Βιβλιοάποψη: "Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μια κρύα μέρα του Γενάρη στο νησί, ένας πατέρας με τον μικρό του γιο βλέπουν κάτι να ανεμίζει στην κορυφή του λόφου. Ένα γυναικείο σώμα κρέμεται απ’τις μεγάλες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Μια νέα κοπέλα έχασε τη ζωή της. Αυτοκτονία ή φόνος; Το σημείωμα που βρίσκεται στο σπίτι της παραπέμπει σε αυτοκτονία. Είναι όμως; Για κάποιους το σημείωμα δεν φτάνει για να αποδεχτούν αυτή την εκδοχή. Αλλά οι υποψίες τους δεν αρκούν ώστε να την αμφισβητήσουν. Τα στοιχεία, ανύπαρκτα, οι εμπλεκόμενοι, πολλοί. Η υπόθεση, σκοτεινή, περιπλέκεται όλο και περισσότερο καθώς σκηνές ζηλοτυπίας, ενδείξεις εκβιασμού και πληροφορίες για ναρκωτικά και περίεργες δοσοληψίες με τις απέναντι τουρκικές ακτές έρχονται στο φως.

Η αστυνομική έρευνα που ξεκινά μέσα στο σκοτάδι διεξάγεται παράλληλα με κάποιες σπουδαίες αλλαγές στη ζωή της Μαρίας Γεωργίου, της νεαρής αστυνόμου που γνωρίσαμε στο μυθιστόρημα "Ο νεκρός δολοφονήθηκε". Η έρευνα θα αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι αρχικά φαινόταν, και στην προσπάθειά της να λύσει τον γρίφο η Μαρία Γεωργίου θα ανακαλύψει πως κατά κάποιον τρόπο εμπλέκεται προσωπικά στην υπόθεση.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)
Ελληνική επαρχία. Μοναδική. Ήσυχη. Νεκρικά ήρεμη. Τίποτα δεν ταράζει την ησυχία της. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα νησί του Αιγαίου. Στις εσχατιές της χώρας -κι ας μη μας προκαθορίζει το που, η συγγραφέας.

Κι όμως, μέσα σε όλο αυτό το ακίνητο τοπίο έρχεται -από το προηγούμενο μυθιστόρημά της- η ηρωίδα της Έρης Ρίτσου, η αστυνομικός Μαρία Γεωργίου να ταράξει και πάλι τα φαινομενικά, στάσιμα νερά. Μόνο που τώρα κουβαλάει μια απέραντη μοναξιά, μια προσωπική απώλεια αγαπημένου προσώπου και ένα παιδί μέσα της. Εκτός αυτών, θα αντιμετωπίσει και τον θάνατο μιας νέας κοπέλας. Μιας νεαρής που θα βρεθεί κρεμασμένη σε κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Όλα δείχνουν αυτοκτονία. Όλοι, ακόμα και οι προϊστάμενοί της, την αποτρέπουν από το να ασχοληθεί περαιτέρω με την υπόθεση αυτή. Η Μαρία όμως έχει αμφιβολίες. Την οδηγούν σε αυτές κάποιες ενδείξεις. Πώς να τις αγνοήσει; Πού θα την οδηγήσουν; Πώς θα αντιμετωπίσει όλους αυτούς που αμφισβητούν τις ενδείξεις της περί δολοφονίας;

Μεθοδικά, βήμα-βήμα η κα. Ρίτσου στήνει αυτό το επαρχιακό σκηνικό θανάτου πέρα από τα γνωστά τερτίπια με αστυνομικούς υπερήρωες χολιγουντιανής κοπής. Ελάχιστα μας βάζει μέσα στα γραφεία τους και η όλη δράση τους ξετυλίγεται στους δρόμους και στα καφέ της μικρής πόλης. Στα χωράφια και στα σπίτια του νησιού, η ηρωίδα περιδιαβαίνει, λες και βρίσκεται στα βουλεβάρτα του Παρισιού ή του Σαν Φρανσίσκο. Κι αν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τής αφαιρεί την αίγλη μίας μεγάλης πόλης, η εσωτερική της διάθεση, η ορμή της, η αίσθηση του μέτρου και της δικαιοσύνης που τη διακατέχουν, τής τα αναπληρώνουν στο ακέραιο.

Μην περιμένετε να διαβάσετε σε αυτό το μυθιστόρημα λυσσαλέα κυνηγητά με δολοφόνους ή κακοποιούς που ξεφεύγουν ή σκληροτράχηλους αστυνομικούς που τσακίζουν κόκαλα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Η αφήγηση είναι σχεδόν δημοσιογραφική. Λιτή. Απέριττη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ώρες-ώρες και απογυμνωμένη από διάφορα, καλολογικά στοιχεία. Ωστόσο είναι ουσιαστική. Δυνατή και εις βάθος. Διαπερνάει μέσα από τον χαρακτήρα της ηρωίδας την ίδια τη γυναικεία οντότητα και ταυτότητα. Τη θέση της και την τοποθέτησή της σε μία κοινωνία. Σε μία κοινωνία μικρή και επαρχιακή.

Μία άλλη λοιπόν λογοτεχνική πρόταση, καλά δομημένη από μία λογοτέχνη που χειρίζεται την ελληνική γλώσσα ως ένα ηθικό εργαλείο, σε ένα μυθιστόρημα άκρως διασκεδαστικό, υπέροχο και εκπληκτικά ενδιαφέρον.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Έρη Ρίτσου
Σελίδες: 192
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2017
ISBN: 978-960-04-4867-2
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2019. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr