Περίληψη οπισθόφυλλου:
Θεσσαλονίκη, παραµονές του Β' Παγκόσµιου πολέµου: Ο Αλέξανδρος επιστρέφει στη γενέτειρά του ύστερα από χρόνια παραµονής στο Βερολίνο καταβεβληµένος από τη µαταίωση των προσωπικών και επαγγελµατικών του φιλοδοξιών. Η επιστροφή του θα σηµαδευτεί από τη σύγκρουση και την αναµέτρησή του µε τον αδελφό του και το κοινό τους παρελθόν. Πάθη, ανταγωνισµοί, ένοχα µυστικά θα έρθουν όλα στο φως καθώς οι ήρωες αυτού του ιστορικού µυθιστορήµατος καλούνται να αντιδράσουν και να πάρουν θέση σ’ έναν κόσµο που αλλάζει δραµατικά.
Οι θύµησες προκαλούν πόνο και ενοχές, ακόµα και για σφάλµατα που έχουµε διαπράξει παρά τη θέλησή µας ή εξαιτίας της πλάνης µας, των συνθηκών, ίσως πάλι του εγωκεντρισµού, ή ακόµα περισσότερο της υπερβατικής µας αγάπης για την ίδια τη ζωή.
Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου)
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με δράση εσωτερική, ψυχολογική, με αντιπάλεμα χαρακτήρων που θυμίζει θεατρικό έργο. Οι διάλογοι είναι ουσιαστικοί, αληθινοί και αποκαλυπτικοί, η γλώσσα της συγγραφέως Πέρσας Κουμούτση ρέουσα, ακουμπά στο μεδούλι της υπόθεσης, αποκαλύπτει με τέχνη τους χαρακτήρες των ηρώων της.
Ο κεντρικός ήρωας, ο Αλέξανδρος, παρουσιάζεται απογυμνωμένος, αδύναμος, έρμαιο των χτυπημάτων της ζωής, αντιμέτωπος με τις νέες αλλαγές και την πραγματικότητα, αναγκασμένος να αναμετρηθεί με ανθρώπους και καταστάσεις που τον ματώνουν εσωτερικά, αποκομμένος από την ως τότε ασφάλεια της απόστασης που είχε επιλέξει -τη φυγή του από όλους και όλα. Ηττημένος σε όλα τα επίπεδα της ζωής του, με κυρίαρχη την αίσθηση της πλήρους αποτυχίας, νιώθει «ξοφλημένος».
Η παρουσία της νεαρής Δάφνης δρα -φαινομενικά- καταλυτικά στην ψυχολογία του, παίρνει τον ρόλο μιας σανίδας σωτηρίας. Αλλά θα αποδειχθεί ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η τάση της φυγής, της δειλίας, υψώνεται και πάλι μπροστά του. Παρά τη σοβαρότητα των περιστάσεων, χάνει το παιχνίδι της κυριαρχίας στη ζωή, της γεύσης μιας οποιασδήποτε νίκης. Και ξαναφεύγει...
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Όπως λέει η ίδια η συγγραφέας «αυτή τη μετάβαση, την εσωτερική, κυρίως, μεταμόρφωση του ανθρώπου ήθελα να αποτυπώσω στο βιβλίο μου. Τις ανυψώσεις και τις καταβυθίσεις του, αλλά και τις συνθήκες εκείνες που δρουν καταλυτικά στην ψυχοσύνθεσή του και κατά συνέπεια στη συμπεριφορά και στις αποφάσεις του στη ζωή...»
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η τόλμη και το θάρρος του τον είχαν προδώσει και τον είχαν εγκαταλείψει προ πολλού, μαζί με τα ιδανικά και τις αξίες του. Ενώ έννοιες όπως δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και ελπίδα είχαν κι αυτές σβηστεί από το λεξιλόγιό του. Δεν είχε τη δύναμη να δράσει, δεν είχε τη δύναμη να κάνει τίποτα, εκτός από το να βλέπει τα γεγονότα να περνούν ειρωνικά από μπροστά του κι εκείνος να χαμογελά σ’ αυτά με παραίτηση, σαρκασμό και θλιβερή ασυγκινησία.
Επιπλέον, δεν θα ήταν δα και η πρώτη φορά που έμενε αδρανής και ανήμπορος μπροστά σε κρίσιμες στιγμές αγαπημένων προσώπων. Κι η Δάφνη είχε δίκιο. Αν δεν είχε κληρονομήσει τα χρήματα από την περιουσία του πατέρα του, ένας Θεός ξέρει πώς θα κατάφερνε να πορευτεί στη ζωή.
Στον νου του ξαναρχόταν η έκφρασή της καθώς έφευγε και δεν μπορούσε να ησυχάσει. Τα συναισθήματα που του προκάλεσε ήταν πρωτόγνωρα κι αντιφατικά. Κι όμως, όχι μόνο δεν έκανε την παραμικρή κίνηση να τη σταματήσει, αλλά την άφησε να φύγει σε αυτή την έξαλλη κατάσταση. Άραγε τι είχε συντελέσει στην άρνησή του; Ο φόβος του; Η αδιαφορία του; Η νοσηρή του αδράνεια; ‘Η μήπως κατά βάθος έφταιγε η ζήλεια που τον είχε κυριεύσει ξαφνικά για τον άγνωστο νεαρό, για τον οποίο η Δάφνη έδειχνε τόσο απελπισμένη; Και ο Παντελής; Στ’ αλήθεια πώς θα αντιμετώπιζε αυτό το κάθαρμα;
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Πέρσα Κουμούτση
Σελίδες: 224
Ημερ. έκδοσης: 17/10/2019
ISBN: 978-618-03-2133-3
Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Πέρσα Κουμούτση γεννήθηκε στο Κάιρο. Ήρθε στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου και, από το 1993, ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση από τα αραβικά και τα αγγλικά. Για το μεταφραστικό της έργο έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων: το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, Ειδική Διάκριση από το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, εύφημη μνεία από το ILE (Irish Literature Exchange). Από το 2002 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει αρκετά μυθιστορήματα πάντα με κύριο άξονα τον διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Τα βιβλία της "Στους δρόμους του Καΐρου" (2014), "Δυτικά του Νείλου" (2006) και "Αλεξάνδρεια στον δρόμο των ξένων" (2002) κυκλοφορούν από τον Εθνικό Οργανισμό Βιβλίου της Αιγύπτου.