Βιβλιοάποψη: "Πλην"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο Άρθουρ Πλην είναι ένας αποτυχημένος, άσημος συγγραφέας. Λίγο πριν κλείσει τα πενήντα, φτάνει με το ταχυδρομείο μια πρόσκληση σε γάμο: ο πρώην του παντρεύεται, μόνο που παντρεύεται κάποιον άλλον! Ο Πλην δεν μπορεί να πάει στο γάμο -θα παραείναι άβολο. Δεν μπορεί όμως ούτε και να αρνηθεί την πρόσκληση ανοιχτά -θα τον κουτσομπολεύουν όλοι. Πρέπει να βρει ένα πρόσχημα... και το βρίσκει! Αποφασίζει να αποδεχτεί κάθε λογής πρόσκληση, απ’αυτές που λαμβάνουν συνήθως οι συγγραφείς, για δευτεροκλασάτα συνέδρια και αδιάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο.

Απ’τη Γαλλία στην Ινδία, απ’τη Γερμανία στο Μαρόκο, απ’το Μεξικό στην Ιαπωνία, ο Πλην θα κάνει το γύρο του κόσμου για να ξεφύγει απ’τη ντροπή. Μόνο που σε κάθε γωνιά τον περιμένουν μικροεξευτελισμοί και ταπεινώσεις -γεννήματα, όχι σπάνια, της φαντασίας του και μόνο. Αυτό είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει προκειμένου να μπορέσει να κρυφτεί και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.
Μια πνευματώδης κωμωδία γεμάτη παρεξηγήσεις, σπαρταριστές εκπλήξεις και απρόσμενους στοχασμούς για την κοινή ανθρώπινη μοίρα μας.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Χρήστος Αναστασόπουλος)
Ξεκίνησα το βιβλίο και μου φάνηκε λίγο περίεργο, μα μετά από μερικές σελίδες εντρύφησα στη γραφή του συγγραφέα κι από κει και ύστερα, η ανάγνωση κύλησε σαν γάργαρο νερό της καθαρότερης πηγής. Οι περιγραφές είναι υπέροχες, κάποιες λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι ανυπέρβλητες, ευφυείς και σωστά ταιριασμένες, οπότε λογικά καταλαβαίνω γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ λογοτεχνίας.

Υπάρχει κάποιος αφηγητής, που περιγράφει τη ζωή του ήρωα με το όνομα Πλην από μια ιδιαίτερη οπτική γωνιά και σε ορισμένα σημεία υπάρχει ο αφηγητής του αφηγητή· μια αναγνώστρια νομίζει πως ο συγγραφέας είναι γυναίκα, μια που δεν έχει δει ποτέ φωτογραφία του. Πηγαίνουμε πίσω στο παρελθόν και βλέπουμε τη ζωή του συγγραφέα Πλην, να μας αποκαλύπτεται με λεπτομερείς περιγραφές· νιώθουμε να τρυπώνουμε στις συναντήσεις του παρόντος και στις συζητήσεις του σαν ηδονοβλεψίες· οι αισθήσεις μας ξαφνικά σκιρτούν και οξύνονται ενώ σχεδόν αγγίζουμε ρούχα και υφάσματα· έχουμε απόλυτη αντίληψη των χώρων που περιδιαβαίνει καθώς και των χωρών που επισκέπτεται.

Ο Πλην θα μπορούσε να είναι ένας από εμάς, θα μπορούσε κάλλιστα να είμαι εγώ...

Βλέπουμε τις ευαισθησίες ενός μεσήλικα ομοφυλόφιλου Αμερικανού άντρα, που τολμά να ξεσπάσει με κλάμα, βλέποντας μια παράσταση στο Μπρόντγουεϊ. Που νοσταλγεί την παλιά γκέι διασκέδαση, που πλέον έχει αντικατασταθεί από κάτι άλλο. Μας μιλάει για τους ανθρώπους που των πλήγωσαν και που έχουν χαραχτεί στη μνήμη του, αλλά ξεχνά εκείνους που άθελά του πλήγωσε ο ίδιος. Προβληματίζεται για το πως πρέπει να είναι και να συμπεριφέρεται ένας σύγχρονος μεσήλικας ομοφυλόφιλος άντρας και για το πώς τον θέλει η κοινωνία. Έχει το δικαίωμα άραγε να αφεθεί και να γεράσει ελεύθερα ή πρέπει να ακολουθεί πάντα τις επιταγές της μόδας; Μπορεί να θεωρήσει τον εαυτό του τυχερό που γερνά ή όχι, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι της γενιάς του έχουν πεθάνει από το AIDS; Από τη μια φαίνεται να τον απασχολεί το μεγάλο ηλικιακό χάσμα σε μια σχέση και από την άλλη το ξορκίζει απλά με ένα αστείο.

Αυτό το βιβλίο είναι μια ωδή στον έρωτα. Σε έναν περασμένο έρωτα. Το ταξίδι του στα διάφορα μέρη ανά τον κόσμο, αντί να τον κάνει να ξεχάσει, τον φέρνει αντιμέτωπο με όλους αυτούς τους προβληματισμούς που έχει, καθώς συναντά τους ανθρώπους που θα ήθελε να είχε αποφύγει.

Ο Πλην είναι κολλημένος στο παρελθόν, αλλά ζει το παρόν και ονειρεύεται το μέλλον. Είναι ερωτικός άντρας, φιλά υπέροχα, παρόλο που δεν απολαμβάνει πάντα το σεξ. Η κρίση μέσης ηλικίας δεν δίνει περιθώρια ψεμάτων, τουλάχιστον στον εαυτό μας.

Εν κατακλείδι, θα έλεγα πως αυτή η ιστορία είναι ένας σύγχρονος γύρος του κόσμου, μα ήρωας αντί για τον Φιλέα Φογκ είναι ο Πλην και έχει να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Τίτλος πρωτοτύπου: Less
Σειρά: τα πεζά / 2
Συγγραφέας: Andrew Sean Greer
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Σελίδες: 318
Ημερ. έκδοσης: Ιούνιος 2019
ISBN: 978-618-83224-9-3


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Andrew Sean Greer (1970) είναι Αμερικανός μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος.

Έχει βραβευτεί με το Northern California Book Award, το California Book Award, το New York Public Library Young Lions Award, το O. Henry Award και το Βραβείο Πούλιτζερ Λογοτεχνίας.

Έχει διδάξει στο Freie Universität του Βερολίνου και στο Iowa Writers Workshop, ενώ διατέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής του Santa Maddalena Foundation στην Τοσκάνη. Ζει στο Σαν Φρανσίσκο.

*Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/01/2020*
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr