Βιβλιοάποψη: "Η ανταλλαγή"

---Δημοσίευση: 21/05/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Λίνα παραείναι μικρή για να νιώθει εγκλωβισμένη. Η Αϊλίν παραείναι μεγάλη για να ξαναρχίσει απ’ την αρχή. Ίσως είναι η ώρα για μια ανταλλαγή... Όταν η Λίνα τα θαλασσώνει με μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά, καταφεύγει στο σπίτι της γιαγιάς της για να ξεκουραστεί, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει προ πολλού. Λίγο πριν κλείσει τα ογδόντα, η Αϊλίν έχει εγκαταλειφθεί από τον σύζυγό της και θα ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη. Αλλά το χωριουδάκι της στο Γιόρκσιρ δεν έχει και πολλούς διαθέσιμους κυρίους... Η Λίνα της προτείνει μια λύση: να ανταλλάξουν σπίτια για δύο μήνες. Η Αϊλίν θα ζήσει στο Λονδίνο για να αναζητήσει την αγάπη, και η Λίνα θα μείνει πίσω στο Γιόρκσιρ για να φροντίσει το σπίτι της. Αντιμέτωπη με έναν όχλο απείθαρχων συνταξιούχων, καθώς και τον ενοχλητικά τέλειο -και υπερβολικά ωραίο- ντόπιο δάσκαλο, η Λίνα ανακαλύπτει ότι δεν είναι τόσο απλό να αλλάξεις ζωή. Παράλληλα στο Λονδίνο, η Αϊλίν κάνει μεγάλο σουξέ με τους νέους της γείτονες, καθώς και στο online dating -όμως, μήπως το τέλειο ταίρι γι’ αυτήν βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι της απ’ ό,τι νόμιζε;


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
«Το φοβόμουν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, πασχίζω να βγάλω τη δουλειά, κάνω αδέξιες παρανοήσεις και παραλείψεις, όλα αυτά τα πράγματα που εγώ απλώς δεν κάνω ποτέ. Είναι και λες και από τότε που πέθανε η Κάρλα να έχω αλλάξει το καλό μου χέρι και να κάνω τα πάντα με το αριστερό, όχι με το δεξί».

Η 29χρονη Λίνα Κότον, η νεότερη ανώτερη σύμβουλος σε μια μεγάλη επιχείρηση, παθαίνει κρίση πανικού στην παρουσίαση ενός πρότζεκτ της εταιρείας και της ζητείται να απομακρυνθεί δύο μήνες για να ξεκουραστεί και να ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις της. Δύο μήνες διακοπές... Η Λίνα νιώθει να πνίγεται. Η απομάκρυνσή της από τη δουλειά είναι κάτι που τη φοβίζει, γιατί αναπόφευκτα θα έχει χρόνο να αναμετρηθεί με τον εαυτό της και την πρόσφατη απώλεια της αγαπημένης της αδερφής, Κάρλα.

Αποκούμπι και μοναδικό στήριγμά της, η γιαγιά της, Αϊλίν, η οποία ζει μόνη της σε ένα χωριό του Λονδίνου, από τη μέρα που ο παππούς Γουέντι την παράτησε για τη δασκάλα του χορού!

«Νιώθω λίγο ηλεκτρισμένη, όπως ένιωθα και στη δουλειά. Έχω να νιώσω αυτή την ορμή πάρα πολύ καιρό. Ξέρω ότι αυτό είναι το σωστό για τη γιαγιά, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται

Η Λίνα θα προτείνει στη γιαγιά της μια ιδιόμορφη ανταλλαγή. Η γιαγιά να πάει στο Λονδίνο να αναζητήσει μια νέα ευκαιρία στη ζωή κι εκείνη να πάρει τη θέση της στο Γιορκσάιρ και να φροντίσει το σπίτι της. Μια ανταλλαγή, που όπως θα φανεί μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος θα ωφελήσει και τις δύο να αντιληφθούν ποιο κομμάτι του εαυτού τους είχαν χάσει. Το κυριότερο, όμως, είναι να ξαναβρούν η μια την άλλη, ένα κομμάτι που έχασαν μέσα στο πένθος που βύθισε την οικογένεια.

Η συγγραφέας του αγαπημένου βιβλίου «Οι συγκάτοικοι», Beth O’Leary, επιστρέφει με ένα ακόμα ρομαντικό μυθιστόρημα που θυμίζει ζεστή αγκαλιά. Αξιοσημείωτη είναι η έξυπνη γραφή της συγγραφέως, η οποία με χιούμορ κι ακαταμάχητη γοητεία δημιουργεί χαρακτήρες με βάθος, τους οποίους δεν μπορείς παρά να αγαπήσεις. Στην «ανταλλαγή», αναμφίβολα ξεχώρισα τη γιαγιά Αϊλίν, η οποία με το ήθος και την ασίγαστη προθυμία της να κάνει πάντα το σωστό, θα στηρίξει την εύθραυστη εγγονή της, Λίνα, και θα την καθοδηγήσει να βρει το σωστό μονοπάτι στη ζωή της, ένα μονοπάτι χωρίς συναισθηματικά ραγίσματα.

Η «ανταλλαγή» συνιστά ένα απολαυστικό, αστείο μυθιστόρημα, το οποίο θα μας υπενθυμίσει πως ποτέ δεν είναι αργά για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Διαβάστε το. Και θα κολλήσετε κι εσείς... μπόλικη Αϊλίν!

Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Beth O’Leary
Μετάφραση: Δήμητρα Σταυρίδου
Σελίδες: 512
Ημερ. έκδοσης: 12/03/2024
ISBN: 978-618-03-3958-1


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Beth O’Leary (Μπεθ Ο’Λίρι) είναι Αγγλίδα συγγραφέας, απόφοιτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πρωτοεμφανίστηκε το 2019 με το μυθιστόρημα The Flatshare (Οι συγκάτοικοι, Πατάκης 2020), το οποίο ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έχει μεταφερθεί στη μικρή οθόνη.

Εντός του 2024 αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα The Wake-Up Call.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr