Βιβλιοάποψη: "Η μήτρα του κακού"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Έξι άντρες προσπαθούν να σώσουν τον Άνθρωπο απ’το απόλυτο Κακό.
Ένας συγγραφέας καταγράφει την προσπάθειά τους με τη μορφή μυθιστορήματος.
Κι ένας ερευνητής της κβαντομηχανικής πρεσβεύει πως τα πάντα είναι δυνατά, αλλά ακόμα δεν έχει ανακαλύψει μέσα του αν το πιστεύει.

Ο Frank Winders θα ταξιδέψει σ’αυτούς τους τρεις κόσμους χωρίς όμως, να κρατά κατά την επιστροφή του τη χειροπιαστή απόδειξη του εισιτηρίου που αποδεικνύει το ταξίδι.
Άραγε ο Frank Winders έζησε πράγματι σ’αυτές τις τρεις διαφορετικές παράλληλες πραγματικότητες ή βίωσε ένα lucid dream που οι προδιαγραφές του ξεπερνούν κατά πολύ τον ορισμό του ζωντανού ονείρου; Έκανε πράγματι διαδοχικές βουτιές σε τρεις παράλληλους κόσμους -όντας παρατηρητής και πρωταγωνιστής τους- ή όλο αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας λιποθυμίας που διήρκεσε μόλις 38 λεπτά;
Η «Μήτρα του Κακού» αποτελεί ένα δυνατό μυθιστόρημα, όπου η λογική και η πίστη μας αποκαλύπτουν έναν σκοτεινό κόσμο που απλώνει το θανατηφόρο του δίχτυ πέρα απ’τον χώρο του υπεραισθητού κι απειλεί να καταστρέψει τα πάντα.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)
Με το που αποφασίζεις να διαβάσεις αυτό το βιβλίο δεν ξέρεις αν θα το αγαπήσεις ή στην καλύτερη περίπτωση, θα το αφήσεις σε ένα ράφι σου αδιάβαστο να σκονίζεται μέσα στον χρόνο. Κι αυτό, όχι από κάποια περίεργη διάθεση ή έστω από άποψη ότι «εντάξει μία από τα ίδια κι αυτό».

Ναι, είναι αλήθεια ότι βιβλία αυτού του είδους έχουν κατακλύσει τα βιβλιοπωλεία. Ίσως κάποιος σκεφτεί ότι κάπου ο ένας συγγραφέας ίσως και να αντιγράφει «κλέβοντας ιδέες», από τον άλλον. Πιθανότατα ότι μετά τον Dan Brown το χάος. Συγχωρέστε με, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Κι εξηγούμαι.

Η Margaret P. Dalkour -κατά κόσμον, Μαργαρίτα Π. Κουλαδούρου- δεν συνέγραψε ένα ακόμα τέτοιο βιβλίο. Με όχημα το μυστήριο, το απροσδόκητο, με οδηγό της κάποιες γνωστές θεωρίες συνωμοσιολογίας, θρησκειολογίας και ερευνητικού εσωτερισμού, η συγγραφέας έγραψε ένα βιβλίο βαθιά θρησκευτικό. Δεν είναι τόσο σημαντική η πλοκή του κειμένου, που ωστόσο είναι αριστουργηματικά δομημένη, ούτε η πληθώρα των υπέροχων ηρώων της, ούτε καν οι αγωνιώδεις προσπάθειές τους να φτάσουν στο επιθυμητό γι'αυτούς αποτέλεσμα. Το σημαντικό του βιβλίου, είναι η ελπίδα, η πίστη στον σκοπό, η προσφορά στον συνάνθρωπο, και εν τέλει η αγωνία του ανθρώπου να περισώσει τη βαθιά πληγωμένη του ύπαρξη. Μία αγωνία που αποπνέει όλο της το κείμενο.

Υφαίνοντας μια παράξενη ιστορία έξι ανθρώπων μάς οδηγεί σε ατραπούς, γνωστές μεν σε όλους μας, αλλά παράλληλα και τόσο αμφιταλαντευόμενες ως προς την αποδοχή τους. Μας προτείνει το προφανές και εμφανές σε όλους μας. Μας δείχνει τον δρόμο, τον λιγότερο βαδισμένο. Μας αφήνει εν τέλει να προβληματιστούμε και να αποφασίσουμε αν οι δικές μας επιλογές μπορούν να ταυτιστούν με αυτές των ηρώων της. Κι αν η απάντησή μας είναι θετική, τότε να αναρωτηθούμε γιατί εμείς οδηγούμαστε συνήθως προς μία αντίθετη κατεύθυνση;

Η αρχιτεκτονική δομή του κειμένου ξεδιπλώνεται σελίδα τη σελίδα, περνώντας από το προφανές στο αδιευκρίνιστο. Από το παρόν των ηρώων, στο άχρονο παρόν των ιδίων. Από τις βαθιές τους εσωτερικές συγκρούσεις, στην ατέρμονη και συνεχή προσφορά τους. Οι συναντήσεις τους με πλάσματα ενός άλλου κόσμου, ενός κόσμου που η συγγραφέας μάς οδηγεί να τα πιστέψουμε ως υπαρκτά και καθ’ όλα αληθινά, και κυρίως οι αντιπαραθέσεις τους με βαθιές, κοινωνικές αξίες και αρχές όπως η σχέση γονέα-τέκνου, πιστού-Θεού-πίστης, οδηγούν τον αναγνώστη σε σχεδόν την απνευστί ανάγνωση του βιβλίου!

Η επιμέλεια του κειμένου θα μπορούσε να είναι πιο ενδελεχής και σίγουρα κάπως πιο προσεκτική. Η έρευνα της συγγραφέως -αν και εξαιρετική- θέλει πιθανόν λίγο περισσότερη προσοχή, π.χ. στις Η.Π.Α. σπανίως να υπάρχει ανάγκη να ανάψουν θερμοσίφωνα (το ζεστό νερό είναι σε διαρκή παροχή) ή στο Λονδίνο όταν μιλάνε για οικονομικές δοσοληψίες, συνήθως οι αγοροπωλησίες γίνονται σε λίρες Αγγλίας και όχι σε ευρώ.

Θα σταθώ όμως στο πλούσιο λεξιλόγιο της συγγραφέως, στην εμβριθή κατάδυσή της στην ανθρώπινη φύση, στη λεπτομερή ανάπτυξη της δράσης δημιουργώντας κατ’ ουσίαν και παράλληλα ένα βιβλίο μέσα στο ήδη υπάρχον. Επιπλέον, ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν η συνέχιση της ιστορίας του βιβλίου με τον επόμενο τόμο με τίτλο «Η μήτρα του κακού ΙΙ-Το συννεφόδεντρο», που θα φιλοξενηθεί σε επόμενη ανάρτησή μας, σύντομα!

Νομίζω πως το βιβλίο αδικείται, μένοντας στενά εντός ελληνικών ορίων. Έχει όλα τα προαπαιτούμενα για μία έκδοση σε ευρύτερο, αναγνωστικό κοινό και άλλων χωρών. Το μόνο που ίσως χρειάζεται είναι η «στοργή και η φροντίδα», που του αναλογούν από τον εκδοτικό οίκο Πηγή.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Margaret P. Dalkour
Σελίδες: 450 / Διαστάσεις: 14x21cm
Ημερ. έκδοσης: 12/07/2016
ISBN: 978-618-5231-09-5
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr