Βιβλιοάποψη: "Σέρλοκ Χολμς"

---Δημοσίευση: 15/05/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Όταν ο Δόκτωρ Ουάτσον αποφασίζει να συγκατοικήσει με τον ιδιόρρυθμο Σέρλοκ Χολμς, δεν μπορεί να φανταστεί ούτε το επάγγελμα του νέου του φίλου ούτε και την περιπέτεια που τους περιμένει.

Όλα ξεκαθαρίζουν όταν δύο διακεκριμένοι αστυνομικοί ζητούν τη βοήθεια του Χολμς σε ένα πολύ ιδιαίτερο έγκλημα. Ο γιατρός και ο ντετέκτιβ ακολουθούν τα ίχνη της ασυνήθιστης υπόθεσης, ώσπου να φτάσουν στην εξιχνίασή της.






Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Οι ιστορίες του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ προσελκύουν εδώ και δεκαετίες αναγνώστες όλων των ηλικιών. Σε όποια -εκδοτική ή τηλεοπτική- μορφή κι αν εμφανίζεται, ο διαστροφικά έξυπνος χαρακτήρας του Σέρλοκ Χολμς βρίσκει διαχρονικά τον τρόπο να παρασύρει παιδιά και ενήλικες στις περιπέτειές του. Για τους αναγνώστες, είναι πάντα παρήγορο να ξέρουν ότι στο τέλος, ανεξάρτητα από την περιπλοκότητα της υπόθεσης, η λύση από τον δαιμόνιο ερευνητή θα έρθει και μάλιστα με τρόπο που θα κάνει το μυαλό τους να... πάρει φωτιά!

Το βιβλίο από τη σειρά "Κλασικά Αριστουργήματα" των εκδόσεων Χάρτινη Πόλη, δεν αποτελεί εξαίρεση. Ξεκινώντας με μια σύντομη περιγραφή της γνωριμίας του Σέρλοκ Χολμς με τον άνθρωπο που θα εξελιχθεί στον καλύτερο φίλο και συνεργάτη του, τον δρ. Τζον Γουάτσον, το βιβλίο μάς παρουσιάζει την πρώτη υπόθεση που αναλαμβάνει το αχτύπητο δίδυμο του Ντόιλ.

Έχοντας τη φήμη ενός ιδιαίτερα ευφυή, αλλά ιδιότροπου ανθρώπου, ο Σέρλοκ Χολμς βρίσκει στο πρόσωπο του πρώην στρατιωτικού γιατρού τον νέο του συγκάτοικο, με τον οποίο θα μοιραστεί πολλά περισσότερα από ένα διαμέρισμα. Ο Γουάτσον δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι τον περιμένει, σύντομα ωστόσο θα διαπιστώσει ότι η μέχρι τότε συνηθισμένη καθημερινότητά του θα αλλάξει άρδην, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην αστυνομία σε υποθέσεις εξιχνίασης δυσεπίλυτων εγκλημάτων. Από την πρώτη υπόθεση που αναλαμβάνουν μαζί, ο Σέρλοκ αποδεικνύει ότι η παρατηρητικότητα και η ευφυία του τον καθιστούν τον ιδανικό άνθρωπο για να διαβάζει πίσω από τις λέξεις, να βρίσκει τα κρυμμένα νοήματα και να κάνει τις ερωτήσεις που θα οδηγήσουν στις σωστές απαντήσεις.

Το βιβλίο έχει το ύφος του κλασικού, που του δίνει μια μεγαλύτερη «σοβαρότητα» στον τρόπο γραφής, σε σχέση με άλλα εκδοτικά εγχειρήματα με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Αν και απευθύνεται σε αναγνώστες από 7 ετών, θα το πρότεινα για ηλικίες άνω των 10 ετών, καθώς το λεξιλόγιο είναι αρκετά δύσκολο για μικρότερα παιδιά. Αξίζει να διαβαστεί ως μια πρώτη (και δεύτερη και τρίτη αν έχουν υπάρξει προηγούμενες αναγνωστικές απόπειρες) γνωριμία με τον πιο ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ όλων των εποχών!


Στοιχεία βιβλίου:
Σειρά: Κλασικά Αριστουργήματα #18
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Άρθουρ Κόναν Ντόιλ
Μετάφραση: Αγγελική Γεωργιακάκη
Εικονογράφηση: Vincent Mallie
Σελίδες: 212
Ηλικία: Για παιδιά 7-10, 9-12
Ημερ. έκδοσης: 2023
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr