Περίληψη οπισθόφυλλου:
Τα κορίτσια διασχίζουν τις θάλασσες του χρόνου. Τα κορίτσια αγωνίζονται, ελπίζουν. Επιζούν χάρη σε συμπτώσεις, χάρη σε μικρά θαύματα, χάρη σ’ αυτούς που δεν τα βλέπουν. Παλεύουν να μην ξεχωρίσουν, να μη σκαλώσει πάνω τους κανένα βλέμμα. Κουρνιάζουν μέσα στο πλήθος και γίνονται μητέρες και γιαγιάδες άλλων κοριτσιών.
Τα κορίτσια είναι αόρατα μέσα στα καραβάνια των ξεριζωμένων της Ιστορίας, είναι όμως ζωντανά στο μυθιστόρημα-ποταμό της Μανίνας Ζουμπουλάκη που διατρέχει τον χρόνο και οδηγεί από το μακρινό ’22 στο αόρατο αύριο. Κρυμμένες πίσω από αντρικές ταυτότητες, τρεις γενιές γυναικών αφηγούνται αριστοτεχνικά τις ιστορίες τους. Ο κόσμος του θεάματος, το θέατρο και η σόουμπιζνες είναι ο χώρος τους για περισσότερο από έναν αιώνα. Μαζί τους τρέχει η μεγάλη Ιστορία που δεν τελειώνει ποτέ...
Η άποψή μου:
(γράφει η Δήμητρα Παναρίτη)
Ένα ταξίδι από το 1922 μέχρι και το αόρατο αύριο ξεκινά, από την Καισαρεία, με τη ζωή της Σμαρώς -που βρίσκεται ολομόναχη μετά τον θάνατο του πατέρα της- να μεταφέρεται στα τάγματα εργασίας. Κρυμμένη πίσω από την αντρική ταυτότητα του Μάριου -τον ρόλο που είχε φορέσει στον θίασο που έπαιζε- προσπαθεί να επιβιώσει και έπειτα από μια περιπετειώδη πορεία στην έρημο, ατελείωτο περπάτημα και τη γνωριμία με την Αννίς που της σώζει τη ζωή και συνοδεύει τον μικρό Πέτρο, φτάνει πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη.
Περιθάλπεται από τη Ρόσι και στο καφέ-σαντάν που διαθέτει κάνει χορευτικά νούμερα. Αργότερα εργάζεται ως ηθοποιός σε θέατρα, ύστερα έρχεται η κατοχή, η πείνα, οι συλλήψεις Εβραίων, η φυγή της Ροσί -που της εμπιστεύεται την κόρη της Ελπίδα- και ψάχνει να βρει ένα μέρος με τον πλέον σύντροφό της Πέτρο για να ριζώσει. Χρόνια δύσκολα, σκληρά που στο πέρασμά τους φαίνεται τίποτα να μην αλλάζει.
Η Ελπίδα μεγαλώνει κουβαλώντας τα δικά της ψυχικά τραύματα, γίνεται σεναριογράφος και αποκτά τη Ζωή που την αναλαμβάνει η Σμαρώ με τον Πέτρο. Κρυμμένη κι εκείνη πίσω από αντρική ταυτότητα προκειμένου να επιβιώσει στον χώρο του θεάματος, αφοσιώνεται στην καριέρα της και η Ζωή μεγαλώνει με μια μητέρα απούσα και ένα τεράστιο συναισθηματικό κενό. Αργότερα ακολουθεί το πρότυπο της γιαγιάς και της μητέρας της και για να επιβιώσει στην καθημερινότητά της ως εικονολήπτρια, υιοθετεί το αντρικό στυλ.
Τρεις γενιές γυναικών που αν και έζησαν σε διαφορετικές εποχές, ο αγώνας τους για επιβίωση μοιάζει να είναι κοινός. Το «Αόρατα κορίτσια» είναι ένα μυθιστόρημα που ξυπνά μνήμες, θίγει το θέμα της προσφυγιάς -που παραμένει πάντα επίκαιρο- και μας υπενθυμίζει πως ο άνθρωπος ακόμα και μέσα από τα δύσκολα μπορεί να βρει τη δύναμη να υπερβεί τον εαυτό του και να ονειρευτεί ένα καλύτερο μέλλον.
Η γραφή της κας. Ζουμπουλάκη παρασύρει τον αναγνώστη και πολλές φορές είναι σαν να βιώνει κι ο ίδιος τα συναισθήματα των ηρώων, ενώ οι ιστορικές αναφορές είναι δοσμένες όμορφα, κατανοητά και στις σωστές δόσεις ώστε να μην μπερδεύουν ή κουράζουν. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα με πολλά μηνύματα και κοινωνικούς προβληματισμούς.
Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Μανίνα Ζουμπουλάκη
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 350 / Διαστάσεις: 14.5x20.5
Ημερ. έκδοσης: 06/11/2015
Η Μανίνα Ζουμπουλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα και γράφει από τα 10 της χρόνια. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Σωματική Αγωγή στην Αμερική. Στον περιοδικό Τύπο γράφει από την αρχή της δεκαετίας του '80 μέχρι και σήμερα χωρίς διακοπή. Έχει δουλέψει στον "Ταχυδρόμο" ('82-'89), στα "Πρόσωπα", στο "Κλικ", "Diva", "Μen" ('89-'93), "Nitro", "Down Town", "Elle", "Time out", "Elle", "PinkWoman", "Athens voice", "Look", και "Home" ως δημοσιογράφος. Έχει μεταφράσει περί τα 30 βιβλία και άλλα τόσα "Άρλεκιν".
Δούλεψε στο ραδιόφωνο ως παραγωγός. Έχει γράψει πολλά βιβλία εκ των οποίων το "Πώς να γράψεις", το "Ευτυχία" και το ''Φερμουάρ'' από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Σενάρια κινηματογράφου: "Ελεύθερη κατάδυση" (συν-σεναριογράφος µε σκηνοθέτη Γιώργο Πανουσόπουλο), "Ριζότο" (συν-σεναριογράφος µε σκηνοθέτη Όλγα Μαλέα).
Σενάρια τηλεόρασης: "Φεύγα" (σειρά Mega), "Ξέχασέ µε" (σειρά Alpha, συν-σεναριογράφος με Βαγγέλη Νάση), "Απαγωγή" (τηλεταινία Mega). Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Περισσότερα για τη συγγραφέα και τα βιβλία της εδώ.