Βιβλιοάποψη: "Ο χορός των συμβόλων"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Το χάρισμα του Νικήτα Σαββάκη στα μαθηματικά προοιωνίζεται ένα λαμπρό μέλλον. Ωστόσο η μοίρα διαλύει την ανεμελιά και τον φέρνει αντιμέτωπο με μια σκληρή πραγματικότητα. Οι γονείς του μένουν άνεργοι κι αμέσως μετά έχουν ένα σοβαρό ατύχημα. Έτσι αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να εγκαταλείψει τα όνειρά του. Συντετριμμένος ψυχολογικά, ξεκινάει να δουλεύει ως σερβιτόρος και, στη συνέχεια, ως μεταφορέας. Σκέφτεται πληγωμένος τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα. Παρ’ όλα αυτά, η λατρεία του στην επιστήμη του θα τον οδηγήσει να αποδεχτεί μια μεγάλη πρόκληση, που ξεπερνάει ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα. Περνώντας από συμπληγάδες κι έχοντας τη βοήθεια της αγαπημένης του Έλενας, θα ακολουθήσει μια πορεία που θα τον οδηγήσει ψηλά.

Ένα μαγικό ταξίδι ψυχής από τον Ψηλορείτη και τα Χανιά ως το Κέιμπριτζ και το Όσλο, ένας χορός των δυσνόητων αριθμών, μια ωδή στη δύναμη και τη θέληση, κόντρα στη μοίρα και στους καιρούς.

Η άποψή μου:
(γράφει η Νάντια Παπαθανασοπούλου)
Χθες βράδυ τέλειωσα ένα βιβλίο, για το οποίο -κατά τη γνώμη μου- αξίζει τον κόπο να μιλήσω. Ο συγγραφέας είναι ο Μένιος Σακελλαρόπουλος. Δεν είχε τύχει να διαβάσω πάλι κάτι δικό του. Αρχικά μου άρεσε ο τίτλος και το εξώφυλλο. Όμως δεν θα μπορούσα να φανταστώ πόσο θα μου άρεσε ο χορός που έκαναν οι λέξεις του συγγραφέα μπροστά στα μάτια μου!

Οι ήρωες, απλοί άνθρωποι, καθημερινοί. Άνθρωποι που θες να τους κρατήσεις το χέρι και να τους πεις ότι όλα θα πάνε καλά. Άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι συγγενείς, οικογένειά σου.

Ο πατέρας, ένας περήφανος Κρητικός βιοπαλαιστής, καλός οικογενειάρχης που όμως μας αποδεικνύει ότι και οι περήφανοι αετοί πολλές φορές δειλιάζουν όταν τα φτερά τους τα νιώθουν κομμένα και προσγειώνονται ανώμαλα.

Η μάνα -αχ, αυτή η μάνα! Κυματοθραύστης όλης της οικογένειας. Μια ήσυχη δύναμη που κρύβει μέσα της μεγαλείο ψυχής. Μια λέαινα που θυσιάζει τα πάντα για τα παιδιά της. Η θυσία του ίδιου του εαυτού της είναι δεδομένη. Εκείνη που λυγίζει μα σηκώνεται και αναγκάζει με τον τρόπο της και τους υπόλοιπους να σηκωθούν μαζί της.

Ο γιος. Ένα παιδί που κάθε γονιός θα ήταν περήφανος να έχει. Ένα παιδί όμορφο μέσα και έξω. Ένα παιδί που ψαλίδισε όνειρα, όταν χρειάστηκε να "κολλήσει" όπως-όπως τα κομμάτια του σπιτιού του. Να ενώσει ένα παζλ που φαινόταν ότι δεν έχει τελειωμό από τα κομμάτια του. Ένα περήφανο παιδί, ένα έξυπνο παιδί, που μας αποδεικνύει πως η ζωή, αυτά που είναι να σου δώσει, θα στα δώσει κι ας σου βάζει τρικλοποδιές. Στις βάζει για να μάθεις, να πέσεις, να σηκωθείς, να εκτιμήσεις.

Έκλεισα το βιβλίο με γλυκόπικρα συναισθήματα. Με μια λύπη γι'αυτούς που έφυγαν, μια χαρά γι'αυτούς που τα κατάφεραν, μα κυρίως με μια ελπίδα για όλους μας. Γιατί όλα γίνονται για κάποιο λόγο και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο...


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Ελληνική λογοτεχνία
Θεματολογία: Κοινωνικό
Συγγραφέας: Μένιος Σακελλαρόπουλος
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 480 / Διαστάσεις: 14 x 21 cm
Ημερ. έκδοσης: 19/10/2017
ISBN: 978-618-01-2289-3
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr