Βιβλιοάποψη: "Το αλάτι της ζωής"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
"Εσάς; Τι θα σας έλειπε περισσότερο, αν ήταν να χαθεί για πάντα από τη ζωή σας;"

Αυτό αναρωτιέται η διακεκριμένη ανθρωπολόγος Φρανσουάζ Εριτιέ συνθέτοντας σταδιακά ένα μωσαϊκό μικρών προσωπικών “τίποτε”, με τον αναγνώστη να βρίσκει τον εαυτό του τρώγοντας πεταλίδες πλάι στο κύμα, βγάζοντας ένα πετραδάκι από το παπούτσι του, παλεύοντας στα ψεύτικα με έναν φίλο, χουζουρεύοντας το πρωί στο κρεβάτι.








Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Ένα μίνι βιβλίο από τη σειρά Μικρή Βιβλιοθήκη. Χωράει σε κάθε τσάντα σου ή σε μια φαρδιά τσέπη, άρα μπορείς να το έχεις μαζί σου οποτεδήποτε! Και ναι, αυτό είναι ένα βιβλίο που θα ήθελα να έχω για πάντα μαζί μου! Κι όταν τα πράγματα σκουραίνουν ή πρόκειται να χάσω την ψυχραιμία μου, να ανοίγω μια τυχαία σελίδα και να χαμογελάω...

"Το αλάτι της ζωής" είναι μια πηγαία έκφραση συναισθημάτων σχετικά με όλα αυτά τα μικρά πράγματα που δίνουν στη ζωή μας αξία. Είναι ένας οδηγός που δεν πνίγει το παιδί που κρύβεις μέσα σου, που σε παροτρύνει να μην ντρέπεσαι ποτέ να είσαι ο εαυτός σου. Να ανακαλύπτεις καινούργιες λέξεις (και να εντυπωσιάζεσαι). Να παραγγέλνεις πιάτα που δεν ξέρεις τι είναι (όλοι μας το έχουμε κάνει αυτό γιατί μας αρέσει να ανακαλύπτουμε νέες γεύσεις - πόση σημασία όμως του δώσαμε;) Πόση σημασία γενικά δίνουμε σε ασήμαντα πράγματα; Όπως να ανακαλύψουμε μια παλιά αλληλογραφία στα συρτάρια μας γεμάτη αναμνήσεις.

"Το αλάτι της ζωής" λοιπόν, μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι την καθημερινότητά μας. Να διασκεδάσουμε με στιγμιότυπα της ζωής μας και να γίνουμε άξιοι παρατηρητές της. Όπως μας το παρουσιάζει η ίδια η συγγραφέας λέγοντας: «Μιλάω απλώς για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε κάθε επεισόδιο της ζωής μας σε θησαυρό χάρης και ομορφιάς που αυξάνεται διαρκώς, από μόνος του, και από όπου μπορούμε να ανεφοδιαζόμαστε κάθε μέρα

Είναι ένα βιβλίο που σε κάνει να νιώθεις καλά, όταν το έχεις πολύ ανάγκη αλλά και ένα εγχειρίδιο αντι-βαρεμάρας, που θα σε εκπλήξει ευχάριστα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Μικρή Βιβλιοθήκη
Ξενόγλωσσος τίτλος: Le Sel de la vie
Συγγραφέας: Φρανσουάζ Εριτιέ (Françoise Héritier)
Μετάφραση: Έφη Κορομηλά
Σελίδες: 128
Ημερ. έκδοσης: Απρίλιος 2013
ISBN: 978-618-80590-0-9


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Επίτιμη καθηγήτρια στο Κολέγιο της Γαλλίας, όπου υπήρξε πρόεδρος του τμήματος συγκριτικής μελέτης των αφρικανικών κοινωνιών, διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, διευθύντρια σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, η ανθρωπολόγος και εθνολόγος Φρανσουάζ Εριτιέ (γενν. 1933) μαθήτευσε στο πλευρό τού Κλωντ Λεβί Στρως, τον οποίον και διαδέχτηκε το 1982 στο Κολέγιο της Γαλλίας.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και με τον μεγαλόσταυρο του Γαλλικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr