Βιβλιοάποψη: "Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων"

---Δημοσίευση: 20/05/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μπαίνεις στο βιβλίο αυτό και νομίζεις ότι ψάχνεις για έναν αρχαίο θησαυρό. Σύντομα τον βρίσκεις, αλλά έχε το νου σου: δεν είναι θησαυρός μόνο αυτό που λάμπει! Ψάξε, λοιπόν, καλά σε αυτά που οι άλλοι ονομάζουν σκουπίδια, κι ίσως τότε καταφέρεις να τον ανακαλύψεις. Και πάλι όμως, μην αρκεστείς σ’ αυτό που βλέπεις! Αν συνεχίσεις να ερευνάς στο εσωτερικό του θησαυρού, ίσως ν’ ανακαλύψεις κι εσύ τον μηχανισμό που κρύβει στα γρανάζια του τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου!

Όμως, είναι στ’ αλήθεια υπολογιστής;...




Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να καταφέρουν οι επιστήμονες να αποκρυπτογραφήσουν τον περίεργο χάλκινο μηχανισμό που βρέθηκε στα βάθη της θάλασσας, στα ανοιχτά των Αντικυθήρων, το 1900 μ.Χ. Για εσάς και το παιδί σας θα χρειαστούν 94 σελίδες, όρεξη για γρίφους, αίσθηση του χιούμορ και μια δόση αγάπης για την Ιστορία!

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς (με τη Νίκη Λεωνίδου στην εικονογράφηση) ασχολείται με τρόπο εκπαιδευτικό αλλά και παιχνιδιάρικο με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, σε μορφή escape book. Η περιπέτεια ξεκινά με αρχικούς ξεναγούς στο ταξίδι τους σφουγγαράδες που ανακάλυψαν τυχαία ένα ναυάγιο σε βάθος 60 μέτρων, ανασύροντας στην επιφάνεια αγάλματα (με σπουδαιότερο αυτό που στην πορεία ονομάστηκε «Ο Έφηβος των Αντικυθήρων»), αμφορείς και νομίσματα. Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος μετά την πρώτη ανακάλυψη για να ανασύρουν οι δύτες από τον βυθό μικρά, χάλκινα κομμάτια, που έμελλε να αποδειχθούν ένας περίπλοκος μηχανισμός και να χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου!

Περιγράφοντας την εξέλιξη των ερευνών, ο συγγραφέας βάζει τους μικρούς (και όχι μόνο) αναγνώστες στη διαδικασία να βρουν μόνοι τους τις απαντήσεις μέσω πολλαπλών επιλογών, να γράψουν τη δική τους εκδοχή της ιστορίας και να συνδέσουν σιγά-σιγά τα κομμάτια του παζλ. Με μόνιμο βοηθό έναν γλάρο, που απευθύνει τις σωστές ερωτήσεις και δίνει τα κατάλληλα στοιχεία για να κατανοήσουν τα παιδιά το μυστηριώδες εύρημα, το escape book κυλά ευχάριστα, προσφέροντας παράλληλα πολύτιμες γνώσεις. Πετυχαίνει να βάλει τα παιδιά να εξασκήσουν την κριτική τους σκέψη και να θέσουν σε λειτουργία τα γρανάζια του μυαλού τους, ακολουθώντας τα γρανάζια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων! Η λιτή, ασπρόμαυρη εικονογράφηση ταιριάζει με το ύφος του συγγραφέα, ο οποίος απευθύνεται σε αναγνώστες 9 ετών και άνω. Θεωρώ πάντως, ότι ακόμα και μεγαλύτερα παιδιά θα χρειαστούν τη βοήθεια ενός ενήλικα για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες, να λύσουν ενδεχόμενες απορίες και να κατανοήσουν εκτενέστερα τα δεδομένα του μηχανισμού.

Το βιβλίο θα το απολαύσουν οι λάτρεις της περιπέτειας και οι δυνατοί λύτες, που δε φοβούνται να μπουν στα βαθιά για να φτάσουν στην άκρη του νήματος. Ο Μανδηλαράς άλλωστε προειδοποιεί: «Αρκεί να μη σε πιάνει ναυτία με την ταραγμένη θάλασσα, γιατί θα ταλαιπωρηθείς. Έχω δει πολλούς να εγκαταλείπουν τη διαδρομή»...


Στοιχεία βιβλίου:
Σειρά: Escape Books / Κατηγορία: Δραστηριότητες
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου
Σελίδες: 96
Ημερ. έκδοσης: 30/10/2023
ISBN: 978-960-484-900-0


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Ασχολείται με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο από το 1997, είτε ως συγγραφέας είτε ως μεταφραστής, επιμελητής και σύμβουλος εκδόσεων. Έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία, κάποια απ’ αυτά έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό, κάποια έχουν βραβευτεί και κάποια, όπως οι σειρές «Η πρώτη μου Μυθολογία» και «Η πρώτη μου Ιστορία» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) έχουν αγκαλιαστεί όσο λίγα, από παιδιά και γονείς.

Βιογραφικό της εικονογράφου:
Η Νίκη Λεωνίδου σπούδασε Οπτική Επικοινωνία σε σχολή Καλών Τεχνών στην Αγγλία και δουλεύει ως εικονογράφος από το 2001. Περισσότεροι από 180 τίτλοι με ζωγραφιές της έχουν εκδοθεί σε Ελλάδα, Η.Π.Α, Κορέα και αλλού. Η ιστορία της “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Κατερίνα” επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλές κι εκδόθηκε στη συλλογή “Ιστορίες φιλαναγνωσίας” από τις εκδόσεις Ψυχογιός το 2011. Το παιδικό παραμύθι Looking for Misty που έγραψε και εικονογράφησε η ίδια ήταν υποψήφιο για το βραβείο KeyColours International Award-Kαλύτερο Εικονογραφημένο Παραμύθι, στο Βέλγιο το 2014. Είναι ενεργό μέλος της SCBWI στο Λονδίνο.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr