Βιβλιοάποψη: "Deadline"

---Δημοσίευση: 06/06/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μάρτιος 2020: Την πρώτη μέρα της καραντίνας μια κούτα φτάνει στο διαμέρισμα του αστυνόμου Στάβαρη. Όλες οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις που στοίχειωναν τον μέντορά του βρίσκονται κλεισμένες μέσα της. Αρνείται ν’ ασχοληθεί· του φτάνουν τα δικά του φαντάσματα. Με τον γέρο όμως ετοιμοθάνατο, δεν έχει καμία επιλογή. Του το χρωστάει... Τέσσερις φάκελοι, τέσσερις νεκροί, οι τρεις αυτόχειρες. Κανένας πραγματικός ύποπτος, κανένα στοιχείο που να συνδέει τα θύματα μεταξύ τους. Μέρα με τη μέρα οι νεκροί παίρνουν χώρο δίπλα τους. Η  Πέρσα, η σύντροφός του, βιώνει την αλλαγή του Στάβαρη, την αυξανόμενη πίεση να πιαστεί από ενδείξεις που δεν γίνονται ποτέ στοιχεία, την ακροβασία του στην άκρη των σκιών. Του δίνει διορία μέχρι το τέλος της καραντίνας για να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει, ούτε μια μέρα παραπάνω. Μετά η κούτα θα κλείσει για πάντα. Όταν όλα οδηγούνται σε αδιέξοδο, απομένει μια τελευταία πιθανότητα... Μήπως πίσω από τις αυτοκτονίες κρύβεται ένας κατά συρροή δολοφόνος, τόσο δόλιος και πειθαρχημένος, που τιθασεύει τους ψυχαναγκασμούς του και κρύβει όσα θα ταυτοποιούσαν τη μεθοδολογία του; Ένας δολοφόνος που δεν αρκείται να σκοτώσει, αλλά καταδικάζει τους οικείους των θυμάτων του να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στο σκοτάδι της ξαφνικής αυτοχειρίας των ανθρώπων τους. Πολλές εικασίες, μία βεβαιότητα: το deadline πρέπει να τηρηθεί. Και ο χρόνος ξεκινά από... τώρα. Ο Αντώνης Ζερβός κάνει το ντεμπούτο του στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας με το πρώτο μέρος της διλογίας «DEADLiNE».


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για τον αστυνόμο Στάβαρη. Έχει στη διάθεσή του μόνο 14 μέρες, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η καραντίνα του, για να διαλευκάνει τους μυστηριώδεις θανάτους τεσσάρων ατόμων. Στο πλευρό του επάξια βοηθός, η γυναίκα του, η Πέρσα, δικηγόρος, η οποία θα σταθεί αγόγγυστα δίπλα στον αγαπημένο της, συνδράμοντάς τον. Οι δύο τους θα αποτελέσουν ένα ανατρεπτικό δίδυμο και ο ένας θα συμπληρώσει τον άλλον. Ο κάθε φάκελος που καλούνται να ανοίξουν, σχετίζεται και με έναν νεκρό. Οι φάκελοι ανοίγονται ένας-ένας και δείχνουν να δυσκολεύουν το έργο τους. Τα κομμάτια ασύνδετα, τα ερωτήματα πολλά να σφυροκοπούν το κεφάλι τους.

Οι θάνατοι αφορούν αυτοκτονίες ή δολοφονίες; Και αν δεχτούμε ότι πρόκειται για δολοφονίες, τι είναι αυτό που θα αποτελέσει το κοινό σημείο σύνδεσής τους; Θα καταφέρουν στο τέλος να λύσουν τον γρίφο που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ο Ταβουλάρης; Σε κάθε περίπτωση, η κούτα με τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις πρέπει να κλείσει το δυνατόν συντομότερα.

Κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, ο αστυνόμος Στάβαρης με τη βοήθεια του υπολογιστή του και της Πέρσας, θα επιχειρήσει να εντοπίσει τον ένοχο. Ένα ταξίδι αναζήτησης του πραγματικού ενόχου, γεμάτο ανατροπές, ένταση και αγωνία. Ένα είναι σίγουρο: τα θύματα αποζητούν δικαίωση.

Ο συγγραφέας Αντώνης Ζερβός, μέσα από το αστυνομικό-ψυχολογικό μυθιστόρημά του, έχει δημιουργήσει ένα αγωνιώδες θρίλερ αναζήτησης της αλήθειας, εμπνευσμένος από την περίοδο της καραντίνας, μιας περιοριστικής περιόδου, όπου οι άνθρωποι επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αξίζει να αναφερθεί η επιλογή των πρωταγωνιστών που καλούνται να φέρουν σε πέρας την υπόθεση: αυτό του Στάβαρη και της Πέρσας. Το αστυνομικό δίδυμο δεν ακολουθεί τα χνάρια συνηθισμένων ντετέκτιβ, οι οποίοι απομονώνονται κοινωνικά, φέρουν ιδιοτροπίες και πνίγουν τον καημό τους στο αλκοόλ. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο ερωτευμένο ζευγάρι, το οποίο ζει τρυφερές στιγμές, ο ένας φροντίζει τον άλλον και τον συμπληρώνει στο μέγιστο βαθμό.

Το Deadline αποτελεί το πρώτο μέρος μιας συγκλονιστικής διλογίας, η οποία θα συναρπάσει τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας για την αμεσότητα του λόγου, την κινηματογραφική ροή της υπόθεσης, αλλά και για την παρουσία του μεταφυσικού στοιχείου σε αυτό. Μια υπόθεση που συνεχίζει να παίζει στο νου του αναγνώστη, ακόμα και όταν φτάνει στο τέλος της, αναζητώντας τη συνέχεια αυτής και την πορεία των ηρώων της. Τελικά, η προσοχή στις λεπτομέρειες είναι αυτή που θα δώσει τη λύση και θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα, όταν όλα δείχνουν να καταρρέουν. Αναμένουμε τη συνέχεια της ιστορίας!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Αντώνης Ζερβός
Σελίδες: 344
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2023
ISBN: 978-618-5520-79-3


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Αντώνης Ζερβός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη Ρόδο και στον Πειραιά.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Το «DEADLiNE» είναι το πρώτο του βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr