Βιβλιοάποψη: "Μοτέλ Μιζούρι"

---Δημοσίευση: 18/10/2022---
Περίληψη οπισθόφυλλου:
Πάρτε μια γεύση από τον παράδεισο...
Ο Μπιλ Μακάρτι είχε μόνο ένα ταλέντο: ήξερε να επιβιώνει. Ανεξάρτητα από το πόσο ακραίες και επικίνδυνες ήταν οι συνθήκες γύρω του, και ανεξάρτητα από το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει κάθε φορά, ο Μπιλ Μακάρτι θα επιβίωνε. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ωστόσο, αυτό που θέλει πια δεν είναι να μάχεται. Είναι κάτι πολύ ταπεινό. Θέλει επιτέλους να μάθει να ζει μαζί με τους άλλους. Να εργάζεται, να βλέπει το κορίτσι του, και να νιώθει το χρόνο να περνά. Δεν είναι πολλά όλα αυτά. Αλλά ο κόσμος είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος για να ζεις. Και η δουλειά που θα βρει, στην τεράστια έπαυλη ενός μεγαλοεπιχειρηματία έξω από το Κάνσας Σίτι, είναι μια πολύ επικίνδυνη δουλειά. Όπως θανάσιμα επικίνδυνοι είναι και όλοι οι νέοι του συνεργάτες. Άνθρωποι που μπορούν να σκοτώσουν χωρίς να ανοιγοκλείσουν καν τα μάτια, άνθρωποι μαθημένοι να ασκούν μια εξουσία τρόμου επάνω στους άλλους. Όταν ο κλοιός σφίξει ασφυκτικά γύρω του, ο Μπιλ Μακάρτι θα πρέπει να ξεδιπλώσει όλα του τα ταλέντα αν θέλει να επιβιώσει. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως στο τέλος πρέπει να μείνει μόνο αυτός ζωντανός.
Ένα άγριο, απρόσμενο θρίλερ, μια περιπέτεια που διαβάζεται χωρίς σταματημό, με έναν ήρωα που ζει και πολεμά στα άκρα.


Η άποψή μου:
(γράφει η Χρύσα Παναγοπούλου)
Σε αντίθεση με τα άλλα δύο βιβλία, η απειλή σε αυτό είναι ορατή σε κάθε γύρισμα της σελίδας. Και τι σχέση έχει ένας πρώην κατάδικος με ένα ξενοδοχείο που έχει χάσει την αίγλη του; "Μοτέλ Μιζούρι" λοιπόν, και ο αναγνώστης αναρωτιέται γιατί ένα Μοτέλ μπορεί να είναι τόσο σημαντικό που να δώσει το όνομά του στον τίτλο. Κι εγώ αναρωτιόμουν το ίδιο, αλλά μέσα από αυτή την εξουθενωτική περιπέτεια κατάλαβα ότι τελικά οι άνθρωποι είναι σημαντικοί, οι δεσμοί τους είναι σημαντικοί και αρκετές φορές και το μίσος τους είναι σημαντικό.

Σε ένα άνυδρο σκηνικό -σαν να βρίσκεσαι μονίμως στην Άγρια Δύση- με ξύλινες αποθήκες-χαλάσματα και ξεφτισμένους τοίχους ξεκινά η ιστορία με μια εύκολη φαινομενικά ληστεία. Μα όσο κι αν προβάρεις τα λόγια σου στον καθρέφτη, όσο κι αν ξέρεις ποιο είναι το κατάλληλο σημείο να περιμένεις και όσο κι αν έχεις παίξει στο μυαλό σου την κασέτα με το πιο ευνοϊκό σενάριο, πάντα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας. Έτσι ο Χένρι Μακάρτι πιστεύει ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματά του μια για πάντα, αν βρεθεί στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Σε αυτό το εγχείρημα παίρνει μαζί του και τον μικρό του αδερφό, ο οποίος είναι εντελώς αντίθετος στη συλλογιστική του αδερφού του, αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Ο Μπιλ Μακάρτι έμαθε από πολύ μικρή ηλικία να παλεύει. Δεν κάνει τον έξυπνο, δεν προσποιείται ότι τα ξέρει όλα -ξέρει όμως, πολύ καλά το εξής: πότε πρέπει να μιλήσει και πότε να σωπαίνει. Πότε είναι ώρα να κάνει την κίνησή του και πότε να περιμένει. Σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου μοιάζει με περίτεχνος σκακιστής. Μόνο που εδώ πρόκειται για την αληθινή ζωή και ναι, ο κόσμος είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος να ζεις. Κάποιες φορές λειτουργεί σαν χαμαιλέοντας. Αφομοιώνεται πλήρως από το περιβάλλον του. Ίσως αυτή του η ικανότητα τον έχει σώσει από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις -θα τον σώσει όμως, για άλλη μια φορά;

Πολύ πιθανόν αυτή η ικανότητα να είναι μέρος της γοητείας του εκτός από το ωραίο παρουσιαστικό. Κι η Σαμ, μπαργούμαν σε ένα κοντινό μπαρ, γοητεύεται και αρχίζει να ονειρεύεται. Μα ούτε κι ο Μπιλ μένει αδιάφορος σε αυτό το φλερτ και ένα ρόλο παίζει και το μενταγιόν που φοράει πάντα στο λαιμό του.

Θα μπορέσουν άραγε να ζήσουν το ίδιο όνειρο; Ή οι πραγματικά δυσμενείς συνθήκες θα τους κρατήσουν χωριστά;

Από την άλλη, είναι κι αυτός ο μυστηριώδης επιχειρηματίας που δανείζεται ψευδώνυμα από σούπερ ήρωες και πρεσβεύει ότι όλοι μαζί είναι μια υπέροχη οικογένεια, ενάντια στην αδικία τούτου του κόσμου. Ποιος είναι όμως ο ορισμός της αδικίας και ποιος είναι πραγματικά άξιος να κρίνει; Σίγουρα όχι αυτός που έχει στα χέρια του εξουσία και δύναμη.

Ο Μπιλ Μακάρτι είναι υπομονετικός άνθρωπος και χρειάζεται απεγνωσμένα δουλειά. Δεν αργεί όμως να καταλάβει ότι αυτή η δουλειά πολύ περισσότερους μπελάδες θα του προκαλέσει παρά θα του λύσει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Έτσι, παίρνει μιαν απόφαση ζωής ή θανάτου και από εκεί και ύστερα ξεκινά μια καταιγιστική δράση, σαν ντόμινο που ένα τουβλάκι ρίχνει το άλλο σε τέτοιο βαθμό που πραγματικά φτάνει στα άκρα και δοκιμάζει τα όρια του αναγνώστη. Μα ακόμα κι αν θυμώσεις κι αν οργιστείς τόσο που να θες να κλείσεις το βιβλίο, μην το κάνεις!

Ξέρω ότι κάποια κομμάτια θα σε κάνουν να αναλογιστείς "γιατί συνεχίζω ακόμα και διαβάζω;". Βλέπεις ο ανθρώπινος νους απορρίπτει τις ακρότητες ως εξωπραγματικές και το πιο λογικό είναι να αντιδρά. Ήταν πολύ πιο εύκολο να αποδεχθεί τα προηγούμενα βιβλία της σειράς γιατί είχαν πιο γρήγορη πλοκή και ίσως πιο έντονες σκηνές, πολύ πιο κινηματογραφικές. Από αυτή την άποψη μπορεί και να έχουν δίκιο. Το "Μοτέλ Μιζούρι" δεν βρίθει από κινηματογραφικές περιγραφές. Είναι σαν ένα παζλ με μεγάλα κομμάτια που μπορεί να τα βάλεις εύκολα στη σωστή σειρά αλλά δουλεύει πολύ περισσότερο υπόγεια με το καλό και το κακό της ανθρώπινης φύσης και ξαφνικά αδειάζεις από απόψεις και συναισθήματα, περιμένοντας το τέλος με μιαν απογοήτευση. Είναι ακριβώς το σημείο που τίποτα δεν μπορεί να πάει χειρότερα.

Μα τελικά, τα πάντα με έναν τρόπο μαγικό έρχονται σε μία ισορροπία που -για να είμαι ειλικρινής- δεν περίμενα. Κλείνοντας το βιβλίο, ένιωσα μια κάθαρση και είναι στο χέρι του καθενός αν θα δει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Εγώ λοιπόν, βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο, κρατάω τη συμβουλή του ήρωα: ‘Δεν είναι έξυπνο να σε ξέρουν καλά οι άλλοι. Καμιά φορά μάλιστα είναι και επικίνδυνο’.

Διαβάστε την άποψη του Χρήστου Αναστασόπουλου για το πρώτο βιβλίο της σειράς "Στα άκρα". Δείτε και την άποψη της Χρύσας Παναγοπούλου για το δεύτερο βιβλίο της σειράς.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Σειρά: Στα άκρα #3
Συγγραφέας: John Killian
Σελίδες: 368
Ημερ. έκδοσης: Ιούλιος 2021
ISBN: 978-960-507-151-6


Βιογραφικό του συγγραφέα:
Πίσω από το όνομα John Killian βρίσκεται ένας γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Η σειρά περιπετειωδών θρίλερ "Στα άκρα", που ξεκίνησε με το μπεστ σέλερ "Νεκρή πόλη", θα φιλοξενήσει και άλλα μυθιστορήματά του, που όλα τους διαδραματίζονται στην Αμερική.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr