Βιβλιοάποψη: "Μυστική δαντέλα"

---Επαναδημοσίευση: 14/06/2023---
---Αρχική δημοσίευση: 26/06/2017---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Σαν μυστική δαντέλα κεντήθηκε η ζωή της Ελισσώς, δίνοντάς της πόνο και μεγάλες απώλειες. Άνθρωποι που κίνησαν τα νήματα της ζωής της, την ανάγκασαν από κορίτσι να μεταμορφωθεί σε γυναίκα, σε μια μυστηριώδη γυναίκα· και από το νησί, βρέθηκε το 1922 στον Πειραιά και στο μπορντέλο της μαντάμ Χαρίκλειας, και από κει στην Αθήνα!
Στόχος της, να γίνει ισχυρή! Έτσι, η Φτώχεια έγινε Πλούτος, η Καλοσύνη μετατράπηκε σε Μίσος, η Αγάπη σε Οίκτο και ο Θάνατος σε Ζωή! Το πλήρωμα του χρόνου δεν είχε έρθει μόνο για την επιστροφή της Ελισσώς στο νησί αλλά και για να πληρώσουν όσοι της έκλεψαν τη ζωή. Τα μυστικά που βάφτηκαν με αίμα έπρεπε να αποκαλυφθούν και τη θέση της εκδίκησης στην καρδιά της Ελισσώς να πάρει η Λύτρωση!


Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2013 ήταν για μένα η «Μυστική Δαντέλα» της Μαρίας Γαβριελάτου. Πρωτοκυκλοφόρησε από την Ελληνική Πρωτοβουλία το 2013, επανεκδόθηκε το 2016 από την Όστρια κι έπειτα κυκλοφόρησε το 2020 από εκδόσεις Έξη (το παρόν άρθρο προσαρμόστηκε ανάλογα με εξώφυλλα και στοιχεία βιβλίου).

Η υπόθεση σχετίζεται με την εκδίκηση, η οποία όμως μεταμορφώνεται σε δικαία λύτρωση, αφού αυτός που πληγώνει, τελικά τιμωρείται και η Θεία Δίκη εξυψώνει τον αδικημένο, χαρίζοντάς του ό,τι στερήθηκε...

Το παλιό εξώφυλλο (Όστρια) είναι εμπνευσμένο από τη γιαγιά της συγγραφέως, όπως η ίδια έχει αποκαλύψει σε παρουσίασή της, ενώ το οπισθόφυλλο σε βάζει μέσα στο κλίμα του βιβλίου με λίγα λόγια. Επιτρέψτε μου μια μικρή παρατήρηση στο οπισθόφυλλο της έκδοσης από Όστρια: η πρωταγωνίστρια Ελισσώ ΔΕΝ συμμετέχει στο μπορντέλο της μαντάμ Χαρίκλειας ως ένα από τα κορίτσια της, καθώς εμένα μου γεννήθηκε αυτή η εντύπωση, διαβάζοντας την περίληψη.

Μια αγνή κοπέλα, μεγαλωμένη με στερήσεις σε ένα νησί (το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται πουθενά, καθώς η συγγραφέας επιθυμούσε ο καθένας από μας να το ονοματίσει κατά βούληση), αναγκάζεται να παντρευτεί τον ισχυρό του νησιού (ακόμα και αν αγαπούσε κάποιον συνομήλικό της), προκειμένου να γλυτώσει από τη φτώχεια τη μάνα και τ’αδέρφια της. Η ζωή της δεν είναι όπως την περίμενε, καθώς ο Λέανδρος Βραχνός αποδεικνύεται σκληρός, συμφεροντολόγος κι απάνθρωπος. Η Ελισσώ καταφέρνει και δραπετεύει από τα δεσμά της, για να καταφύγει στην Αθήνα, όπου τα επόμενα τέσσερα χρόνια μεγαλουργεί, με αποτέλεσμα την επιστροφή της στο νησί ως πλέον ισχυρής γυναίκας, που κοντράρεται σε δύναμη με το σύζυγό της. Σύντομα τα καλά κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια και οι μάσκες πέφτουν, ενώ δύναμη παίρνει από τα παιδιά της και από τον έρωτα της ζωής της... Στο τελευταίο κεφάλαιο η ιστορία ξεδιπλώνεται μετά από 60 χρόνια, αφήνοντάς μας συγκινημένους...

Η απλή γραφή που σου χαρίζει εικόνες από την παλιά εποχή είναι το ατού της συγγραφέως. Τα συναισθήματα που σου γεννιούνται κατά την ανάγνωση, ξεπηδούν αβίαστα και αδυνατείς να τα συγκρατήσεις. Πόση οργή να νιώσεις για τον φιλοχρήματο και σκληρό Λέανδρο; Πόση στεναχώρια για τα δεινά που βρίσκουν την κοπέλα; Αλλά και πόση περηφάνια όταν επιστρέφει πλούσια και δυνατή για να εκδικηθεί...

Προσωπικά δεν είμαι εκδικητικός άνθρωπος, αλλά απόλαυσα τον τρόπο που η πρωταγωνίστρια χειρίστηκε τη ζωή της: από μια άβουλη παιδούλα, που σαφώς είχε σχέδια για το μέλλον της σε μια δυνατή και με αυτοπεποίθηση γυναίκα που δε χαϊδεύει αυτιά. Το βιβλίο έδωσε ένα σπουδαίο προβάδισμα στη Μαρία Γαβριελάτου, ανάμεσα στις υπόλοιπες πρωτοεμφανιζόμενες συγγραφείς.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Μαρία Γαβριελάτου
Σελίδες: 570
Ημερ. έκδοσης: 2020
ISBN: 978-618-5240-32-5


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Μαρία Γαβριελάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε και εργάστηκε στον τομέα της αισθητικής κοσμετολογίας. Αγαπημένη της ενασχόληση αποτελούσε ανέκαθεν η κατασκευή έργων τέχνης. Όμως πάντα τη διεκδικούσε η συγγραφή. Από τα εφηβικά της χρόνια κατέγραφε τις σκέψεις της, αλλά και τις ιστορίες που ξεπηδούσαν από τη φαντασία της.

Επικοινωνήστε μαζί της στο e-mail της ή στη σελίδα της στο Facebook.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr