Βιβλιοάποψη: "Τρεις φορές νύφη"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, στην Κύπρο, η Βίβιαν υφαίνει το ολομέταξο νυφικό της με σκοπό να το φορέσει στον γάμο με τον αγαπημένο της. Το όνειρό της δε θα γίνει πραγματικότητα, καθώς η μητέρα της θα την αναγκάσει να παντρευτεί έναν Αθηναίο, τον Κώστα, που θα γίνει ο δήμιός της. Αυτός θα την κλείσει σε ένα απομονωμένο σπίτι στον Πειραιά, με ακοίμητο φρουρό δίπλα της τον Ανάργυρο. Μόνη της συντροφιά, το αγαπημένο της νυφικό.

Με τα χρόνια η Βίβιαν θα γνωριστεί καλύτερα με τον Ανάργυρο και θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια δυνατή φιλία. Σε κάποια από τις βόλτες τους στην Αθήνα, μια πόλη που αλλάζει για να υποδεχτεί τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Βίβιαν θα συναντήσει τον νεαρό Άγγλο βαρόνο Τζον Λέστερ και ο έρωτας θα μπει ορμητικός για πρώτη φορά στη ζωή της, παρασέρνοντας τα πάντα στο διάβα του. Όμως, η νεαρή κοπέλα δεν μπορεί καν να φανταστεί ότι η κόλαση είναι έτοιμη να ξεσπάσει πάνω της...
Ένα μεταξένιο νυφικό, δυο ερωτευμένοι νέοι και τρεις γάμοι θα συνθέσουν την πιο όμορφη ιστορία αγάπης που γράφτηκε ποτέ.

Η άποψή μου:
(γράφει η Νάντια Παπαθανασοπούλου)
Ο εξαίρετος συγγραφέας Θάνος Κονδύλης μάς προσέφερε ακόμη ένα λογοτεχνικό ταξίδι και μας γοήτευσε με τη γλαφυρή γραφή του, τη γρήγορη και απλή ροή της γλώσσας, τις περιγραφικές εικόνες, τους ιδιαίτερους χαρακτήρες των ηρώων του, την εξαίσια μυθοπλασία του, που στήριξε πάνω σε ιστορικά σημεία και γεγονότα.

Ταξίδεψα μαζί του μέσα στο χρόνο -τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα. Γνώρισα μαζί του τόπους της εποχής εκείνης, όπως η Κύπρος, ο Πειραιάς και η Αθήνα και μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί μετά από την απελευθέρωση. Έμαθα ιστορικά στοιχεία και πρόσωπα που δεν ήξερα κι ένιωσα τη νοοτροπία των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Ο συγγραφέας κέντησε στην κυριολεξία ένα φανταστικό κόσμο με όλη την αληθινή του υπόσταση.

Ένα κεντημένο, μεταξωτό νυφικό είναι το κυρίως στοιχείο, γύρω από το οποίο περιπλέκεται όλη η μυθοπλασία. Ένα νυφικό που συμβολίζει πολλά. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το νυφικό που διεκδικούν με τόσο πάθος και ένταση ένας Άγγλος λόρδος και μια βαρώνη σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο, ανεβάζοντας στα ύψη την τιμή του; Έτσι ξεδιπλώνεται η ιστορία που μας κρατά το ενδιαφέρον ζωντανό να την απολαύσουμε και να βυθιστούμε στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Σ'ένα μικρό χωριό στην Κύπρο, λίγο καιρό πριν το παραδώσουν οι Οθωμανοί στους Άγγλους αποικιοκράτες, μεγαλώνουν δυο κορίτσια, δυο αδελφές με μοναδικό τους στήριγμα μια μάνα που μοχθεί και πασχίζει να καταφέρει να επιβιώσουν σε δύσκολη εποχή. Η ζωή την έχει κάνει σκληρή και ίσως να φαίνεται και άκαρδη γιατί ο μόνος της στόχος είναι να παντρέψει τις κόρες της, όπως-όπως, για να φύγει από πάνω της αυτό το βάρος. Τα κορίτσια το ξέρουν αυτό και αναγκάζονται να δεχτούν τη μοίρα τους γιατί έτσι ήσαν οι κανόνες εκείνης της εποχής. Σε μια εποχή που ήθελε τις γυναίκες αγράμματες, για να μη μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντες του μυαλού τους, κάτι που πιθανόν να τις έκανε ανυπάκουες. Σκέφτηκαν λοιπόν αφού η μοίρα τους ήταν μόνο ένας γάμος, χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις, να κεντήσουν οι ίδιες το νυφικό τους. Ένα νυφικό υπέροχο, ολομέταξο και ακριβό που να μην υπάρχει όμοιό του. Ένα νυφικό που συμβολίζει τις ευχές, τις ελπίδες, τα όνειρα και την επιθυμία για μια αληθινή αγάπη, για τον έρωτα που θέλει να ζήσει με τον άνθρωπο που θα γίνει ταίρι της, όχι από δική της επιλογή... και που ίσως η καλή της τύχη τής τον προσφέρει. Ένα νυφικό που σαν την άλλη όψη του νομίσματος συμβολίζει, το φόβο, την αγωνία, την απελπισία και τον πανικό του κοριτσιού που θα γίνει γυναίκα στο πλευρό ενός άνδρα, που δε θα την σέβεται και θα της φέρει μόνο δυστυχία.

Η ηρωίδα της ιστορίας μας όμως είναι μια γυναίκα που δεν σκύβει το κεφάλι. Θα παλέψει και θα προσπαθήσει να κερδίσει την ευτυχία της, θα γνωρίσει την αληθινή αγάπη και θα ζήσει τα όνειρά της. Ακολουθώντας τα βήματά της, θα γνωρίσουμε τον Πειραιά και την Αθήνα της εποχής εκείνης. Τα δρομάκια, τις πλατείες, τα αρχοντικά, τα ξενοδοχεία και τα στέκια των Αθηναίων. Ο συγγραφέας αναφέρει αρκετά πολιτιστικά στοιχεία καθώς και ιστορικές στιγμές, της μετά του Όθωνος χρονικής περιόδου. Συνδέει τα γεγονότα μεταξύ τους δημιουργώντας συγχρόνως και την ενδιαφέρουσα μυθοπλασία, που δίνει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αυτού του βιβλίου. Ειλικρινά το χάρηκα πάρα πολύ. Συγχαρητήρια στον κ. Θάνο Κονδύλη και εύχομαι να είναι πάντα δημιουργικός και να μας χαρίσει πολλές τέτοιες αναγνωστικές στιγμές.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Θεματολογία: Κοινωνικό, Αισθηματικό
Συγγραφέας: Θάνος Κονδύλης
Σελίδες: 416 / Διαστάσεις: 14 x 21 cm
Ηλικία: 18+
Ημερ. έκδοσης: 08/03/2018
ISBN: 978-618-01-2374-6


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Θάνος Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr