Εκδότης - Γιάννης Τσαχουρίδης (Γράφημα)

Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 εγκαινιάστηκε η νέα στήλη της ιστοσελίδας Βιβλιοσημεία, που περιλαμβάνει μίνι-συνεντεύξεις με ΕΚΔΟΤΕΣ, που θα συζητηθούν.

Οι εκδότες στα... 10 βήματα!!!

Δέκα ερωτήσεις για λογαριασμό της σελίδας μας και δέκα απαντήσεις εκδοτών, τις οποίες όλοι θα θέλαμε να διαβάσουμε.

Παραθέτουμε σήμερα 25 Φεβρουαρίου 2019, τη δεύτερη συνέντευξη της στήλης, που έγινε με τον κ. Γιάννη Τσαχουρίδη, από τις εκδόσεις Γράφημα.

1. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγετε ποιους Έλληνες συγγραφείς θα εκδώσετε ή από ποιους ξένους θα αγοράσετε τα δικαιώματα για να εκδοθούν στην Ελλάδα;
Γ.Τ.: Δεν έχουμε «προδιαγραφές» για την επιλογή των συγγραφέων με τους οποίους θα συνεργαστούμε. Το πιο βασικό μας κριτήριο είναι το υποψήφιο προς έκδοση βιβλίο να εμπίπτει στα ενδιαφέροντά μας. Να κινείται στην θεματολογία που θέλουμε, ώστε να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις μας. Πιστεύουμε στην επικοινωνία συγγραφέα-εκδότη, είναι κριτήριο για μια καλή και επιτυχημένη έκδοση, από το κομμάτι της ετοιμασίας μέχρι και να τυπωθεί ένα βιβλίο. Φυσικά η συνδυασμένη αυτή προσπάθεια συνεχίζεται και στην προώθηση του κάθε βιβλίου. Το θέμα της αγοράς δικαιωμάτων από το εξωτερικό δεν μας ενδιαφέρει άμεσα, στόχος μας είναι να στηρίξουμε αλλά και να στηριχθούμε από τους Έλληνες συγγραφείς. Μελλοντικά θα το εξετάσουμε.

2. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αφθονία παραγωγής τίτλων σε κάθε σεζόν. Θεωρείτε ότι αυτό βοήθησε και εμπορικά το Βιβλίο;
Γ.Τ.: Όχι, νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις η υπερπροσφορά τίτλων δεν σώζει την πτώση των πωλήσεων, που είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί σε έκδοση «χαμηλής» ποιότητας βιβλίων, εννοώντας ότι είναι φτωχά σε περιεχόμενο.

3. Θεωρείτε ότι οι Έλληνες διαβάζουν αρκετά για να στηρίξουν όλη αυτή τη βιβλιοπαραγωγή κάθε χρόνο;
Γ.Τ.: Νομίζω πως ναι, αλλά πρέπει να γίνουν βήματα βελτίωσης από όλους μας. Σε επίπεδο πολιτείας, τοπικών κοινωνιών αλλά και γενικά όλων των φορέων με πρωτεργάτες τους εκπαιδευτικούς φορείς. Πρέπει να δείξουν ειδικά στους νέους και τα παιδιά τον δρόμο προς το βιβλίο, ανεβάζοντας το επίπεδο της παιδείας στην χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι η βιβλιοπαραγωγή είναι μεγάλη, αλλά το πρόβλημα στήριξής της είναι οικονομικό.

4. Υπάρχει χώρος για νέους εκδότες ή έχει έρθει η ώρα των συγχωνεύσεων και των... αποχαιρετισμών;
Γ.Τ.: Πάντα θα υπάρχει χώρος για νέους εκδότες, αλλά δυστυχώς η κρίση θα φέρει αποχαιρετισμούς και το έχουμε δει ήδη αυτό. Θα έπρεπε να εξεταστεί από τους επαγγελματίες του χώρου πάντως, το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ή κάποιας άλλης μορφής συνεργασιών, που θα δώσουν τη δυνατότητα στις εκδοτικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να συνεχίσουν στο μέλλον. Δεν υπάρχει όμως τέτοια κουλτούρα γενικά στους Έλληνες επιχειρηματίες, πόσω μάλλον στον εκδοτικό χώρο που είναι προσωποπαγής.

5. Τελικά η επαναφορά της «ενιαίας τιμής βιβλίου» βοήθησε ή έβλαψε την αγορά του βιβλίου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υπάρχουν φαινόμενα καταστρατήγησής της από «νέους παίκτες» ξένους προς το Βιβλίο (αλυσίδες πολυκαταστημάτων που πωλούν και βιβλία);
Γ.Τ.: Πιστεύω ότι η κατάργηση της «ενιαίας τιμής βιβλίου» έβλαψε την αγορά του βιβλίου. Η επαναφορά της νομίζω ήταν θετική, αλλά θεωρώ πως η ζημιά που έχει γίνει, είναι μεγάλη και πιθανόν μη αναστρέψιμη προς το παρόν.

6. Ηλεκτρονικό βιβλίο: Θεωρείτε ότι τα μερίδια αγοράς του είναι ικανοποιητικά; Υπάρχει μέλλον ή δεν θα αγγίξει την Ελλάδα η εξέλιξη;
Γ.Τ.: Νομίζω ότι τα μερίδια αφοράς του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι μικρά ακόμη. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη εξοικειωμένη μαζί του και θ’αργήσει ν’ακολουθήσει την τάση που υπάρχει έξω. Επίσης πιστεύω ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, πολλοί αναγνώστες προτιμούν το έντυπο βιβλίο κι όχι το ηλεκτρονικό.

7. Δραστηριοποιήστε και στο χώρο του ηλεκτρονικού βιβλίου; Αν ναι, διατηρείτε ενιαία πλατφόρμα πωλήσεων και έντυπων βιβλίων ή είναι χωριστές δραστηριότητες;
Γ.Τ.: Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ηλεκτρονικών μας βιβλίων, δεν έχουμε ρίξει ακόμη βάρος στις συγκεκριμένες εκδόσεις. Διατηρούμε όμως ενιαία πλατφόρμα πωλήσεων σε έντυπο και ηλεκτρονικό βιβλίο, το site των εκδόσεών μας.

8. Η επέλαση των νέων τεχνολογιών μοιραία συμπαρέσυρε και το Βιβλίο τουλάχιστον ως προς τους τρόπους επικοινωνίας του στο αναγνωστικό κοινό. Θεωρείτε ότι σας προσφέρεται πλέον ένα νέο εργαλείο ή προτιμάτε κυρίως τους παραδοσιακούς τρόπους επαφής με τον αναγνώστη, που βέβαια κοστίζουν περισσότερο και σε κόπο και σε χρήμα;
Γ.Τ.: Σίγουρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άνοιξαν νέους δρόμους επικοινωνίας μας με το αναγνωστικό κοινό. Έδωσαν και στους μικρούς τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στον πολύ κόσμο. Μας άνοιξαν άλλους ορίζοντες. Αλλά πιστεύω ότι και οι παραδοσιακοί τρόποι επαφής έχουν την αξία τους. Το κόστος είναι σίγουρα το πιο σοβαρό θέμα, όπως και στα περισσότερα πράγματα βέβαια, αφορά όμως τον καθένα μας χωριστά και τις δυνατότητές του.

9. Υπάρχουν περιπτώσεις συγγραφέων που μετανιώσατε τη μη έκδοση πονημάτων τους εσείς εξ’αρχής και τους «διεκδικήσατε» στη συνέχεια;
Γ.Τ.: Νομίζω πως όχι, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να προχωράμε μαθαίνοντας κι από τα λάθη μας. Άλλωστε η συνεργασία με τους συγγραφείς είναι μια ζωντανή διαδικασία, δεν μας εμποδίζει να συνεργαστούμε και στο μέλλον. Θα σας έλεγα ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μετάνιωσα για εκδόσεις που προχώρησα, ενώ δεν θα έπρεπε.
10. Έχετε κάτι να προτείνετε που θα μπορούσε να βελτιώσει κάτι από τα κακώς κείμενα ήδη από αύριο;
Γ.Τ.: Να τηρούμε τις ανθρώπινες αρχές μας, τις ανθρώπινες αξίες μας και να έχουμε πίστη στον εαυτό μας και στο μέλλον. Αλλά το παρόν και το μέλλον μας πρέπει ν’αγωνιστούμε για να το κατακτήσουμε κι όχι να περιμένουμε από άλλους να μας το προσφέρουν.

Ανακαλύψτε τα βιβλία των εκδόσεων Γράφημα εδώ, εδώ και εδώ.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr