Βιβλιοάποψη: "Neko, το καφέ των γάτων"

---Δημοσίευση: 1/11/2022---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Οι γάτες έχουν έξι ζωές στις αραβικές χώρες και την Τουρκία, επτά στην ισπανόφωνη Αμερική και την Πορτογαλία, εννιά εκεί όπου ομιλείται η γλώσσα του Σαίξπηρ. Γιατί χρειάζεται άραγε τόσες ζωές ένας γάτος;
Αναμφίβολα μέχρι να μπει στο Neko Café, η Ναγόρε δεν έχει ιδέα για τις γάτες, νιώθει όμως πως δεν έχει ζωή. Ούτε μία. Από τότε που χώρισε και απολύθηκε από την τελευταία της δουλειά, οι συμφορές διαδέχονται η μια την άλλη στη ζωή της. Λίγο πριν χάσει το διαμέρισμά της λόγω αδυναμίας πληρωμής του ενοικίου, μια φίλη από τα παλιά τής προτείνει μια ασυνήθιστη δουλειά: σερβιτόρα στο Neko Café. Ανάμεσα στους θαμώνες της καφετέριας αυτής, επτά γάτοι ευελπιστούν να βρουν τον νέο τους ιδιοκτήτη. Καθώς ο καιρός περνά και η Ναγόρε αρχίζει να ξεπερνά την αιλουροφοβία της, καθένα από αυτά τα ιδιαίτερα πλάσματα θα της διδάξει κάτι σημαντικό για την τέχνη της ζωής: η γαλήνη, η συγκέντρωση, η ευελιξία και η αυθεντικότητα είναι κάποιες από τις αξίες που θα εφαρμόσει στην καθημερινότητά της, για να δώσει στη ζωή της άλλη τροπή. Ένα πρωτότυπο και ξεκαρδιστικό ΒΙΒΛΙΟ για την τέχνη της ευτυχισμένης ζωής.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Όσοι έχετε γάτες, ξέρετε ήδη ότι κατέχουν την ευτυχία και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όσοι πάλι δεν έχετε, καλό είναι να αποκτήσετε!

Κι αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του "Neko café". Σε βοηθάει να επιλέξεις ή μάλλον, να σε επιλέξει η γάτα σου. Γιατί αν δεν το γνωρίζετε, η γάτα είναι ένα υπέροχο αυτόνομο πλάσμα, δεν δέχεται περιορισμούς και δεν μπαίνει σε καλούπια.

Η Ναγόρε, η ηρωίδα μας, ζει στην Ισπανία αφήνοντας τη γενέτειρά της ύστερα από μια οδυνηρή ερωτική απογοήτευση. Μόνη και χωρίς δουλειά αναγκάζεται να δουλέψει σε ένα καφέ με τα αιλουροειδή που μισεί. Θα τα καταφέρουν τα ευγενή τετράποδα να της αλλάξουν γνώμη;

Ας δούμε όμως από πιο κοντά την ψυχολογία της ηρωίδας μας: πλησιάζει τα σαράντα, μια κρίσιμη καμπή. Είναι άνεργη. Δεν θέλει να ζητάει χρήματα από τους γονείς της (με το δίκιο της!). Η δε σχέση της με αυτούς είναι φυσιολογική -αν μπορεί να κριθεί φυσιολογική η παρεμβατική συμπεριφορά των γονιών με το όμορφο περιτύλιγμα της συμβουλής. Και τότε, από το πουθενά τής παρουσιάζεται μια ευκαιρία για δουλειά.

Η αλήθεια είναι πως αυτή την ευκαιρία, εγώ τη ζήλεψα. Γιατί εγώ αγαπώ αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα και θα ήταν διασκέδαση -και όχι αγγαρεία- να δουλεύω μαζί τους. Ενώ όμως σε ξένες χώρες υπάρχουν τέτοιου είδους μη κερδοσκοπικά καφέ, εδώ δεν νομίζω να ισχύει κάτι ανάλογο. Ωστόσο, ταξίδεψα μέχρι την Βαρκελώνη -εκεί που η Γιαπωνέζα φίλη αποφάσισε να ανοίξει το δικό της Neko café και μάλιστα να προσλάβει τη Ναγόρε, ως υπάλληλο τα απογεύματα. Η Ναγόρε στην αρχή ήταν διστακτική. Φορούσε μπότες, μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα, από το φόβο κάποιας γατίσιας επίθεσης! Τις τάιζε, τις φρόντιζε χωρίς όμως να τους δίνει και ιδιαίτερη σημασία. Καθώς οι μέρες περνούσαν, άρχισε να τις παρατηρεί. Ήταν η πρώτη φορά που της δινόταν αυτή η ευκαιρία να καταλάβει τον κόσμο τους και ο φόβος, η αμηχανία μα και η ανησυχία μέρα με τη μέρα υποχωρούσε. Παρατηρώντας λοιπόν τη ζωή των τόσο διαφορετικών μεταξύ τους γάτων βγάζει ένα απλό συμπέρασμα που αφορά και τη δική της ζωή, μα νομίζω και τη ζωή όλων μας.

«Είμαι της γνώμης πως έχουμε συνηθίσει να προσποιούμαστε, πως έχουμε χάσει την τέχνη του απλώς να είμαστε».

Έτσι, αργά και ευεργετικά αρχίζουν να επιδρούν οι γάτοι στη ζωή της. Η γαλήνη τους, τα σκέρτσα, ο ύπνος, τα χούγια τους, -όλα!- της δίνουν ένα μάθημα ζωής και βλέπουμε να συντελείται και η μεταμόρφωση της Ναγόρε.

Οι γονείς της δεν συμφωνούν με την επιλογή αυτής της εργασίας, αλλά η Ναγόρε για πρώτη φορά νιώθει ότι πατάει γερά στα πόδια της. Μάλιστα, όταν επιμένουν να τη βοηθήσουν με κάποια χρήματα, τα δέχεται μόνο υπό μορφή δανείου. Η αλληλεπίδραση αρχίζει να φαίνεται -αντί να διδάξει εκείνη τις γάτες, οι γάτες διδάσκουν αυτή. Το θαύμα είναι ότι αρχίζει να ζωγραφίζει ξανά, ενώ τα είχε εδώ και καιρό παρατήσει, και μοντέλο της: οι γάτες!

Η Γιούμι, η ιδιοκτήτρια του café, πολύ μικρό ρόλο παίζει σε αυτές τις αλλαγές. Πάντως την παροτρύνει να αγγίξει έναν γάτο-λαθρεπιβάτη, τον Σόρτ που δεν έχουν ιδέα πως βρέθηκε στο café. Αυτό το πρώτο χνουδωτό άγγιγμα ήταν το βάπτισμα του πυρός για τη Ναγόρε, που έμοιαζε σαν απελευθέρωση από την κακή εμπειρία που είχε βιώσει στο παρελθόν. Ο Σορτ πάντως από εκείνη τη μέρα και μετά έμοιαζε να της δείχνει την προτίμησή του.

Η Ναγόρε άρχισε να γίνεται πιο κοινωνική και να αλληλεπιδρά και με άλλα πρόσωπα του café. Τώρα πλέον είναι πιο καταρτισμένη και μπορεί να τους ενημερώσει για τις συνήθειες του οποιοδήποτε γάτου του. Η ζωή της αρχίζει πάλι να αλλάζει, όταν γνωρίζει τον Μαρκ, έναν από τους θαμώνες του café. Είναι σκιρτήματα αυτά που νιώθει ή μήπως όχι; Και τι γίνεται αν αυτός φύγει από τη χώρα επειδή του δόθηκε μια σπουδαία θέση;

Η συνέχεια επί της οθόνης, όπως θα λέγαμε και στο σινεμά. Όσο για εσάς αναγνώστες, είναι στο χέρι σας αν θα θέλατε να περάσετε ένα ανάλαφρο αναγνωστικό απόγευμα, είτε σας αρέσουν οι γάτες είτε όχι.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Με αφορμή ένα βιβλίο
Συγγραφέας: Anna Solyom
Μετάφραση: Μαρία Τσαχουρίδου
Σελίδες: 168
Ημερ. έκδοσης: 01/01/2022
ISBN: 978-618-02-1907-4


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Άννα Σόλιομ γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και ζει στη Βαρκελώνη. Είναι πτυχιούχος φιλοσοφίας και εργάζεται ως θεραπεύτρια. Το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο "Pillowsophia", εκδόθηκε στην Ισπανία, ενώ το εγχειρίδιο "Pequeño curso de magia cotidiana" έχει ήδη κυκλοφορήσει στα ισπανικά, ολλανδικά και πορτογαλικά. Το πρώτο της μυθιστόρημα εκτυλίσσεται σε ένα από τα Neko Café, τα οποία είναι καφέ με γάτους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα είδος μη κοινωφελών οργανισμών, που φιλοξενούν γατάκια με την ελπίδα να τα υιοθετήσει κάποιος που επισκέπτεται το καφέ. Γι’ αυτό και οι θαμώνες δεν πληρώνουν τον καφέ παρά διάφορα άλλα, εν είδει συμβολικής συνδρομής.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr