Βιβλιοάποψη: "Ένα τελευταίο γράμμα από την Ελλάδα"

---Δημοσίευση: 31/10/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μια ιστορία καθηλωτική, ανατρεπτική και συγκινητική που μας ταξιδεύει στην ομορφιά του έρωτα και της τρυφερότητας αλλά και τις αιώνιες ομορφιές της Ελλάδας, ιδανική για τους θαυμαστές της Karen Swan και της Victoria Hislop.
Συντετριμμένη από τον θάνατο της μητέρας της, η Σόφι λαχταρά να δραπετεύσει από ένα άδειο σπίτι γεμάτο αναμνήσεις. Έτσι, όταν μια τυχαία ανακάλυψη στα πράγματα της μητέρας της φωτίζει ένα κομμάτι του παρελθόντος της για το οποίο η Σόφι δεν γνωρίζει τίποτα, η νεαρή γυναίκα αρπάζει την ευκαιρία να βρει παρηγοριά και σκοπό στη ζωή. Η ειδυλλιακή, μεσαιωνική Μεθώνη την περιμένει... Ωστόσο, η Σόφι πρόκειται να ανακαλύψει πολλά περισσότερα από τα μυστικά της μητέρας της. Ανάμεσα στα γαλήνια νερά και τις φιλόξενες ταβέρνες, οι κάτοικοι της Μεθώνης προσφέρουν στη Σόφι τις απαντήσεις που αναζητά, μα και έναν απροσδόκητο έρωτα και, αν τη δεχτεί, μια πρόκληση για να ζήσει την ευτυχία. Περπατώντας στον δρόμο που χάραξε η μητέρα της, θα αναζητήσει το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της...


Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Κορίτσι έρχεται στην Ελλάδα από την Αγγλία, γνωρίζει ντόπιο αγόρι, ερωτεύονται. Ένα κλασικό love story; Όχι απλά.

Στο «Ένα τελευταίο γράμμα από την Ελλάδα», η ηρωίδα πενθεί τον θάνατο της αγαπημένης της ζωγράφου μητέρας, ορκίζεται στον εαυτό της να βρει τον πέμπτο και τελευταίο πίνακα της συλλογής της και η αναζήτησή της καταλήγει σε ελληνικό έδαφος, στη Μεθώνη. Εκεί, όπου η μητέρα της ταξίδευε τα καλοκαίρια για να αντλήσει έμπνευση από την ομορφιά του ελληνικού τοπίου για τα επόμενα έργα της -έτσι τουλάχιστον έλεγε στην οικογένειά της.

Όπως όμως ανακαλύπτει η Σόφι, όταν τα ίχνη του πίνακα την οδηγούν στη Μεσσηνία, η τέχνη δεν ήταν το μοναδικό, ούτε το πιο ισχυρό κίνητρο της Λίνζι για τα ταξίδια της στην Ελλάδα. Ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της, η επίσκεψη στη Μεθώνη αποδεικνύεται σημαδιακή και για την ίδια, καθώς μαθαίνει πράγματα για την οικογένειά της που ποτέ δεν είχε φανταστεί και, εντελώς ανέλπιστα, βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός Έλληνα ψαρά. Η Σόφι ερωτεύεται τον Θεόφιλο, τη Μεθώνη και το ελληνικό φαγητό και σύντομα αναγκάζεται να επανεξετάσει όλη της τη ζωή. Το καλοκαίρι αυτό ήταν γραφτό να αλλάξει όσα πίστευε μέχρι τότε για το παρελθόν της, αλλά και να καθορίσει το μέλλον της...

Στο συγγραφικό της ντεμπούτο, η Emma Cowell (μάς) ταξιδεύει στην Ελλάδα, την οποία αγαπά ιδιαίτερα. Μας συστήνει δυο νέους ανθρώπους φαινομενικά αταίριαστους, οι οποίοι σύντομα συνειδητοποιούν ότι τους ενώνει κάτι πολύ βαθύτερο από την έλξη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον. Η εξερεύνηση και η εξέλιξη της μεταξύ τους σχέσης χαρίζει στον αναγνώστη τη ρομαντική ιστορία που θα περίμενε από ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ωστόσο, παρά το έντονο αισθηματικό του στοιχείο, το βιβλίο πραγματεύεται επίσης την απώλεια, την εξωσωματική γονιμοποίηση, τις τοξικές σχέσεις και την ενδοοικογενειακή βία.

Ως γυναίκα, οφείλω να καταθέσω την ένστασή μου για το τι θεωρείται υγιής ερωτική σχέση για την πρωταγωνίστρια, η οποία φαίνεται να επαναλαμβάνει ένα μοτίβο αποδοχής προβληματικής ανδρικής συμπεριφοράς, που μόνο μέχρι ένα σημείο αναγνωρίζεται ως τέτοια.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Emma Cowell 
Μετάφραση: Θεοδώρα Δ. Δαρβίρη
Σελίδες: 480
Ημερ. έκδοσης: 14/06/2023
ISBN: 978-960-190-983-7


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Emma Cowell ζει στην Κορνουάλη με τον σύζυγό της Τόνι και το γούνινο μωρό τους, μια υπέροχη ρωσική μπλε γάτα, την Papoushka Gerald Cowell. Πρώην ηθοποιός και παρουσιάστρια του BBC, η Emma έχει εργαστεί στον τομέα συγκέντρωσης χρημάτων για τμήματα παιδικής παρηγορητικής φροντίδας την τελευταία δεκαετία, και σήμερα είναι επικεφαλής της εθνικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Together for Short Lives. Το πέρασμα από την υποκριτική και την παρουσίαση στη συγγραφή ήταν φυσική εξέλιξη, δεδομένου ότι η αφήγηση ιστο­ριών βρίσκεται στο επίκεντρο της καριέρας της μέχρι σήμερα. Εκτός δουλειάς, η Emma είναι φανατική ψαράς και κατείχε το ρεκόρ της Κορνουά­λης για πάνω από 10 χρόνια, μέχρι που έχασε τα σκήπτρα της πρωτοκαθεδρίας. Δεν το έχει ξεπεράσει ακόμα, αλλά προσπαθεί να παραμείνει ήρεμη κάνοντας γιόγκα, ενώ είναι λάτρης του reformer pilates. Επίσης, ως ενθουσιώδης γλωσσομαθής, η Emma προσπαθεί να μάθει ελληνικά για να διατηρήσει την τρυφερή σχέση της με τη χώρα στην οποία εκτυλίσσεται το συγγραφικό ντεμπούτο της "Ένα τελευταίο γράμμα από την Ελλάδα", το οποίο εκδόθηκε από την Harper Collins το 2022.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr