Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ο κύκλος της καθημερινότητας επαναλαμβάνεται αμείλικτος, απαράλλακτος, πολλές φορές αδυσώπητος. Από το φόβο της απόρριψης, χτίζουμε τείχη ανάμεσά μας, για να αισθανόμαστε τάχα πιο ασφαλείς μέσα σε αυτή την απομόνωσή μας. Αισθάνονται έτσι άραγε κι ο κολλημένος στο κινητό του νεαρός στο μετρό με το ξυρισμένο κεφάλι, η καλοδιατηρημένη, αψεγάδιαστα μακιγιαρισμένη πενηντάρα ή ο στραπατσαρισμένος και καμπουριασμένος μετανάστης με το καχύποπτο και φοβισμένο βλέμμα που στέκονται δίπλα μας στο λεωφορείο; Κι οι χιλιάδες άγνωστοι κι άγνωστες, που μας περιβάλλουν κάθε στιγμή από παντού, σ'αυτή τη μοναχική, συχνά αφόρητη καθημερινότητά μας; Οι ήρωες της "Επόμενης Στάσης", θα σας ταξιδέψουν στη δική τους καθημερινότητα, στη δική τους απομόνωση, στις δικές τους συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες. Όπου τα χέρια της μοίρας και τα πλοκάμια του πεπρωμένου δημιουργούν τις πιο απρόσμενες κι απίστευτες συμπτώσεις, τις πιο δυνατές εκπλήξεις και συναισθήματα.
Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)
Ας ανέβουμε κι εμείς, όπως χιλιάδες άλλοι επιβάτες, στα βαγόνια του συρμού της γραμμής 1 του μετρό των Βρυξελλών, Gare de l’Ouest - Weststation/Stockel-Stokkel. Οι στάσεις των σταθμών δε, που θα επιλέξουμε να ανέβουμε ή να κατέβουμε είναι οι Roodebeek, Tomberg, Gribaumont, Joséphine-Charlotte, Montgomery, και Merode, αλλά δε θα φτάσουμε ποτέ στη στάση Schuman.
Αυτές μάς προτείνει ο Δημήτρης Πολίτης στο βιβλίο του "Η επόμενη στάση", όχι τόσο για να μας τις συστήσει ως κάποιες ιδιαίτερες και σημαντικές, αλλά ως στάσεις ζωής των ηρώων του. Σε αυτές τις συγκεκριμένες λοιπόν στάσεις του μετρό, οι ήρωές του μπαινοβγαίνουν τόσο στα βαγόνια, όσο και στη μοίρα τους. Συναντούν αλλήλους, χωρίς ποτέ να γνωρίζουν την τραγικότητά τους. Ένας εξ'αυτών θα κινήσει την ιστορία. Όλοι τους θα βρεθούν απέναντι σε όλους και σε αποστάσεις αναπνοής, χωρίς όμως να το ξέρουν. Και ένα ερώτημα γεννιέται; Πώς το παρελθόν ενός ανθρώπου, είκοσι εννέα χρόνια πριν, κάπου στη μέση Ανατολή, μπορεί να αποβεί μοιραίο για έναν ήδη ταλαιπωρημένο από τη μοίρα Ιρλανδό ή μίας απελπισμένης Πολωνής; Και τι μπορεί να συμβεί σε μία Τουρκάλα με καρκίνο όταν βρεθεί στο ίδιο βαγόνι με έναν μεταφραστή Ιταλό στην Ε.Ε. που θέλει να εκδικηθεί τον παντρεμένο σύντροφό του, επειδή αυτός επιλέγει την οικογένειά του;
Ο συγγραφέας, γνώστης και κάτοικος των Βρυξελλών και όχι μόνο, μας παραδίδει ένα σύγχρονο θρίλερ, χωρίς ωστόσο να επενδύει σε φόρμες υπερ-ηρώων και στοιχεία αγωνίας και μερικού τρόμου. Οι ήρωές του είναι καθημερινοί, όσο κι εμείς. Επιβάτες μίας αμαξοστοιχίας που τους πηγαίνει όπως όλους μας, κάπου συνηθισμένα. Χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μόνο κουβαλώντας τις σκέψεις και τις αγωνίες του παρελθόντος τους. Μερικές φορές και τις ελπίδες ενός αβέβαιου μέλλοντος.
Και πώς αλλιώς να γίνει, θα μου πείτε. Μέσα σε ένα βαγόνι, ενός μετρό, μίας καθημερινής ημέρας, μονάχα ένας άνθρωπος μπορεί να ξέρει το μέλλον όλων των υπολοίπων επιβατών, και αυτό στοιχειοθετεί την απόλυτη τραγικότητα όλων μας. Δεν είναι ούτε μοιρολατρικό, ούτε φυσικά υπόκεινται όλα στον φαταλισμό, αλλά πώς αλλιώς να ειπωθεί όταν μία «απόφαση» εκτελεί στο όνομα μιας ιδέας το ίδιο το μέλλον; Οι σκέψεις ότι οι ίδιοι εμείς, στο όνομα της «αγάπης» που νιώθουμε σε απόλυτο και δίκαιο κατ’εμάς βαθμό, της «πίστης» που πρεσβεύουμε στον Έναν, του λόγου που κηρύττουμε στο «Ορθόν», μας κάνει όλους ασυγκρίτως επικίνδυνους πολλές φορές. Όχι γιατί αυτό ή αυτά που θα υποστηρίξουμε είναι λανθασμένα, όχι. Αλλά ο τρόπος επιβολής τους που θα επιλέξουμε είναι μερικές φορές εντελώς παρανοϊκός και σίγουρα αποδυναμώνει το όποιο δίκαιο πηγάζει από μέσα μας.
Θέλω να πιστεύω ότι ο Δημήτρης Πολίτης μέσα από την εμπειρία του στους διαδρόμους των Διεθνών Οργανισμών που εργάζεται, μάς καταδεικνύει έναν τέτοιο σκληρό και αδυσώπητο δρόμο προς αποφυγή.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Δημήτρης Πολίτης
Σελίδες: 462
Ημερ. έκδοσης: 08/03/2018
ISBN: 978-960-511-943-0
Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Δημήτρης Πολίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1960. Σπούδασε κλασικές επιστήμες και ιταλική φιλολογία στο University College του Δουβλίνου κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη των Πληροφοριών και τις ευρωπαϊκές Δημόσιες Σχέσεις στο Trinity College του Δουβλίνου. Διετέλεσε επί έτη υπεύθυνος πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβιώσεως και Εργασίας που έχει την έδρα του στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, ειδικευμένος σε θέματα που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες και την ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία. Έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν άρθρα, παρουσιάσεις και συγγράμματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, το εργασιακό περιβάλλον και την επαγγελματική υγιεινή και ασφάλεια στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Έχει ζήσει στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Αυτή την εποχή ζει στις Βρυξέλλες όπου εργάζεται στην Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας και Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως αρχισυντάκτης του δικτυακού τόπου "EUROPA" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.