Βιβλιοάποψη: "Η τιμωρία"

---Δημοσίευση: 31/10/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Αρχιφύλακας Μπάρμπαρα Χέιβερς και ο Επιθεωρητής Τόμας Λίνλεϊ καλούνται να διαλευκάνουν ένα έγκλημα που απειλεί να κλονίσει συθέμελα την κοινωνία μιας ειδυλλιακής μεσαιωνικής πόλης στην Αγγλία. Η φιλήσυχη κοινότητα του Λάντλοου αναστατώνεται όταν ο ιερωμένος Ίαν Ντρούιτ κατηγορείται για ένα σοβαρό έγκλημα. Λίγο αργότερα, ο Ίαν εντοπίζεται νεκρός μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Αυτοκτόνησε; Ή δολοφονήθηκε; Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Όμως η Μπάρμπαρα έχει την έντονη αίσθηση πως κάτι της διαφεύγει. Μια προσεκτική ματιά στους φαινομενικά συνηθισμένους κατοίκους του Λάντλοου αποκαλύπτει ότι όλοι τους σχεδόν έχουν κάτι να κρύψουν.
Ένα αριστοτεχνικό θρίλερ που αποδεικνύει γιατί η Τζορτζ είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες σύγχρονες συγγραφείς.

Η άποψή μου:
(γράφει η Μαρία Σκούφου)
Βρισκόμαστε στο Λάντλοου, στο Σροπσάιρ κι έχουμε να κάνουμε με ένα πολυσέλιδο, κλασικό αστυνομικό. Ενώ γράφτηκε το 2017, διαβάζοντάς το νόμιζα ότι περιέγραφε άλλη χρονολογία! Θεωρώ πως είχε πολλές κοιλιές, με κομμάτια που δεν χρειάζονταν. Ενώ εξετάζει συνεχώς τις συνθήκες του εγκλήματος και τη σειρά των ενεργειών που έγιναν, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Εγκεφαλικά σε κάνει να περιμένεις την απείρως μικρή λεπτομέρεια που δεν πρόσεξε κανείς και που θα ανατρέψει όλη την πλοκή, καθώς τα κίνητρα και οι ακολουθίες δεν βγάζουν νόημα. Οι ύποπτοι είναι πολλοί, όπως και τα πιθανά σενάρια όσο προχωρά, προσθέτοντας νέες μικρές πληροφορίες. Το τοπίο ξεκαθαρίζει μόνο λίγο πριν το τέλος...

Συναντώνται τέσσερα διαφορετικά κομμάτια του παζλ σε ένα λογοτεχνικό σταυροδρόμι: πρώτον, ο ιερωμένος Ίαν Ντρούιτ που βρίσκεται νεκρός τη νύχτα που συνελήφθη/βρισκόταν υπό κράτηση. Δεύτερον, ο Γκάρι Ράντοκ ο αστυνομικός στου οποίου τη βάρδια έγινε η φύλαξη του κρατούμενου. Τρίτον, το ίδιο βράδυ μια τετραμελής παρέα νέων βγαίνουν να γιορτάσουν το τέλος του εξαμήνου και συλλαμβάνονται από τον Ράντοκ (αυτοί είναι η Μίσα, η Ντίνα, ο Μπρούτους και ο Φίνεγκαν Φρίμαν).

Τέλος, έχουμε την αστυνομική ομάδα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, που θα ασχοληθεί με τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αποτελούμενη από τους Τόμας Λίνλει, Μπάρμπαρα Χέιβερς και Ίζαμπελ Άρντερι.

Για κάθε στοιχείο που δείχνει πως πρόκειται για αυτοκτονία του ιερωμένου, λόγω της φύσης των κατηγοριών (παιδεραστία), προκύπτει ένα στοιχείο που αποδεικνύει τη δολοφονία του. Με αφορμή έναν νεκρό, μαθαίνουμε για τα μυστικά της νεαρής παρέας, για τις οικογενειακές ιστορίες των πρωταγωνιστών, για το θέμα του αλκοολισμού της αρχιεπιθεωρήτριας Άρντερι, που περιγράφεται πολύ ρεαλιστικά και λεπτομερώς και συγκινεί πολύ. Από τη μια, στοιχεία καταχρήσεων και ασυδοσίας κι από την άλλη, το στοιχείο της αθωότητας ώσπου αντιλαμβανόμαστε την πικρή αλληλουχία γεγονότων και κινήτρων. Τα συνεχή ευρήματα αλληλοαντικρουόμενων στοιχείων μού θυμίζουν το κλίμα που ένιωθα, διαβάζοντας το "Υπόθεση Τζέικομπ".
Θα ήθελα να μεταφραστούν κι άλλα βιβλία της συγγραφέως.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Elizabeth George
Μετάφραση: Γιώργος Ξενίας
Σελίδες: 872
Ημερ. έκδοσης: 11/10/2021
ISBN: 9789601908823


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Ελίζαμπεθ Τζορτζ είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων που έχουν αναδειχθεί σε μπεστ σέλερ στη λίστα των New York Times. Έχει γράψει είκοσι μυθιστορήματα στην κατηγορία του ψυχολογικού θρίλερ, τέσσερα νεανικά μυθιστορήματα, ένα βιβλίο non fiction και δύο συλλογές διηγημάτων.

Το έργο της έχει τιμηθεί με τα βραβεία Anthony και Agatha, ενώ έχει αποσπάσει δύο υποψηφιότητες για το βραβείο Edgar. Έχει επίσης κατακτήσει το πρώτο βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Τζορτζ ζει και εργάζεται στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, στις ΗΠΑ.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr