13 ερωτήσεις στον Θάνο Κονδύλη

Με αφορμή το βιβλίο «Τρεις φορές νύφη», η Νάντια Παπαθανασοπούλου ρώτησε τον συγγραφέα Θάνο Κονδύλη. Η άποψή της για το βιβλίο εδώ.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

1. Γιατί επιλέξατε να ντύσετε «Τρεις φορές» νύφη τη Βίβιαν; Είναι συμβολικός ο αριθμός;
Θ.Κ.: Ακριβώς. Είναι ένας «μαγικός» αριθμός με συμβολική σημασία. Τρεις φορές έχουμε ευκαιρίες στη ζωή μας να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Είναι ίσως τρεις ευκαιρίες που μας δίνει ο Θεός για το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας.

2. Το «Τρεις φορές νύφη» είναι το δεύτερο βιβλίο σας που αναφέρεστε στην Κύπρο. Έχετε κάποια σχέση με αυτήν;
Θ.Κ.: Έχω παντρευτεί στην Κύπρο κι έχω ανακαλύψει έναν νέον κόσμο. Η Κύπρος πάντα ήταν για μένα ένας ιδεατός όνειρο, που πια έγινε πραγματικότητα και κάθε μέρα που περνάει, το ζω και το απολαμβάνω. Θέλω να γράφω για την Κύπρο, γιατί θεωρώ ότι μου έχει δώσει σχεδόν τα πάντα.

3. Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία σας;
Θ.Κ.: Είχα πάει με τη σύζυγό μου στη Λευκωσία σε μια έκθεση κυπριακών νυφικών του 19ου αιώνα. Εκεί είδα αυτό το νυφικό, που περιγράφω στις σελίδες του βιβλίου μου. Ήταν τόσο όμορφο, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, που με σαγήνευσε. Θα έλεγα, με κάλεσε να γράψω κάτι για αυτό!

4. Τα γεγονότα του βιβλίου σας είναι όλα φανταστικά ή υπάρχουν και αλήθειες σε αυτό;
Θ.Κ.: Τα γεγονότα και τα πρόσωπα που αφορούν το βιβλίο είναι φανταστικά. Μέσα όμως στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν αρκετά πραγματικά-ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που αφήνουν την παρουσία και το στίγμα τους. Επίσης οι τόποι που διαδραματίζεται το έργο είναι όλοι πραγματικοί.

5. Το βιβλίο αναφέρεται στη συναισθηματική κακοποίηση (μάνας στην κόρη, πιέζοντάς τη σε γάμο για εξόφληση χρεών) και στη συζυγική κακοποίηση. Πιστεύετε ότι μια κόρη θα πρέπει να αφήνει στην άκρη τα συναισθήματά της προκειμένου να ικανοποιήσει την εντολή/επιθυμία/διαταγή της μητέρας της; Το αυτό για τη γυναίκα που παντρεύεται: θα πρέπει δηλαδή, να υποτάσσεται σε έναν βίαιο και τοξικό άντρα;
Θ.Κ.: Θεωρώ ότι η κάθε γυναίκα θα πρέπει να αγαπάει τον άντρα που παντρεύεται και επίσης να παντρεύεται τον άντρα που αγαπάει. Ο γάμος είναι κάτι παραπάνω και κάτι πιο βαθύ από ένας απλός θεσμός της κοινωνίας μας. Είναι ένα θρησκευτικό μυστήριο ευλογημένο από τον Θεό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους ανθρώπους. Είναι η υπέρτατη ένωση σωμάτων και ψυχών και γι’αυτό θα πρέπει να τυγχάνει του σεβασμού μας.

6. Θεωρείτε πως η κατοχή της Ελλάδας από ξένες δυνάμεις, όπως τις περιγράφετε στο βιβλίο, έκαναν καλό στον πολιτισμό της;
Θ.Κ.: Δυστυχώς η Ελλάδα πάντα έπασχε από λεγόμενους “φίλους” της που πάντα ήθελαν το “καλό” της. Αν έλειπαν αυτοί οι φίλοι, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στη χώρα μας.

7. Ποιος είναι ο χαρακτήρας που ξεχωρίζετε στο βιβλίο;
Θ.Κ.: Βέβαια η πρωταγωνίστρια μου, η Βίβιαν που περνάει τόσα βάσανα για να βρει την πραγματική αγάπη και το αγαπημένο της νυφικό.

8. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η ιστορία σας;
Θ.Κ.: Περίπου δέκα μήνες από τη ζωή μου πάλεψα με αυτό το βιβλίο. Ήταν δέκα μήνες από τους καλύτερους και πιο ενδιαφέροντες.

9. Από τα βιβλία που έχετε γράψει, ξεχωρίζετε κάποιο ως πιο αγαπημένο σας; Αν ναι, ποιο είναι αυτό και γιατί;
Θ.Κ.: Θα έλεγα ότι δύσκολα μπορώ να καταλήξω σε μια βέβαιη επιλογή. Αλλά το βιβλίο που με έκανε πιο γνωστό στον κόσμο, "Η αρχόντισσα της Σμύρνης", είναι το αγαπημένο μου.

10. Έχετε εκδώσει πολλά βιβλία. Πώς νιώθετε κάθε φορά που εκδίδετε ένα νέο; Και καθώς ως επί το πλείστον, τα βιβλία σας είναι ιστορικά, θα προσπαθούσατε να γράψετε κάτι σε μια πιο «σύγχρονη», νεότερη εποχή;
Θ.Κ.: Είναι για μένα μια νέα αρχή. Ένα καινούργιο βήμα στον χώρο της λογοτεχνίας. Είναι μια νέα ιδέα που θέλω να διαδώσω στον κόσμο. Τα περισσότερα βιβλία μου είναι όντως με κάποιο ιστορικό υπόβαθρο στο παρελθόν. Αλλά έχω γράψει και μερικά, όπως το "Μια ζωή ένα φιλί", που μιλάει για την ενδο-οικογενειακή βία και διαδραματίζεται στο σήμερα.

11. Παρεμπιπτόντως, γράφετε το επόμενο; Κι αν ναι, μπορείτε να μας δώσετε κάποιο στοιχείο γι’αυτό;
Θ.Κ.: Βέβαια. Είναι ένα έργο που αφορά τη γνωστή δούκισσα της Πλακεντίας που έζησε και έδρασε στην Αθήνα του Όθωνα και της Αμαλίας, λίγο μετά την επανάσταση του 1821. Πρόκειται για μια γυναίκα που ωφέλησε πολύ την Ελλάδα και κυρίως την Αθήνα με τις αγαθοεργίες της και θέλω με αυτό το βιβλίο να αναδείξω την προσωπικότητά της.

12. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη συγγραφή;
Θ.Κ.: Το πρώτο πράγμα που λέω σε όλους τους νεότερους που θέλουν να ασχοληθούν με τη λογοτεχνία είναι να αγαπήσουν τη γραφή. Επίσης να ασκούνται σε αυτήν καθημερινά επί ώρες και να μην το κάνουν αυτό ως χόμπι. Αν ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές σύντομα θα δουν και αυτοί τα έργα τους να εκδίδονται.

13. Θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες σας;
Θ.Κ.: Εύχομαι η ζωή όλων μας μέσα στον καινούργιο χρόνο να προοδεύσει και να γίνουμε καλύτεροι ως Έλληνες αλλά και ως άνθρωποι, ο καθένας ξεχωριστά.

Συγχαρητήρια για το βιβλίο σας. Ήταν εξαιρετικό. Τα Βιβλιοσημεία και εγώ αναμένουμε με αγωνία το επόμενο.
(©Νάντια Παπαθανασοπούλου για τα Βιβλιοσημεία)
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr