Βιβλιοάποψη: "Μη με ξεχάσεις"

---Δημοσίευση: 20/06/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η πρώτη σκέψη που έκανε έντρομη η Κορνίλια μόλις άνοιξε τα μάτια της κι αντίκρισε τα αμέτρητα σωληνάκια και τα τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα, ήταν ότι στη μνήμη της δεν υπήρχε η παραμικρή πληροφορία. Αδύνατον να θυμηθεί το όνομά της, να μαντέψει την ηλικία της ή την πόλη στην οποία βρισκόταν. Ήταν παντρεμένη; Υπήρχαν άραγε παιδιά; Ποιος πλήρωνε την ακριβή της νοσηλεία και πόσοι κοντινοί της άνθρωποι θα έρχονταν να την επισκεφτούν με τη χαρμόσυνη είδηση ότι η αγαπημένη τους είχε συνέλθει από το κώμα;
Η πόρτα του δωματίου της άνοιξε και ο γοητευτικός Εμανουέλ της συστήθηκε ως ο σύζυγός της. Ένας πετυχημένος πιλότος, που απλόχερα της πρόσφερε την αγάπη του και, επιπλέον, όλες τις ανέσεις μιας καλής ζωής. Μια σπάνια τύχη!  Ή μήπως όχι; Η Κορνίλια ήξερε. Μ’ έναν περίεργο τρόπο, ήξερε πως αυτή η ζωή δεν ήταν η δική της. Πεπεισμένη ότι καθόταν στο θρόνο μιας άλλης, έπρεπε αμέσως ν’ ανακαλύψει με ποιον τρόπο της είχε κλέψει τη ζωή... και πού πραγματικά βρισκόταν η προκάτοχός της. Έπρεπε πρώτα να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Πώς τόσοι άνθρωποι την είχαν αναγνωρίσει ως την εξαφανισμένη σύζυγo και γιατί ένιωθε πως τώρα κινδύνευε η ζωή της;


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Μυστήριο πράγμα η μνήμη. Κάποιες φορές ηθελημένα ξεχνάμε αλλά το πραγματικό μαρτύριο ξεκινά όταν δεν θυμόμαστε πραγματικά. Η Κορνίλια βρίσκεται σε αυτή την τελευταία δύσκολη και οδυνηρή θέση. Ποιος είναι άραγε αυτός ο άγνωστος που παρουσιάζεται ως σύζυγός της; Περνούσαν καλά μαζί; Είχαν παιδιά; Πόσα χρόνια ήταν παντρεμένη; Η προσπάθειά της να θυμηθεί κάτι, έστω και αμυδρά, της δημιουργεί πόνο ψυχικό και σωματικό κι αν η μνήμη της δεν επιστρέψει ποτέ;

Μοιραία κάνει αυτό που μπορεί, συλλέγει όποια πληροφορία πέσει στην αντίληψή της, μήπως και μπορέσει να βρει κάποια άκρη. Γνωρίζει ήδη ότι το τραύμα της είναι αποτέλεσμα ληστείας τη στιγμή που ο άντρας της έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι, από την άλλη ζούσε σε μια ασφαλή γειτονιά "πώς είναι δυνατόν να της συνέβη αυτό"; Ηταν δόλος, απάτη; Δεν μπορεί να ξέρει αλλά αγωνιά. «Μα γιατί δεν εργάζομαι;» αναρωτιέται.

Δεν μπορούσα να μη μπω στη θέση της, μια γυναίκα χωρίς παρελθόν αλλά με μέλλον. Επιτυχημένος σύζυγος, φαίνεται να την αγαπάει, ωραία συνοικία, πανέμορφο σπίτι και τώρα της φέρνει και μια οικιακή βοηθό να την προσέχει και αμέσως σκέφτομαι: γιατί τα ψάχνει; Ποια γυναίκα δεν θα ήθελε να ήταν στη θέση της; Η Κορνίλια όμως δεν το βάζει κάτω. Ιδιαίτερα τα πράγματα περιπλέκονται όταν παρουσιάζεται στο κατώφλι της ο Μάρκους, που δηλώνει εραστής της και συνειδητοποιεί ότι είχε πεισθεί να φύγει μαζί του.

Κάπου σε κάποια άλλη στιγμή μια γυναίκα με ξεχωριστές ικανότητες κερδίζει το λαχείο. Κι ένα κοριτσάκι η Φράνκα βλέπει μια νεκρή γυναίκα που αναπαύεται στον πάτο μιας λίμνης αλλά κανείς δεν την πιστεύει και το όνομα αυτής, Κορνίλια.

Ο Εμανουέλ από την άλλη μοιάζει απόμακρος, φειδωλός στις απαντήσεις του και συγκρατημένος. Αφήνει τον χρόνο να κυλάει ώσπου η γυναίκα του να συνέλθει από το σοκ ή μήπως τον συμφέρει να μη θυμηθεί;

Όταν η «Έκτη Αίσθηση» συναντά την «Αμνησία» του Στηβ Γουάτσον το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό γιατί εκεί που γνωρίζεις ή νομίζεις τουλάχιστον ότι ξέρεις την αλήθεια, προκύπτει ένα νέο στοιχείο που ανατρέπει το προηγούμενο. Ο αναγνώστης συμπάσχει και φοβάται να ανακαλύψει την αλήθεια σχεδόν ψιθυρίζει στην ηρωίδα να μην το ψάχνει άλλο και να ζήσει τη ζωή της από την αρχή. Μα εκείνη όπως είναι φυσικό ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Έτσι το τέλος του κάθε κεφαλαίου είναι τόσο συναρπαστικό που αμέσως ξεκινάς το επόμενο.

Το χειρότερο απ΄όλα είναι ότι αυτή η γυναίκα δεν νιώθει το σώμα, την οντότητα και την υπόστασή της. Πιστεύει ακράδαντα ότι έχει γίνει κάποιο λάθος και εκείνη είναι κάποια άλλη. Τότε πώς την αναγνωρίζει η Μάρτα, η άλλοτε κολλητή της φίλη; Πώς την αναγνωρίζει ο εραστής της; Γιατί η ίδια δεν νιώθει κάποιο συναίσθημα για τον άντρα της; Άραγε μαζί με τη μνήμη χάνονται και τα συναισθήματα; Η Κορνίλια θέλει απαντήσεις και τις θέλει αμέσως. Δεν αφήνει το χρόνο να κυλήσει, δεν ηρεμεί μέσα της παρά μόνο αν φτάσει στην μοναδική αλήθεια. Δεν εξετάζει το μετά, αν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την αλήθεια. Δεν έχει συμμάχους. Ούτε άλλους συγγενείς. Είναι αυτός και εκείνη και πρέπει να ξετυλίξει το κουβάρι της ζωής της και όπου τη βγάλει.

Για άλλη μια φορά η συγγραφέας μας εκπλήσσει τόσο με το θέμα όσο με τις ανατροπές της. Για άλλη μια φορά αποτυπώνει στο χαρτί την ψυχολογία των χαρακτήρων με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Έτσι, τους νιώθουμε σαν να μην είναι χάρτινοι αλλά οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Κλέβουμε λίγο χρόνο από την ανάγνωση για να συνομιλήσουμε μαζί τους, άλλες φορές είμαστε σύμφωνοι με τις αποφάσεις τους και άλλοτε τους μαλώνουμε. Όσο για το μεταφυσικό κομμάτι θα πω ότι δεν με ενοχλεί καθόλου. Μπορώ να πω ότι μου τράβηξε το ενδιαφέρον πέρα από οτιδήποτε άλλο. Ίσως η λογική μας να μην το δέχεται αλλά σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι – όχι απατεώνες- με ξεχωριστές ικανότητες, ακόμα και η αστροφυσική το παραδέχεται, όπως η γάτα ή ο σκύλος κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται κάποιες χαμηλές συχνότητες και φτάνουν στο κατώφλι ενός άλλου κόσμου. Μπορούν να δουν πράγματα που ένας φυσιολογικός άνθρωπος αδυνατεί. Δεν θέλω να τους ονομάσω αλαφρωίσκιωτους γιατί είναι κάτι απαξιωτικό αντίθετα μάλιστα θα έλεγα ότι όχι μόνο τους πιστεύω αλλά και τους ζηλεύω. Συνεπώς απόλαυσα όλες τις πτυχές της ιστορίας, τον τρόπο που όλα στο τέλος βρίσκουν τη λύση τους αλλά και το πώς συνδέονται πρόσωπα και καταστάσεις.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Σόνια Σαουλίδου
Σελίδες: 306
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2023
ISBN: 978-960-620-959-8


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Σόνια Σαουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Επικοινωνίες καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Slippery Rock University στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά ως δημοσιογράφος. Επίσης ανέλαβε την παρουσίαση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Το 2013 μετακόμισε στο Κέιπ Κόραλ της Φλόριντα, όπου η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε στη μικρή αυτή παραθαλάσσια πόλη ήταν να εργαστεί ως μεσίτρια. Εκεί ξεκίνησε στα μέσα του 2017 να γράφει το πρώτο της αστυνομικό θρίλερ, Το Ακρωτήρι των Κοραλλιών, το οποίο ολοκλήρωσε την ίδια χρονιά, με την επιστροφή της στην Ελλάδα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Ακολούθησαν από τις εκδόσεις BELL το Αμάρτημα της Κυρίας Ρέμικ, το 2021, το δεύτερο αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ της, και το μεταφυσικό θρίλερ Ο Φάρος του Κένεμπεκ, το 2022. Το Μη με Ξεχάσεις είναι το τέταρτο μυθιστόρημά της. Πλέον ζει στη γενέτειρά της με το γιο της. Επισκεφτείτε τη στο Facebook και στο Instagram.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr