχουν ΑΚΟΜΑ εκδοθεί στα ελληνικά!

Ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν είναι πρωτίστως ποιητής. Κι ο ποιητικός του λόγος, η λυρικότητα που διαπερνάει τα ποιήματά του δηλαδή, διαφαίνεται και στα μυθιστορήματά του. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί, οι λέξεις, οι εκφράσεις, οι περιγραφές, έχουν όλες τους μέτρο. Θα μπορούσε ίσως κάποιος, να τα μελοποιήσει. Δεν χρησιμοποιεί φιοριτούρες, φρουφρού κι αρώματα για να πει αυτό που θέλει. Το λέει απλά και κατανοητά, με καθημερινό λόγο, όμως ο τρόπος που τοποθετεί τη μια λέξη δίπλα στην άλλη είναι πραγματικά φαινόμενο.

Όσον αφορά στις περιγραφές που ανάφερα πιο πάνω, πρέπει να σας πω ότι ο Μονταλμπάν περιγράφει τα πάντα όλα! Το πώς ο Πεπίνιο απολαμβάνει ένα γεύμα με νεφρά μέσα σε νόστιμη σάλτσα ή το πώς κουνιούνται τα στήθη ή οι γλουτοί μιας γυναίκας που βαδίζει γρήγορα, το πώς κυλάει το νερό στα κανάλια του Άμστερνταμ... τα πάντα όλα! Και παρόλο που ακούγοντας τόσες περιγραφές κάποιος μπορεί να "τρομάξει", η αλήθεια είναι σχεδόν δεν τις εντοπίζεις, καθώς είναι τόσο πολύ αφομοιωμένες με το υπόλοιπο κείμενο.

Η ιστορία του Τατουάζ εκτυλίσσεται στην Ισπανία τον καιρό που η χώρα βρίσκεται κάτω από τον τυραννικό ζυγό του Φράνκο. Ο Μονταλμπάν μάς εισάγει στο ευρύ κοινωνικοπολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο της πολυτάραχης Ισπανίας, σε συνδυασμό με την αστυνομική έρευνα. Η μυθοπλασία είναι έντεχνα κεντημένη, πάνω στον ιστορικό καμβά. Χωρίς υπερβολές ή μεγαλόπνοα σχέδια, ο συγγραφέας εξυφαίνει την ιστορία του και μας προσφέρει -με φόντο την καταπιεσμένη Βαρκελώνη και το υγρό και φιλελεύθερο Άμστερνταμ- έναν ήρεμο ρυθμό αφήγησης, με σταθερά ανοδική πορεία. Δεν θα συναντήσουμε πουθενά τον καταιγιστικό ρυθμό άλλων μυθιστορημάτων μα ούτε και κάποια συνταρακτική ανατροπή. Ωστόσο, η έκβαση της ιστορίας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο τον αναγνώστη, χωρίς να του λείπει κάτι.

Κι εδώ πρέπει να τονίσω ότι, ο Μονταλμπάν με την πένα του "γέννησε" ίσως έναν από τους πιο καλοδομημένους και όμορφους χαρακτήρες της νουάρ λογοτεχνίας: τον Πέπε Καρβάλιο. Το "Τατουάζ" είναι το δεύτερο βιβλίο με τον συγκεκριμένο ήρωα, αν και επί της ουσίας είναι το πρώτο της σειράς με τον Πέπε Καρβάλιο. Στο προηγούμενο με τίτλο "Εγώ σκότωσα τον Κένεντι" έκανε απλά εμφάνιση guest star. Είναι απίστευτη περσόνα που λέτε ο Πέπε. Πρώην πράκτορας της CIA και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ. Γοητευτικός μέχρι εκεί που δεν παίρνει κι ερωτεύσιμος αλλά συγχρόνως μοναχικός, κυνικός, ρεμάλι και παιδί τις πιάτσας. Ο Καρβάλιο είναι ολίγον από ζαμάν φου. Δεν χαλάει την ζαχαρένια του ποτέ και για κανέναν. Ακόμα κι όταν τον ξυλοφορτώνουν, η ηρεμία του είναι παροιμιώδης. Επίσης είναι λάτρης του ωραίου φύλου, σε βαθμό που άνετα τον χαρακτηρίζεις γκομενιάρη! Αρέσκεται στο να "παίρνει μάτι" τις λικνιζόμενες καμπύλες τον γυναικών, ενώ δεν ντρέπεται να διαβάσει ένα πορνοπεριοδικό, ακόμα και δημοσίως, όταν του κάνει κέφι. Παρ' όλα αυτά σκέφτεται το γάμο με την εκλεκτή της καρδιάς του Τσάρο, η οποία είναι μια ακριβή πόρνη. Δεν έχει ηθικές αναστολές. Μπορεί να κάνει "χωριό" και να συγχρωτιστεί με "κάθε καρυδιάς καρύδι". Εκτός κι αν πρόκειται για δουλειά. Τότε διατηρεί τον ηθικό κώδικα στα ανώτερα επίπεδα κι αφοσιώνεται στον πελάτη και την υπόθεσή του, μέχρι αυτή να επιλυθεί.

Ο Πέπε Καρβάλιο είναι ΚΑΙ λάτρης της υψηλής γαστρονομίας. Θεωρεί σκουπίδια το πρόχειρο φαγητό κι αρρωσταίνει στην σκέψη του και μόνο. Τίποτα δεν "φτιάχνει" τα φαιά του κύτταρα περισσότερο από την ιδέα ενός καλού γεύματος, με την συνοδεία ενός ιδιαίτερου οίνου και την παρέα της αγαπημένης του. Ο Πεπίτο έχει φιλοσοφήσει τη ζωή του... Τα πράγματα είναι απλά. Ένας άνδρας κοιτάζει μια γυναίκα και η γυναίκα λέει ναι ή όχι. Όλα τα άλλα είναι απλά κοινωνικές επιταγές. Αν είχε να διαπραγματευτεί κάτι, αυτό θα ήταν το πλήρες έργο του αγαπημένου του ζωγράφου, για τον πισινό μιας ωραίας γυναίκας ή ένα πιάτο νεφρά σε απολαυστική σάλτσα! Α, ξέχασα να πω ότι για προσάναμμα στο τζάκι δεν καίει κλαδάκια αλλά βιβλία!!! Αυτός είναι ο Πέπε Καρβάλιο!

Όσον αφορά στους υπόλοιπους ήρωες του βιβλίου, είναι κι αυτοί καλοσχηματισμένοι, πολυμορφικοί, ευφυείς και κυρίως πειστικοί. Ωστόσο, η χαρισματική προσωπικότητα του Πέπε Καρβάλιο εδραιώνει την θέση της στο κέντρο όλων αυτών και μάλιστα σε μια εποχή που δονείται από την καταπίεση, τον τρόμο και την καχυποψία και οι άνθρωποι μαζεύονται στα καβούκια τους, υπό τον φόβο των δοσίλογων και των χαφιέδων.

Εν κατακλείδι, το "Τατουάζ" είναι ένα απολαυστικότατο μυθιστόρημα, που κυλάει σαν το νεράκι. Διαβάστε το!

Πριν κλείσω, θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Αγγελική Βασιλάκου, στην οποία ανήκει η μετάφραση του βιβλίου. Αν δεν ήταν εκείνη με την εξαιρετική της δουλειά, δεν θα απολαμβάναμε ίσως, το τόσο όμορφο και λυρικό κείμενο του Manuel Vazquez Montalban!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Manuel Vazquez Montalban
Μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου
Σελίδες: 264
Ημερ. έκδοσης: 19/09/2019
ISBN: 978-618-03-1927-9


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Manuel Vazquez Montalban (Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1939 κι έζησε έντονα τη βαρβαρότητα της δικτατορίας του Φράνκο. Στο έργο του, ακόμα και στα αστυνομικά του μυθιστορήματα, παραμονεύουν σε δεύτερο πλάνο οι ιδέες του, οι ανησυχίες του για το μέλλον, όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και όλου του κόσμου. Έφυγε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2003, περιμένοντας μια πτήση στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Ο πρόωρος θάνατός του άφησε ορφανό τον διασημότερο ήρωά του, τον ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, ο οποίος πρωταγωνιστεί στα αστυνομικά του μυθιστορήματα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία διεθνώς. Εκτός από τα βιβλία της σειράς Πέπε Καρβάλιο, ο Μονταλμπάν δημοσίευσε ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και δοκίμια. Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το βραβείο Planeta για τις "Θάλασσες του Νότου", με το Grand Prix αστυνομικής λογοτεχνίας, με το Εθνικό βραβείο Ισπανικών Γραμμάτων και με το διεθνές βραβείο Grinzane-Cavour για την προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία. Περισσότερα για τον Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλµπάν και τα βιβλία του θα βρείτε στην ιστοσελίδα.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr