Βιβλιοάποψη: "Απόψε σου μιλάει το σπίτι σου"

---Δημοσίευση: 21/02/2024---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Έμμα Καρυωτάκη, Άλκης Καμπανός, Ζωή Δαλακλίδου, Δέσποινα Καραγεωργίου, Γεωργία Καντούνη, Γιώργος Καραμιχαηλίδης, Βασιλική Κόμνου -επτά τραγικές απώλειες νέων ανθρώπων, επτά τραγικές υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και γνώρισαν μεγάλη δημοσιότητα. Όμως, για το σπίτι τους, για τους δικούς τους ανθρώπους, κανείς τους δεν είναι απλώς μία υπόθεση...
Ο δημοσιογράφος Στρατής Λημνιός ξεπερνά το αυστηρό δημοσιογραφικό πλαίσιο και, με ευαισθησία και συγκίνηση, δίνει τον λόγο στους οικείους αυτών των νέων ανθρώπων, που έφυγαν από τη ζωή τόσο νωρίς και τόσο άδικα, να μιλήσουν για τους αγαπημένους τους. Αγάπη και πόνος, νοσταλγία και θυμός, αγαπημένες αναμνήσεις και ανάγκη να απαντηθούν τα άπειρα γιατί... Ένας φόρος τιμής που δεν μπορεί παρά να μας αγγίξει όλους!

«Απόψε σου μιλάει το σπίτι σου. Για μένα το σπίτι είναι το σημείο αναφοράς της ζωής μας. Όχι οι τοίχοι, αλλά τα βιώματα, τα ερεθίσματα, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι εικόνες, τα χρώματα, οι ήχοι και οι μυρωδιές του· οι γονείς μας, τα αδέλφια μας, η οικογένειά μας, τα αθώα μας χρόνια, τα όνειρα και τα καρδιοχτύπια μας. Όταν θέλεις να νιώσεις δυνατά συναισθήματα, πάντα γυρνάς πίσω στο σπίτι σου. Γιατί εκεί ακούς, ακόμη κι όταν ο χρόνος περνά, λόγια που σε έχουν καθορίσει. Εύχομαι σε όλους να μπορούν πάντα ν’ ακούν αυτές τις φωνές...»
---Στρατής Λημνιός---

Η άποψή μου:
(γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας)

«Στον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ αντίθετα στον καιρό του πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους».

Αυτή η σπουδαία φράση του Ηροδότου παραμένει διαχρονική μέχρι σήμερα, προκειμένου να αναδείξει την τραγικότητα που κρύβει ο θάνατος ενός ανθρώπου, πριν από τους γονείς του.

Υπάρχει όμως και άλλη μία περίπτωση, αυτή της τραγωδίας, μιας δολοφονίας ή ενός τροχαίου δυστυχήματος, όπου νέοι άνθρωποι «φεύγουν» νωρίτερα από τους γονείς τους. Επτά τέτοιες τραγικές ιστορίες καταγράφει ο Στρατής Λημνιός, όχι ως δημοσιογράφος, αλλά ως συγγραφέας.

Εξαιτίας της τραγικής τους μοίρας, αυτοί οι επτά άνθρωποι γίνονται πρωταγωνιστές μέσα από τα μάτια των συγγενών τους. Αφηγούνται τις υποθέσεις τους, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη. Η συγκίνηση και το δράμα ξετυλίγονται σελίδα-σελίδα για τον αναγνώστη και δεν μπορεί παρά να δακρύσει, αντικρίζοντας μπροστά του, το πρόωρο τέλος τους, την αδικία που πολλές φορές ξετυλίγει η ανθρώπινη ύπαρξη: οι νέοι άνθρωποι να φεύγουν πριν τους γηραιότερους. Οργή και μίσος θα ξυπνήσει στην καρδιά για τους θύτες καθώς τα θύματα, που έφυγαν, δεν δικαιώθηκαν ποτέ. Ποιά δικαίωση και δικαιοσύνη άλλωστε, μπορεί να υπάρξει όταν το τίμημα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου;

«Απόψε σου μιλάει το σπίτι σου» και μία κραυγή σπαραχτική αντηχεί ανάμεσα σε άδειους και λευκούς τοίχους, με τη χαρά της ζωής να έχει φύγει από αυτά τα σπίτια, αφήνοντας πόνο και κλάμα γοερό, μέχρι να στερέψει κάθε δάκρυ. Έπειτα, ο γοερός πόνος θα γίνει βουβός, αφήνοντας πίσω του ζωντανούς-νεκρούς τις οικογένειες των θυμάτων αυτών.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Στρατής Λημνιός
Σελίδες: 184
Ημερ. έκδοσης: 2023
ISBN: 978-618-215-125-9
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr