Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η γιαγιά μου (1900-1940) δεν υπήρξε ηρωίδα σε κανέναν πόλεμο. Ούτε διέπρεψε σε κάποια επιστήμη ή τέχνη.
Έζησε μια σύντομη και ταπεινή ζωή στην ελληνική επαρχία, στον γυναικωνίτη του προηγούμενου αιώνα. Δεν της δόθηκαν ευκαιρίες, τις δημιούργησε μόνη της. Απόλαυσε το γλυκό κομμάτι της ζωής που της αναλογούσε, γιατί πάλεψε γι’αυτό και το κέρδισε. Με πείσμα και πάθος.
Η γυναίκα αυτή, το 1920, κόντρα στα συντηρητικά ήθη της εποχής εκείνης, έκλεψε τον εκλεκτό της καρδιάς της. Τότε που συνηθιζόταν ο άντρας να κλέβει την κοπέλα που του αρνιόταν ο πατέρας-αφέντης.
Η σκληρή ιστορία μιας Κρητικιάς και ενός Κεφαλλονίτη, που γεννήθηκαν, αγαπήθηκαν, έζησαν και πέθαναν στο Μεσολόγγι. Η ζωή της τολμηρής και ευφάνταστης Ντούλας και του θεοπάλαβου γλεντζέ Μπάμπη.
Η άποψή μου:
(γράφει η Άνα Ζάχαρη)
Στοιχεία βιβλίου:
(γράφει η Άνα Ζάχαρη)
Ομολογώ πως δεν το περίμενα! Το ζήτησα πιο πολύ, (καθώς δεν είχα δείγμα γραφής της συγγραφέως) για την αναφορά σε Κρήτη και Κεφαλλονιά -λόγοι προσωπικοί.
Ανακάλυψα ένα βιβλίο γραμμένο με κέφι, με λογοτεχνική διάθεση και προσέγγιση, γιατί αν δεν υπάρχει η διάθεση και το ταλέντο δεν υπάρχει και η προσέγγιση. Το κέφι -που αναφέρω- αφορά την συγγραφή και όχι επειδή πρόκειται για ευθυμογράφημα, κάθε άλλο! Χωρίς να λείπουν τα στιγμιότυπα που, οπωσδήποτε κι αν δεν γελάσεις, τουλάχιστον θα χαμογελάσεις, το βιβλίο μιλάει για ζωές που ξερίζωσε άγαρμπα το χέρι της μοίρας, για ζωές που γνώρισαν και χαρές, μα και πίκρες ανείπωτες, για ζωές που ρήμαξαν κι όμως κατάφεραν να πάρουν και πάλι μπρος και να πετάξουν νέα ακμαία βλαστάρια. Η ζωή της Ευγενίας, η ζωή της Ντούλας και του Μπάμπη, οι ζωές των απογόνων τους.
Λυπήθηκα που δεν είχα κι άλλο τόσο, αν και η ιστορία, καλογραμμένη με ρέοντα λόγο, είναι τόσο όσο. Μια ωραιότατη νουβέλα! Χάρηκα που μου δόθηκε η ευκαιρία να το διαβάσω. Το προτείνω δε, ανεπιφύλακτα.
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Σ. Λιβιεράτου
Σελίδες: 88
Ημερ. έκδοσης: Μάρτιος 2018
ISBN: 978-960-04-4905-1