Βιβλιοάποψη: "Μύθος"

---Δημοσίευση: 26/10/2022---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Μια νέα αφήγηση των αρχαίων ελληνικών μύθων. Οι θεοί και οι θεές των Ελλήνων ερωτεύονται και καβγαδίζουν, ποθούν κι εξαπατούν με απαράμιλλη τόλμη και ευφυΐα. Ο Στίβεν Φράι αναδιηγείται τους ελληνικούς μύθους με τρόπο μοναδικό. Παρακολουθούμε με δέος τη γέννηση της σοφής Αθηνάς από το σχισμένο στα δύο κεφάλι του μεγάλου Δία και κατεβαίνουμε, μαζί με την καταδικασμένη Περσεφόνη, στο ερεβώδες και μοναχικό βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Ένα ρίγος τρόμου μάς διαπερνά καθώς η Πανδώρα ανοίγει το πιθάρι των μοχθηρών δεινών και απολαμβάνουμε το ξετύλιγμα της θρυλικής ερωτικής ιστορίας του Έρωτα και της Ψυχής. Ο Μύθος καθιστά αυτές τις εκπληκτικές ιστορίες, τις βαθιά κι εκθαμβωτικά ανθρώπινες, εξαιρετικά οικείες στον σύγχρονο αναγνώστη.


Η άποψή μου:
(γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος)

«Ο κόσμος όπου αισθάνομαι πιο άνετα, είναι ο Ελληνικός μύθος».
---Αλμπέρ Καμύ, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957---

Υπάρχει μία δυσκολία στο να αξιολογήσεις ένα βιβλίο, το θέμα του οποίου θα αναφέρεται σε κάτι τόσο κοινό, γνωστό, χιλιοειπωμένο, διδαγμένο (τουλάχιστον εν μέρει), και κυρίως καθόλου πρωτότυπο. Η Ελληνική Μυθολογία έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για -ων ουκ έστιν αριθμό- συγγραφέων, μελετητών, σχολιαστών κλπ. Το να ασχοληθεί λοιπόν κάποιος, γράφοντας ένα βιβλίο, με τους έρωτες των θεών, τις έριδές τους, τα αμέτρητα νόθα ή μη, τέκνα τους και τη γενεαλογία τους, αν δεν καταλήξει σε τουλάχιστον τετριμμένη συγγραφική ασχολία, σίγουρα θα αποτελέσει και θα είναι, ένα γόνιμο έδαφος για την ξεχωριστή ανάπτυξη του θέματος αυτού. Και αυτό γιατί εκτός των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων του θέματος, έχουν υπάρξει, στην ελληνική γραμματεία περιπτώσεις που η Μυθολογία αποτελεί πεδίον λαμπρής συγγραφικής δόξας. Ένας από αυτούς που ασχολήθηκαν επισταμένως και έδωσαν μία νέα, για την εποχή του, πνοή στο όλον θέμα είναι ο αείμνηστος Νίκος Τσιφόρος.

Το παρόν βιβλίο όμως έχει μία άλλη, διαφορετική προσέγγιση. Ο Στίβεν Φράι, εξαιρετικός ηθοποιός, σκηνοθέτης και όχι μόνο, αμετανόητος «εραστής» της ελληνικής γραμματείας και της Ελλάδας γενικότερα, καταπιάνεται με τη Μυθολογία της. Σταχυολογεί, αρχίζοντας ως οφείλει, από τις απαρχές της Θεογονίας (Χάος-Γαία / Ουρανός-Κρόνος / Ρέα-Ολύμπιοι κ.ο.κ.), και εν συνεχεία με τις σημαντικότερες πτυχές αυτής. Με αρκετή προσωπική του έρευνα, φαίνεται ούτως ή άλλως αυτό και από τις σημειώσεις που μας αφήνει, εισχωρεί με ένα απαράμιλλο τρόπο γραφής στις ζωές των θεών και των ηρώων. Το βρετανικό φλεγματικό του χιούμορ, η προσωπική του αίσθηση και τοποθέτηση για τους πρωταγωνιστές του βιβλίου του και η εξαιρετική πένα του, καθώς και ο χειρισμός της γλώσσας αποτελούν μία μοναδική περίπτωση σχολιασμού της Ελληνικής Μυθολογίας. Διαβάζεται τόσο εύκολα και καταπιάνεται με ιστορίες που είναι δοσμένες τόσο συναρπαστικά, που ειλικρινά ετούτο το βιβλίο θα μπορούσε να αποτελεί ένα υπέροχο εγχειρίδιο για μία πρώτη εισαγωγή στη Μυθολογία!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Stephen Fry
Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου
Σελίδες: 584
Ημερ. έκδοσης: Δεκέμβριος 2021
ISBN: 978-960-169-261-6


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Ο Stephen Fry είναι βραβευμένος κωμικός, ηθοποιός, παρουσιαστής και σκηνοθέτης. Έγινε διάσημος από τις κωμικές τηλεοπτικές σειρές "A Bit of Fry" and "Laurie" (σε σενάριο δικό του σε συνεργασία με τον Hugh Laurie) και "Jeeves and Wooster", καθώς και από την κωμική σειρά "Μαύρη οχιά" ("Black Adder") ως στρατηγός Melchett. Παρουσίασε περισσότερα από 180 επεισόδια του τηλεοπτικού παιχνιδιού «QI» και αφηγήθηκε και τα επτά μυθιστορήματα του Χάρι Πότερ σε audio book. Εκτός από τον Μύθο, που κυκλοφόρησε το 2017 (Πατάκης 2021), η Ελληνική Μυθολογία αποτελεί τη θεματολογία και άλλων βιβλίων του, των Ηρώων (2018, υπό έκδοση από εκδόσεις Πατάκη), της Τροίας (2020) και της Οδύσσειας, που θα εκδοθεί το 2022. Έχει επίσης γράψει πέντε μυθιστορήματα, που αγαπήθηκαν πολύ από το αναγνωστικό κοινό, καθώς και τρία αυτοβιογραφικά βιβλία.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr