Βιβλιοάποψη: "Το ξεχασμένο κλειδί"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η γιαγιά του εντεκάχρονου Χρήστου Αχτάρη αναγκάζεται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά της στον οδό Ολυμπιάδος της Θεσσαλονίκης, λόγω της πυρκαγιάς που ξεσπάει στον κάτω όροφο. Φτάνοντας στο σημείο ο γιος της, ο εγγονός της και ένας φίλου του, ο Μανόλης, την εντοπίζουν να στέκεται αποσβολωμένη και αμήχανη. Το γέρικο πρόσωπό της είχε μέσα στην αγριότητα του σκηνικού, μια ιδιαίτερη γλύκα. Στα χέρια της κρατούσε ένα παλιό ξεθωριασμένο γκρι παλτό με τόση στοργή λες και κρατούσε ένα νεογέννητο μωρό...

Ένα μικρό κλειδί, που από ένα τυχαίο γεγονός θα βρεθεί ραμμένο με επιμέλεια στο στρίφωμα του παλτού, θα γίνει η αιτία να διηγηθεί η γιαγιά σε όλους τον παιδικό της έρωτα με ένα Εβραιόπουλο, τον Ιάκωβο, που χάθηκε στα στρατόπεδα των Γερμανών κατακτητών, και να βρουν ένα δαχτυλίδι καλά κρυμμένο. Ένας αγώνας ξεκινά με σύμμαχο τον εγγονό της και τον φίλο του να εντοπίσουν τον Ιάκωβο και να του παραδώσουν το δαχτυλίδι. Θα καταφέρουν άραγε μετά από τόσα χρόνια να τον εντοπίσουν ζωντανό;
Μια ιστορία παιδικής αγάπης που μας ταξιδεύει στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ιστορία της.


Η άποψή μου:
(γράφει η Νάντια Παπαθανασοπούλου)
Όταν διαβάζω παιδική λογοτεχνία γυρίζω πίσω, στα δικά μου παιδικά χρόνια, τότε που με τις αγαπημένες μου Ζωρζ Σαρρή και Άλκη Ζέη διάβαζα και ταξίδευα με τις ιστορίες τους. Το συγκεκριμένο διήγημα με έκανε να νιώσω όπως και τότε: παιδί μέσα σε χρόνια ανέμελα και αθώα. Η ιστορία μας διαδραματίζεται στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Εκεί το παρελθόν μπλέκει με το παρόν και μας παρασύρει μαζί του. Η συγγραφέας έχει καταφέρει με πολύ έξυπνο τρόπο να μας μιλήσει για μια παιδική αγάπη που χάθηκε στο χρόνο, και στη διαδρομή της άτυχης επανασύνδεσής της, οι πληροφορίες για πληθώρα ιστορικών γεγονότων να δίνονται στον αναγνώστη χωρίς να κουράζουν.

Το παιδί μαθαίνει πολλές πληροφορίες που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, όπως για τη μεγάλη φωτιά του 1917, για την πλατεία Αριστοτέλους, την αγορά Μοδιάνο, καθώς επίσης και την κακή αντιμετώπιση που είχαν οι Εβραίοι από τους Γερμανούς, χωρίς όμως αυτό να σε κάνει να νιώθεις πως διαβάζεις "βαρετή" Ιστορία του παρελθόντος.

Το κείμενο και η πλοκή σε παρασύρει, ενώ η ανυπομονησία των δύο παιδιών, που θέλουν να βοηθήσουν τη γιαγιά Άννα να βρει τον παιδικό της έρωτα, είναι συγκινητική. Προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο για δώρο σε παιδιά δέκα χρονών και ακόμη μεγαλύτερα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Eύα Κασιάρου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Κανέλλα Στασινοπούλου
Ηλικία: Για παιδιά 9+ ετών
Σελίδες: 120 / Διαστάσεις: 14x21εκ.
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2017
ISBN: 978-618-5151-39-3


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Εύα Κασιάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε νηπιαγωγός, για να μη σταματήσει το παιχνίδι μεγαλώνοντας. Εργάστηκε για χρόνια σε δημόσια νηπιαγωγεία και από το 2002 μέχρι την συνταξιοδότησή της το 2012 ήταν αποσπασμένη στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται αρκετά χρόνια με την παιδική λογοτεχνία συγγράφοντας παιδικά μυθιστορήματα και παραμύθια. Παραμύθια της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Σύγχρονο Νηπιαγωγείο και Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού. Διηγήματα, θεατρικά έργα και παραμύθια της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς. Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των σχεδίων εργασίας του προγράμματος «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών» του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συνεργάτιδα του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου.
Έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα βιβλία της: "Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι" (2014), "Η κυρία Φτούσου σε spa ομορφιάς" (2015), "Μυστήριο στην αυλή" (2015), "Όνειρο γλυκό... σαν κουραμπιές" (2015), "Ο Λαχαπού από τη ζούγκλα της χώρας Καμαμπού" (2015), "Η κληρονομιά του παππού" (2016), "Ήσουν μόνο ένα παιδί" (2016), "Ξωτικομπερδέματα" (2016), "Το ξεχασμένο κλειδί" (2017).
Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα στο e-mail της.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr