Βιβλιοάποψη: "Η παριζιάνικη βιβλιοθήκη"

---Δημοσίευση: 14/03/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Βασισμένο στην αληθινή ιστορία των ηρωικών βιβλιοθηκάριων της Αμερικανικής Βιβλιοθήκης του Παρισιού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Παριζιάνικη Βιβλιοθήκη φωτίζει ένα μικρό κομμάτι της Ιστορίας, ένα μέρος όπου το πάθος για τη λογοτεχνία ενέπνευσε μεγαλειώδεις πράξεις αγάπης και θάρρους.

Παρίσι, 1939: Νέα, φιλόδοξη και με θυελλώδες ταμπεραμέντο, η Οντίλ Σουσέ φαίνεται πως τα έχει όλα: έναν αφοσιωμένο και γοητευτικό σύντροφο και μια ονειρεμένη δουλειά στη Βιβλιοθήκη του Παρισιού. Όταν όμως οι Ναζί καταλαμβάνουν την Πόλη του Φωτός, η Οντίλ χάνει τα πάντα, ανάμεσα σε αυτά και την αγαπημένη της Βιβλιοθήκη. Και τότε, μαζί με τους συναδέλφους της, μπαίνει στην Αντίσταση με τα καλύτερα όπλα της: τα βιβλία! Κάποτε ο πόλεμος τελειώνει, και η Οντίλ, αντί να απολαύσει την ελευθερία, βιώνει τη μεγαλύτερη, την πιο ανείπωτη προδοσία.
Μοντάνα, ΗΠΑ, 1983: Ενώ η νεαρή Λίλι αναζητά απεγνωσμένα νέες περιπέτειες σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της πολιτείας της Μοντάνα, το ενδιαφέρον της κεντρίζει η μυστηριώδης γηραιά Παριζιάνα κυρία που κατοικεί σε ένα γειτονικό σπίτι. Καθώς το παρελθόν της αινιγματικής γυναίκας αρχίζει να ξεδιπλώνεται, η Λίλι ανακαλύπτει πως μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη γλώσσα, το πάθος της νοσταλγίας και μια άσβεστη παθιασμένη ζήλια, χωρίς να υποψιαστεί ούτε στιγμή το σκοτεινό, βαθιά κρυμμένο μυστικό που τις ενώνει.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μάγδα Μπάσιου)
Στο Παρίσι του 1939 η φιλόδοξη Οντίλ είναι λάτρης των βιβλίων και της πόλης της -μια πόλη γεμάτη μυστικά, όπως και η ίδια αναφέρει. Ο πατέρας της έχει διαφορετική άποψη αναφορικά με την απόφαση της κόρης του να ενταχθεί στην αγορά εργασίας, θεωρώντας πως η θέση της γυναίκας είναι δίπλα σε έναν καλό σύζυγο. Μάλιστα, προσπαθεί να της βρει τον κατάλληλο, μέσα από μια σειρά νεαρών που επισκέπτονται κατά καιρούς την οικία τους. Ανάμεσα σε αυτούς, η νεαρή Οντίλ θα γνωρίσει τον Πολ, έναν γοητευτικό αστυνομικό και η καρδιά της θα χτυπήσει άτακτα. Παράλληλα, θα ξεκινήσει να εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος στην Αμερικανική Βιβλιοθήκη. Ζει το όνειρο!

Την ίδια χρονική περίοδο, ο πόλεμος είναι προ των πυλών και οι Ναζί θα καταλάβουν το Παρίσι. Ο αδελφός της Οντίλ, ο άνθρωπος που την καταλαβαίνει πιο πολύ από τον καθένα, θα ενταχθεί στον πόλεμο. Ο κόσμος της κοπέλας καταρρέει. Η βιβλιοθήκη κινδυνεύει να κλείσει, καθώς μια μεγάλη λίστα βιβλίων απαγορεύονται από τους Ναζί και οι συνδρομητές της βιβλιοθήκης μεταφέρονται σε στρατόπεδα κράτησης. Η διευθύντρια της βιβλιοθήκης, ιδρύει τη Συνδρομητική υπηρεσία στρατιωτών, προωθώντας βιβλία στους παλαίμαχους στρατιώτες.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, στη Μοντάνα, η μικρή και φιλοπερίεργη Λίλη ζητά βοήθεια για μια εργασία που της έχει ανατεθεί στο σχολείο στη γηραιά γειτόνισσα της, την Παριζιάνα Οντίλ Σουσέ. Αργά και σταθερά, η μια θα βρει στην άλλη κοινά χαρακτηριστικά, την ίδια αγάπη για τη ζωή και μάλιστα η ηλικιωμένη θα δει στο πρόσωπο της Λίλι, τον εαυτό της σε μικρότερη ηλικία. Σύντομα, θα ανακαλύψουν πως τις ενώνει ένα μεγάλο, σκοτεινό μυστικό.

Η συγγραφέας Janet Skeslien Charles παρουσιάζει ένα συναρπαστικό μείγμα αληθινών ιστορικών γεγονότων και μυθοπλασίας με εστίαση στην Αμερικανική Βιβλιοθήκη του Παρισιού, εν μέσω της ναζιστικής κατοχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που φωτίζει άγνωστα ιστορικά μονοπάτια και συγκινεί μέσα από την προβολή των θαρραλέων βιβλιοθηκονόμων που με αυταπάρνηση αντιστέκονται στους Ναζί και δίνουν έναν μεγάλο αγώνα μέσα από την τροφοδοσία των στρατιωτών με ελπιδοφόρα αναγνώσματα.

Μια διαφωτιστική οπτική στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ιδωμένης μέσα από το ρόλο που έπαιξε η Παριζιάνικη Βιβλιοθήκη σε αυτή. Ένα βιβλίο-ύμνος στην απώλεια, στην ελπίδα, στη φιλία και στις ανθρώπινες σχέσεις που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της λογοτεχνίας σε χαλεπούς καιρούς. Αν σας αρέσουν τα ιστορικά βιβλία με αναφορές στο Παρίσι, η Παριζιάνικη Βιβλιοθήκη είναι για εσάς.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Janet Skeslien Charles
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Σελίδες: 528
Ημερ. έκδοσης: 28 Φεβρουαρίου 2023
ISBN: 978-960-190-972-1
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr