Βιβλιοάποψη: "Το σπίτι των Χόλοου"

---Δημοσίευση: 04/01/2023---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μπορούσε να μαγέψει όποιον ήθελε για να κάνει το ψέμα της αλήθεια...
Η Ίρις Χόλοου και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές της είναι αδιαμφισβήτητα παράξενες. Όταν ήταν μικρές, εξαφανίστηκαν από έναν ήσυχο δρόμο του Εδιμβούργου, για να επιστρέψουν έναν μήνα αργότερα γυμνές, με μια τομή σε σχήμα μισοφέγγαρου στον λαιμό τους.
Δεν θυμόνταν τίποτε... Σαν να γεννήθηκαν εκείνη τη νύχτα. Ακόμα πιο παράξενη ήταν η εμφάνισή τους· τα γαλάζια μάτια τους έγιναν μαύρα σαν γυαλισμένες ποταμόπετρες, τα σκούρα μαλλιά έγιναν λευκά, με σπάνια ανθοπέταλα. Καθώς μεγάλωναν, παράδοξα περιστατικά συνέβαιναν στο πέρασμά τους. Οι άνθρωποι τις χαρακτήριζαν αφόρητα όμορφες και ανεξήγητα επικίνδυνες.
Δέκα χρόνια αργότερα, όταν η Γκρέι εξαφανίζεται μυστηριωδώς, η Ίρις και η Βίβι ακολουθούν τα αλλόκοτα σημάδια που αφήνει πίσω της, προσπαθώντας να βρουν τα ίχνη της. Δεν είναι οι μόνες που την αναζητούν... Καθώς ανατρέχουν στο παρελθόν, συνειδητοποιούν ότι η ιστορία που τους έχουν πει για την παιδική τους ηλικία κρύβει την πιο τρομακτική και σπαρακτική αλήθεια για την ύπαρξή τους.

Ένα γκροτέσκ μυστήριο, με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού και μια ασφάλιστη πύλη από τη ζωή στον θάνατο που στοιχειώνει τον αναγνώστη.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Επιτέλους ένα εξώφυλλο που σε σαγηνεύει χωρίς να ρίξεις δεύτερη ματιά! Η αίσθηση του ανάγλυφου αλλά και του εξαιρετικά ζωντανού προσώπου της κοπέλας το κάνει από κοντά να μοιάζει μεθυστικό! Από τη μια, δε μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του και από την άλλη, η θέα του αίματος σε κάνει να θες να γυρίσεις το βλέμμα αλλού.

Η ιστορία των τριών αδερφών είναι εντυπωσιακή. Με την μικρότερη, Ίριδα, ως κεντρική ηρωίδα, προσπαθούμε να μπούμε στον κόσμο τους και να καταλάβουμε γιατί ο κόσμος τις θεωρεί τόσο αλλόκοτες. Η Ίρις, επωμίζεται τις συνέπειες του να είναι κανείς μικρότερος, με μια υπερπροστατευτική μητέρα, να την παρακολουθεί όπου κι αν πάει, μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό. Αν υπάρχει λόγος, της απαγορεύει ακόμα και την έξοδο από το σπίτι, ωστόσο η Ίρις δεν θέλει και δεν χρειάζεται όλη αυτή την προσοχή. Θέλει να ζήσει σαν ένα φυσιολογικό κορίτσι της ηλικίας της, να σπουδάσει, να ονειρεύεται. Το bullying που υφίσταται σχεδόν καθημερινά στο σχολείο, της υπενθυμίζει ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Ήταν-δεν ήταν επτά ετών, όταν συνέβη... όμως δεν θυμάται τίποτα! Τα κορίτσια εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς στο Εδιμβούργο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στους παππούδες τους για να επανεμφανιστούν ένα μήνα μετά, αλλαγμένα. Ενώ οι δύο πρώτες αδερφές, ως πιο σκληροτράχηλες, ξέχασαν το συμβάν και συνέχισαν τη ζωή τους, η μικρή ούσα πιο ευαίσθητη, δέχτηκε στωικά τις κοροϊδίες συμμαθητριών της, να την αποκαλούν «αλλόκοτη» και «μάγισσα». Έφτασαν μάλιστα, ως το σημείο να της ξυρίσουν το κεφάλι!

Η Ίρις παρά ταύτα, ζει μια ήρεμη ζωή και δεν καταλαβαίνει πώς μπορεί η μητέρα της, Κέητ, να ψυχρανθεί τόσο πολύ με την μεγάλη αδερφή. Το τι συνέβη μεταξύ τους είναι ένα άλυτo μυστήριo. Δεν συζητήθηκε ποτέ. Κι όμως η Ίρις θαυμάζει την Γκρέι, η οποία είναι επιτυχημένη καλλιτέχνης και σαγηνεύει τους πάντες. Κι η ζωή συνεχίζεται ώσπου η Γκρέι εξαφανίζεται από προσώπου γης. Η Ίρις και η μεσαία αδερφή, η Βίβι, κόντρα στη μητέρα τους και σε όλους, είναι αποφασισμένες να τη βρουν και να μάθουν την αλήθεια με κάθε κόστος. Τι συνέβη άραγε εκείνη τη νύχτα;

Ένας μυστηριώδης άντρας με κεφάλι ταύρου κάνει την εμφάνισή του κι αυτόματα το μυαλό μας πάει σε συγγραφικά μονοπάτια του ίδιου του Κινγκ -όταν το πραγματικό συναντά το υπερβατικό και το αλλόκοτο. Μου άρεσε αυτό το κομμάτι της αναζήτησης γιατί ούτε για μια στιγμή δεν πήγε το μυαλό μου στο τι μπορεί να έχει συμβεί.

Ένα ρεαλιστικό παραμύθι που περνάει από όλα τα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής όπου κανείς δεν γυρίζει πίσω αλώβητος. Εντυπωσιακή γραφή, πρωτοτυπία και μυστήριο είναι τα κυρίαρχα συστατικά του βιβλίου, που φυσικά λάτρεψα. Κάπου όμως λίγο πριν το τέλος μου άφησε μια άσχημη επίγευση, μια πικράδα θα έλεγα. Ίσως αυτό που περίμενα να ήταν κάτι το διαφορετικό, ίσως επειδή μου θύμισε κάτι από συγκεκριμένη ταινία, που δεν θα ήθελα να αναφέρω, γιατί μπορεί να θεωρηθεί spoiler. Στην εν λόγω ταινία πάντως η πρωταγωνίστρια οδηγείται από ένα μονοπάτι της μοίρας, που προφανώς δεν μπορεί να αποφύγει. Ομοίως και η μικρή αδερφή στο βιβλίο, δε σταματάει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να μάθει την αλήθεια και να σώσει την ίδια και τις αδερφές της.

Όσοι το επιλέξετε, καλή διασκέδαση. Ειδικά όσοι διαβάζετε σκοτεινή φαντασία, θα το λατρέψετε. Από πλευράς ύφους, είμαι σίγουρη ότι δεν έχετε διαβάσει κάτι παρόμοιο.

Κρατάω μια φράση που θεώρησα διαχρονική: «Υπάρχουν πράγματα σε κάθε οικογένεια τα οποία δε συζητιούνται ποτέ


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Krystal Sutherland
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Σελίδες: 368
Ημερ. έκδοσης: 25/05/2022
ISBN: 978-960-653-692-2


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Το πρώτο μυθιστόρημα της Krystal Sutherland, "Our Chemical Hearts", κυκλοφόρησε σε περισσότερες από είκοσι χώρες και συμπεριλαμβανόταν στη λίστα Indie Next του Αμερικανικού Συλλόγου Βιβλιο­πωλών το 2016. Η κινηματογραφική μεταφορά του έγινε το 2020 σε παραγωγή των Amazon Studios με πρωταγωνιστές τη Lili Reinhart (Riverdale) και τον Austin Abrams (Dash & Lily). Το δεύτερο μυθιστόρημά της, "A Semi-Definitive List of Worst Nightmares", εκδόθηκε το 2017. H Krystal Sutherland κατάγεται από την Αυστραλία, έχει ζήσει σε τέσσερις ηπείρους και προς το παρόν θεωρεί σπίτι της το Λονδίνο. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr