Βιβλιοάποψη: "Η ξηρασία"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Η Αυστραλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ κι έναν αιώνα, και στη μικρή πόλη της Κιβάρα έχει να βρέξει δύο ολόκληρα χρόνια. Οι εντάσεις που υποβόσκουν στην κοινότητα γίνονται αφόρητες όταν τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται νεκρά. Όλοι θεωρούν ότι ο αρχηγός της οικογένειας Χάντλερ, ο Λιουκ, αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη σύζυγο και τον εξάχρονο γιο του.

Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων και, παρά τη θέλησή του, αναγκάζεται να συμμετάσχει στην έρευνα. Καθώς τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και η καχυποψία απλώνεται στην πόλη, ο Φαλκ υποχρεώνεται να έρθει αντιμέτωπος με μυστικά από το δικό του παρελθόν που αναδύονται στην επιφάνεια όταν αμφισβητεί την αλήθεια για το έγκλημα του φίλου του.

Το δυναμικό ντεμπούτο της Jane Harper αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, σαρώνοντας τα βραβεία, ενώ μεταφέρεται ήδη στη μεγάλη οθόνη με παραγωγό τη Ρις Γουίδερσπουν και τον Έρικ Μπάνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Βαγγέλης Τάτσης)
«Η ξηρασία» είναι ένα κείμενο γραμμένο από την Harper, η οποία κινείται με απλό και αιφνιδιαστικό τρόπο δίνοντας στον αναγνώστη την ευκαιρία να διαβάσει το βιβλίο με μιαν ανάσα. Δεν έχει καμία αναγνωστική δυσκολία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν «ζυγαριά» των Steven King και John Connoly. Έχει μια οπτική δυναμική με ήρωες γήινους που κρύβουν καλά κάτω από την αμερικανική ιδιοσυγκρασία τα μεγάλα εγκλήματα και που καλείται να εξιχνιάσει εκείνος, ο οποίος διακατέχεται από το αίσθημα του δικαίου.

Το αμερικάνικο σκηνικό είναι πολύ έντονο με πολύ όμορφες διακυμάνσεις στους χαρακτήρες και με μια ηθοπλαστική προσέγγιση. Αναμφισβήτητα είναι ένα βιβλίο παραλίας που θα κάνει τον αναγνώστη να περνά ευχάριστα και με το κατάλληλο σασπένς. Η απλή γραφή και συνάμα η κινηματογραφική εικόνα και δράση καθιστούν το βιβλίο μια καλή πρόταση για λάτρεις του είδους.

Εξαιρετική είναι και η σκιαγράφηση των ανδρών-ηρώων από τη Harper, που σε κάνει να νομίζεις ότι η πένα είναι από αντρικό χέρι. Γενικά είναι ένα βιβλίο που συγκαταλέγεται στη "νέα τάξη" πραγμάτων των αστυνομικών μυθιστορημάτων, έχοντας εμφανές επιρροές από τους παλαιότερους μετρ του είδους.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Άρον Φαλκ #1
Συγγραφέας: Jane Harper
Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
Σελίδες: 424
Ημερ. έκδοσης: 07/03/2019
ISBN: 978-618-03-1685-8


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Γεννημένη στο Μάντσεστερ, η Jane Harper μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αυστραλία όταν ήταν οκτώ χρόνων. Επέστρεψε στη Μεγ. Βρετανία στην εφηβεία της, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος για αρκετά χρόνια. Το 2008 ξαναγύρισε στην Αυστραλία και συνέχισε να εργάζεται στα μίντια. Το 2014 ένα διήγημά της επελέγη για το ετήσιο Fiction Edition του περιοδικού Big Issue, και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα της συγγραφικής της καριέρας. Με το προσχέδιο του μυθιστορήματος που θα γινόταν "Η ξηρασία" έγινε δεκτή στο online πρόγραμμα δημιουργικής γραφής μυθιστορήματος του λογοτεχνικού πρακτορείου Curtis Brown. Μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο της ντεμπούτο, έγραψε την εξίσου επιτυχημένη συνέχεια "Άγρια φύση", με πρωταγωνιστή πάλι τον αστυνομικό Άρον Φαλκ. Το "Χαμένος" είναι το εκτός σειράς Φαλκ μπεστ σέλερ της, που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και με το οποίο συνεχίζεται η ανοδική πορεία της. Για να διαβάσετε περισσότερα για τη συγγραφέα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της και τη σελίδα του εκδοτικού οίκου.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr