Βιβλιοάποψη: "Πάρε ανάσα"

---Δημοσίευση: 21/09/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Σίλβια Κώτσου έχει επιστρέψει στη Χαλάστρα, όπου μεγάλωσε, μαζί με τις δύο ανήλικες κόρες της. Εργάζεται ως δύτρια στις τοπικές μυδοκαλλιέργειες στο Δέλτα Αξιού. Η Σίλβια και οι κόρες της έχουν επιζήσει μιας εγκληματικής επίθεσης στην Αθήνα, κατά την οποία δολοφονήθηκαν ο πατέρας της και ο άντρας της. Το παρελθόν εμφανίζεται και πάλι μπροστά της, όταν ο δικηγόρος της οικογένειάς της ανασύρεται νεκρός από τη θάλασσα των μυδιών. Το πρόσωπό του είναι βαμμένο με γυναικείο μακιγιάζ. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο αστυνόμος Λάζος. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και τίποτα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, καθώς η Σίλβια Κώτσου κρύβει το κλειδί της υπόθεσης, τους Νυχτοβάτες.

Ένα ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια τη Σίλβια Κώτσου και τον αστυνόμο Λάζο.

Η άποψή μου:
(γράφει η Ρούλα Κεφάκη)
Το ομολογώ: Είμαι από τους αναγνώστες που έχουν ξεστομίσει ουκ ολίγες φορές «Δεν προτιμώ τους Έλληνες συγγραφείς». Εκπαιδευμένη στην αστυνομική λογοτεχνία της Βόρειας Ευρώπης -και όχι μόνο- όπου έχουν μαζευτεί πολλές εξαιρετικές πένες, η σύγκριση (που αν και δεν είναι εκ των ων ουκ άνευ, γίνεται χωρίς σκέψη) φαίνεται δύσκολη. Ίσως και άδικη. Μου αρέσει να μεταφέρομαι σε μακρινούς, κρύους κόσμους (μόνο αναγνωστικά, μη μου στερείτε τον ήλιο μου), εκεί όπου όλα κρύβονται πιο εύκολα πίσω από τα σκοτάδια, μοιάζουν εξ' ορισμού πιο μυστηριώδη.

Ενδεχομένως γι'αυτό δε μου φάνηκε καθόλου ξένος, αν και Έλληνας, ο Σίμος. Η ιστορία του «Πάρε Ανάσα», τοποθετημένη στον δικό μας Βορρά, με επίκεντρο τις μυδοκαλλιέργειες του Δέλτα Αξιού, έχει αυτή τη... μουντίλα που μπαίνει στο πετσί σου, όσο διαβάζεις, τη βαριά ατμόσφαιρα μιας επαρχιακής πόλης, που έχει μάθει να προστατεύει τα μυστικά της.

Η Σίλβια Κώτσου εγκαταλείπει την Αθήνα, μετά από μια οικογενειακή τραγωδία: μια ένοπλη επίθεση στο πατρικό της άφησε νεκρούς τον πατέρα και τον άντρα της και με ανίατη εγκεφαλική βλάβη, λόγω τραυματισμού από σφαίρα, τη μητέρα της. Μαζί με τις έφηβες κόρες της, επιχειρεί να προσαρμοστεί στη νέα ζωή σε μια μικρή κοινωνία, παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο. Με οδηγό μια αμφιλεγόμενη μέθοδο θεραπείας της ψυχολόγου μητέρα της και τη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών, στήνει μαεστρικά σκηνές αναπαράστασης για χάρη των πελατών της, των Νυχτοβατών, που λαχταρούν να αναβιώσουν στιγμές του παρελθόντος τους. Το δικό της παρελθόν είναι όμως εκείνο που θα καταλήξει να την κυνηγά, αυτό που πίστεψε ότι άφησε πίσω της στην Αθήνα, αλλά την ακολούθησε μέχρι τη γενέτειρά της.

Βασικό ρόλο στην ιστορία παίζει ο αστυνόμος Λάζος, ο οποίος δεν είναι άγνωστος στη Σίλβια. Πέντε χρόνια πριν την εμπλοκή του στη διερεύνηση των φόνων στη Χαλάστρα, είχε αναλάβει τη διαλεύκανση της φονικής επίθεσης στην οικία Κώτσου -χωρίς επιτυχία. Ο Λάζος αναζητά την αλήθεια πίσω από τους Νυχτοβάτες, ενώ έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά του φαντάσματα, τις αναμνήσεις που τον κρατούν αιχμάλωτο, αλλά παράλληλα ζωντανό.

Το παρελθόν καθορίζει απόλυτα το παρόν στο «Πάρε Ανάσα»: η αναμόχλευση των αναμνήσεών μας είναι τελικά μια θεραπευτική πρακτική; Μπορεί η αναβίωση στιγμών του παρελθόντος να αποβεί λυτρωτική ή μας αναγκάζει να ζούμε ξανά τον πόνο του ψυχικού τραύματος, μέχρι να γίνει αβάσταχτος; Οι θαρραλέοι καλούνται να βουτήξουν στο μυθιστόρημα του Σίμου για βρουν τις απαντήσεις. Θα χρειαστεί πάνω από μία ανάσα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Δημήτρης Σίμος
Σελίδες: 344
Ημερ. έκδοσης: 11/05/2023
ISBN: 978-618-03-3563-7


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Δημήτρης Σίμος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1987. "Τα Βατράχια", η πρώτη του συγγραφική δουλειά, έλαβαν την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος Ασημένια Σελίδα, ενώ ήταν και υποψήφιος για το βραβείο Νέου λογοτέχνη του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.

Δραστηριοποιείται παράλληλα ως σεναριογράφος. Η σειρά βιβλίων «Σκοτεινά νερά» διασκευάζεται για τηλεοπτική σειρά, ενώ το ψυχολογικό θρίλερ "Σώσε με" θα προβληθεί στη μικρή οθόνη τη σεζόν 2022-2023 σε σενάριο του Δημήτρη Σίμου.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr