Βιβλιοάποψη: "Η επιστροφή των παραμυθιών"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Οι ήρωες του θεατρικού έργου "Η επιστροφή των παραμυθιών" φορτωμένοι με τα στοιχεία της αυτοαναφορικότητάς τους, κάνουν μια κινηματογραφική έφοδο πλησιάζοντας τη γη: ο Λύκος με την κακία και τη μήνιν του, η Κοιμωμένη με την υπνηλία της, η Ντάμα Κούπα με τη βασιλική ματαιοδοξία της, ο Πίτερ Παν με ένα πρόσωπο ρυτιδωμένο, α λα Ντόριαν Γκρέι στην αποκάλυψή του.

Όλοι έχουν μεγαλώσει∙ στο πρόσωπο, στο σώμα και στο ήθος τους καθρεφτίζεται η ταλαιπωρία και η φθορά από τις ατελείωτες αναγνώσεις των παραμυθιών τους. Άλλωστε, το παιδί με την ανάγνωση έκανε τον Λύκο πιο μισητό, την Κοιμωμένη όλο κι πιο τεμπέλα, την Ντάμα Κούπα πιο επίμονη και πιο προκλητική στα θέλω της∙ γέρασε ακόμα και τον Πίτερ Παν -τον έκανε σχεδόν αδιάφορο για άθλους, έτσι στο τέλος κουράστηκε πολύ κι αυτός και ανορθόδοξα εκτίμησε την παλαιά του δόξα. Οι διασωθέντες ήρωες των παραμυθιών, νομίζοντας τους εαυτούς τους ξεχασμένους, έρχονται για να διεκδικήσουν το ατομικό και θεμελιώδες δικαίωμά τους: την ανάγνωση των παραμυθιών στα οποία ανήκουν. Καταφέρνουν να κάνουν, ωστόσο, κάτι περισσότερο. Πετυχαίνουν να μετατραπούν οι ίδιοι σε ήρωες άξιους να παρακολουθούνται.

Από το οπισθόφυλλο:
ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ: Αγαπημένοι μου φίλοι, τα νέα που φτάνουν από τον Κόσμο των Ανθρώπων λένε ότι κάτι παράξενα μηχανήματα με παράξενα ονόματα όπως «υπολογιστές», «laptop», «tablet» έχουν εγκατασταθεί στα ράφια και τα γραφεία των παιδιών. Τα παραμύθια δεν χωράνε πια στο σπίτι. Τα πιο άτυχα παραμύθια καταλήγουν στα σκουπίδια και τα πιο τυχερά στοιβάζονται σε αραχνιασμένα υπόγεια. Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι μια κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για την καταστροφή της Χώρας των Παραμυθιών και το τέλος όλων εμάς των ηρώων.
ΛΥΚΟΣ: Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα!
ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ: Διατάζω να αγωνιστούμε!
ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ: Να μη φοβηθούμε και να το δούμε σαν μια περιπέτεια!
ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ: Πρέπει να ξυπνάμε πρωί-πρωί; Γιατί εγώ το πρωί δεν λειτουργώ...
ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ: Ελάτε να δώσουμε τον όρκο μας! Θα αγωνιστώ...
ΛΥΚΟΣ: ...για να υπάρχουν βιβλία στα ράφια...
ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ: ...παραμύθια στις ζωές των ανθρώπων...
ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ: ...και ήρωες στις καρδιές των παιδιών!
Ένα έργο που φέρνει κοντά τον κόσμο των παραμυθιών με το σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Η άποψή μου:
(γράφει η Ανδρομάχη Κοκόση)
Πάντα ενθουσιάζομαι όταν πέφτει στα χέρια μου κάποιο παιδικό βιβλίο. Χαζεύω το γυαλιστερό εξώφυλλο, μαγεύομαι από την εικονογράφηση, διαβάζω ξανά και ξανά τα κείμενα. Ίσως γιατί όταν ήμουν εγώ παιδί, δεν υπήρχαν πολλά βιβλία για την ηλικία μου. Υπήρχαν όμως τα παραμύθια. Και μπορεί να μην έζησα την αφήγηση τους από γιαγιά, την έζησα όμως από τη μαμά μου, που αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 17 χρόνια που έχει “φύγει”. Αυτές εδώ τις θύμησες, μου ξύπνησε αυτό εδώ το βιβλιαράκι...

Οι ήρωες των αγαπημένων μας παραμυθιών ξαναζωντανεύουν σε μια άλλη εποχή. Βρισκόμαστε στη Χώρα των Παραμυθιών, όπου μια ραδιοφωνική εκπομπή αναλαμβάνει να μας ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στη Χώρα και για τα ζουμερά νέα από τις ζωές των ηρώων: ο Κακός Λύκος και τα σταριλίκια του, η βασίλισσα Ντάμα Κούπα με τις υστερίες της, η ωραία Κοιμωμένη που ζει στον κόσμο της, ο Πίτερ Παν που σαν να γέρασε λιγουλάκι και η Τίνκερμπελ που είναι πιο λογική από ποτέ!

Η εκπομπή όμως, μας ενημερώνει και για το γίνεται στη Χώρα των Ανθρώπων. Εκεί που τα πράγματα αλλάζουν, τα βιβλία πετιούνται, τα βιβλιοπωλεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα παραμύθια και οι ήρωές τους έχουν ξεχαστεί. Τη θέση τους έχουν πάρει, τι άλλο; Τα computers, τα tablets, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα social media και το internet. Τα παιδιά μένουν ώρες κολλημένα μπροστά σε μια οθόνη, παντελώς εθισμένα στα games και στα likes, και δηλώνουν πως βαριούνται να ασχοληθούν με τα παραμύθια. Εξάλλου, δεν τους προσφέρουν την ίδια περιπέτεια, δεν τα κάνουν να νιώθουν την ίδια αγωνία...

Θα καταφέρουν οι ήρωες να αλλάξουν το σκηνικό, να σώσουν τα βιβλία, τα παραμύθια, τους ίδιους τους εαυτούς τους;

Πρόκειται για ένα ευφυέστατο, διασκεδαστικό αλλά και περιπετειώδες, θεατρικό παραμύθι, για όλα τα παραμύθια και τους ήρωες τους, που αγαπήσαμε στην παιδική μας ηλικία και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά και σε όσους δεν έπαψαν ποτέ να νιώθουν παιδιά. Η γραφή είναι σύγχρονη, η ιστορία ακολουθεί έναν γρήγορο ρυθμό και ο αναγνώστης πιάνει τον εαυτό του να γελάει, να συγκινείται, να αγωνιά και να προβληματίζεται για τα παιδιά, την επέμβαση και την εξάρτησή μας από την τεχνολογία, αλλά και γενικότερα για την εποχή μας.

Τα παραμύθια, κάθε λογής, έχουν τον δικό τους σημαίνοντα ρόλο στη ζωή μας. Γιατί -όπως λέει και η ίδια η δημιουργός του Γεωργία Παρασκευά- "Όλοι έχουμε ανάγκη από λίγο παραμύθι".


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Θέατρο για παιδιά και εφήβους
Συγγραφέας: Γεωργία Παρασκευά
Επιμέλεια: Κλεονίκη Μαγκλάρα
Σελίδες: 54 / Διαστάσεις: 14x21
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2018
ISBN: 978-960-558-246-3


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Αποφοίτησα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Αθηνών και από τη Δραματική Σχολή Βεάκη.

Έχω γράψει τρία έργα για παιδιά που έχουν παιχτεί στο θέατρο: «Θα φάμε τα μουστάκια μας...», « Η επιστροφή των παραμυθιών» και «Ιστορίες για φίλους».

Με τη θεατρική ομάδα ΜΠΟΕΜ, ανεβάζουμε παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr