Βιβλιοάποψη: "Νεκρική σιωπή στο Μοναστήρι της Βαρκελώνης"

---Δημοσίευση: 28/11/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Ένας μοναχός της μονής της Πομπλέτ, ειδικός σε θέματα Τέχνης, δολοφονείται ενώ δουλεύει για την αποκατάσταση από τη φθορά του χρόνου ενός ιερού λειψάνου, εκτεθειμένου στο παρεκκλήσι μιας μονής καλογραιών στη Βαρκελώνη. Το περίεργο είναι ότι εξαφανίζεται και το ίδιο το ιερό λείψανο. Η αστυνόμος Πέτρα Ντελικάδο και ο βοηθός της Φερμίν Γκαρθόν, ερευνώντας την εκδοχή ότι και η δολοφονία και η κλοπή του λειψάνου αποτελούν έργο φανατικού θρησκευόμενου, ψάχνουν σκοτεινά ιστορικά αρχεία της Καθολικής Εκκλησίας που τους είναι παντελώς ξένα. Οδηγούνται στη σκοτεινή «Τραγική Εβδομάδα» στη Βαρκελώνη του 1909, όταν ξέσπασε η οργή του κόσμου εναντίον της Εκκλησίας, κάηκαν ναοί, καταστράφηκαν εκκλησιαστικά κειμήλια, φονεύτηκαν ιερωμένοι και λείψανα αγίων πετάχτηκαν στους δρόμους. Οι υποψίες στρέφονται και κατά της ισχυρής οικογένειας ευεργετών της μονής των καλογραιών, η οποία τότε είχε παίξει σημαντικό ρόλο κατά των επαναστατών. Πηγαίνοντας από έκπληξη σε έκπληξη μέχρι την απρόσμενη διαλεύκανση της υπόθεσης, η εισβολή της Πέτρας Ντελικάδο στον σιωπηλό μοναστηριακό κόσμο μάς ωθεί να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβαίνει τριγύρω μας χωρίς να το υποπτευόμαστε. Μαζί της, η συγγραφέας Αλίθια Χιμένεθ Μπάρτλετ, αποδεικνύει όσο ποτέ άλλοτε την ικανότητά της να πλέκει με δεξιοτεχνία, σαρκασμό και χιούμορ απροσδόκητες ιστορίες και να ερευνά τα μυστηριώδη βάθη της ανθρώπινης ψυχής.


Η άποψή μου:
(γράφει η Μαρία Σκούφου)
Σε ακόμα μια περιπέτεια έχουμε ξανά το γνωστό κι αγαπημένο δίδυμο, Πέτρα Ντελικάδο και Γκαρθόν, όπου πλέον τους βλέπουμε σε νέα φάση, με νέα πρόσωπα και συνθήκες στην προσωπική τους ζωή, που γεμίζουν με ρομαντισμό και χιούμορ το βιβλίο.

Η νέα υπόθεση που καλούνται να επιλύσουν είναι αρκετά περίεργη και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Βαρκελώνης καθώς έχουμε έναν φόνο και την απαγωγή μιας μούμιας μέσα σε μοναστηριακό χώρο! Συγκεκριμένα, βρέθηκε το πτώμα του αδελφού Κριστόμπαλ από το μοναστήρι της Πομπλέτ μέσα στη γυναικεία μονή ντελ Σαγράδο Κοραθόν, καθώς πήγαινε εκεί για να μελετά και να συντηρεί το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Ασέρθιο ντε Μοντκάδα, το οποίο μετά τον φόνο εκλάπη από δυο άτομα. Η μοναδική μάρτυρας της υπόθεσης καταλήγει νεκρή επίσης. Όλο αυτό κλονίζει συθέμελα μια τόσο θρησκευόμενη και ορθόδοξη Ισπανία και για άλλη μια φορά οι αστυνομικοί έχουν να διαχειριστούν και τις δημοσιεύσεις του Τύπου που οργιάζουν.

Η ηγουμένη της μονής, Μητέρα Γκιγιερμίνα, κάπως ιδιάζουσα προσωπικότητα για τα δεδομένα μιας ηγουμένης, αναλαμβάνει τη συνεργασία κι ενημέρωση στους αστυνομικούς. Στην πλοκή έχουμε και δυο μοναχούς, αρκετά καλούς γνώστες της Ιστορίας που προσπαθούν θεωρητικά να συνδέσουν τα γεγονότα με το παρελθόν και στρέφουν την έρευνα προς τα εκεί. Έτσι, μιλάμε για ένα ιστορικό-αστυνομικό μυθιστόρημα, με αρκετές αναφορές στα ισπανικά γεγονότα της Τραγικής Εβδομάδας, όπου αριστεροί εξεγερμένοι έκαψαν και βεβήλωσαν αρκετά εκκλησιαστικά κτίρια και μονές. Πώς συνδέονται όλα; Κάποιος θέλει να πάρει εκδίκηση για τους προγόνους του; Ποιός κάνει δωρεές επί γενιές στη μονή; Γιατί να απαγάγουν μια ιερή μούμια και να αφήσουν μέλη της σε κοινή θέα; Το σκήνωμα ήταν όντως άγιο;

Ένα σωρό ερωτηματικά γεννά αυτή η υπόθεση και πολλά άτομα ταιριάζουν στο προφίλ υπόπτου αλλά το τέλος δεν το περιμένει κανείς. Η θρησκευτική φύση του χώρου, η ιεραρχία και οι νόμοι που επικρατούν εντός της μονής δυσχεραίνουν την έρευνα καθώς κάθε μονή είναι κράτος εν κράτει και κρύβει τα ιερά της μυστικά. Η απολαυστική υπόθεση, χωρίς πολλά στοιχεία με κράτησε σε επαγρύπνηση. Η γραφή της Μπάρτλετ μου αρέσει πολύ αν και η μετάφραση ήταν παλιά. Πολύ χιούμορ, αγωνία, συγκίνηση και απρόσμενο τέλος.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ / ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ
Συγγραφέας: Alicia Gimenez Bartlett
Μετάφραση: Κρήτη Βόσσου, Παναγιώτα Καλετσάνου
Σελίδες: 380
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2012
ISBN: 978-960-438-144-9


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Αλίθια Χιμένεθ Μπάρτλετ είναι Ισπανίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στον κόσμο. Στη θέση αυτή την ανέδειξε αυτή εδώ η αστυνομική σειρά μυθιστορημάτων, ένα από τα οποία είναι και το ανά χείρας, όπου πρωταγωνιστεί η αστυνόμος Πέτρα Ντελικάδο. Γεννήθηκε στην πόλη Αλμάνσα, της περιοχής Αλμπαθέτε της Ισπανίας το 1951. Σπούδασε φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, πόλη στην οποία ζει από το 1975. Έχει δημοσιεύσει πολλά κείμενα με κυριότερα τα μυθιστορήματα Una habitacion ajena (βραβείο Femenino Singular 1997) και Dios de amor y enganos. Της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Raymond Chandler για το σύνολο του έργου της.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr